News

Ultima oră. Rezultate oficiale alegeri locale 2024 primăria şi CJ Constanța. Vergil Chițac a obținut un nou mandat. Update

Nu mai puțin de 14 candidați s-au înscris în cursa pentru Primăria Constanța, însă lupta a fost câștigată de actualul primar PNL, Vergil Chiţac.
10.06.2024 | 20:17
Ultima ora Rezultate oficiale alegeri locale 2024 primaria si CJ Constanta Vergil Chitac a obtinut un nou mandat Update
Lupta pentru Primăria Constanța a fost una extrem de strânsă. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 14 candidați, dintre care cinci independenți, s-au înscris în lupta electorală pentru Primăria Constanța. Principalii favoriți, după sondajele de dinaintea alegerilor, erau actualul primar, Vergil Chițac, candidat din partea PNL, candidatul PSD, Horia Constantinescu, și candidatul Alianței Dreapta Unită, Stelian Ion. În Municipiul Constanța erau înscriși pe listele electorale 250.000 de votanți, însă până la orele 19.00 votaseră circa 93.000 de persoane, reprezentând 37% din electorat. FANATIK actualiza la fiecare oră rezultate oficiale oferite de BEC pentru Municipiul Constanța, dar și rezultatele la nivelul județului pentru Consiliul Județean.

UPDATE: Rezultate parțiale la alegerile locale 2024 în Consatnța. Luni, ora 20:00

 1. Vergil Chițac (PNL) – 29,44% (31.037)
 2. Stelian Ion (ADU) – 20,78% (21.903)
 3. Horia Constantinescu (PSD)- 20,71% (21.834)
 4. Sorin Cupșa (AUR) – 11,14% (11.747)
ADVERTISEMENT

UPDATE: Rezultate parțiale la alegerile locale 2024 în Consatnța. Luni, ora 15:00

Conform numărătorii parţiale a peste 90% din voturile pentru Primăria Constanţa, Stelian Ion, candidatul ADU, s-a clasat pe locul al doilea, la distanţa semnificativă de actualul primar PNL, Vergil Chiţac care conduce detașat.

 1. Vergil Chițac (PNL) – 29,43% (30.821)
 2. Stelian Ion (ADU) – 20,8% (21.783)
 3. Horia Constantinescu (PSD)- 20,68% (21.657)
 4. Sorin Cupșa (AUR) – 11,13% (11.679)
ADVERTISEMENT

UPDATE: Stelian Ion, după ce a pierdut alegerile: ”Să continue împreună cu PSD”

Stelian Ion, candidatul ADU la Primăria Constanţa, a declarat, luni, după ce a pierdut alegerile locale că municipiul Constanţa a ales să continue cu actualul primar și cu PSD aceste lucruri măreţe cu care spune că a revoluţionat oraşul”.

”Constanţa a decis. Am văzut rezultatul, nu este definitiv, însă deja lucrurile sunt clare, direcţia în care o va lua acest oraş s-a decis prin vot. În ciuda rezultatului care pentru noi este, evident, dezamăgitor, mergem mai departe.

ADVERTISEMENT

Ieri (duminică – n.r.) ne-am concentrat foarte mult pe apărarea fiecărui vot în secţiile de votare. Pentru noi a fost esenţial să apărăm democraţia şi să apărăm voturile constănţenilor şi asta am făcut. Neregulile legate de procesul de vot au fost clare.

Deja s-au dat amenzi, primarul a fost amendat, însă toate plângerile, toate contestaţiile, toate acestea nu vor schimba rezultatul votului, pentru că în număr destul de mare, Constanţa a ales să continue actualul primar pe drumul pe care a început acum patru ani, să continue mai departe, împreună cu PSD-ul, aceste lucrări măreţe cu care ne spune că a revoluţionat şi a dus pe înalte culmi Constanţa”, a declarat Stelian Ion.

ADVERTISEMENT

UPDATE ora 11.30 Vergil Chiţac îşi păstrează funcţia de primar

Vergil Chiţac, primarul în funcţie, îşi păstrează funcţia de edil al Constanţei pentru încă patru ani. Rezultatele centralizate de BEC arată că acesta a obţinut 29,9% din voturi, cu nouă procente mai mult decât candidatul de pe locul doi, Stelian Ion, de la Alianţa Dreapta Unită.

În schimb, diferenţa dintre locul doi şi trei a fost de numai 600 de voturi. Horia Constanicescu, candidatul PSD, a avut 20,55%, faţă de 20,90%, cât a obţinut Stelian Ion.

După certificarea victoriei, Vergil Chiţac a declarat: “Din perspectiva mea, campania nu mi-a plăcut. Așa cum intuiam și am spus și la dumneavoastră într-o emisiune, nu s-a dorit să fie o campanie pozitivă, a fost o campanie îndreptată împotriva mea, cu atacuri uneori sub limita decenței.

Contracandidații mei, și cel de la USR, și cel de la PSD, și fostul city manager au arătat că au un coeficient de ego mai mare decât al inteligenței. În tot ceea ce fac își hrănesc acest coeficient de ego, nu propun nimic constructiv, nu vin cu proiecte sau idei”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa va fi un alt liberal, Florin Mitroi, fostul primar din localitatea Valu lui Traian.

UPDATE ora 09.00 Primarul Vergil Chiţac e aproape sigur de o nouă victorie la Constanţa

Candidatul PNL la Primăria Constanţei, edilul în funcţie, Vergil Chiţac, este sigur de victorie la aceste alegeri. De asemenea, Partidul Naţional Liberal câştigă şi preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa prin Florin Mitroi, fostul primar din localitatea Valu lui Traian.

Potrivit datelor parţiale oferite de Autoritatea Electorală Permanentă, Vergil Chiţac conduce cu 29,54% din voturi, fiind urmat de Stelian Ion, de la USR, cu 20,88%, şi de candidatul PSD, Horia Constantinescu (20,54%).

De altfel, într-o postare pe Facebook, Horia Constantinescu şi-a recunoscut înfrângerea. “Încep prin a mulţumi tuturor celor care m-au votat şi m-au creditat cu încredere, echipei mele minunate de campanie şi continui prin a-mi asuma rezultatul votului!

Fără să vreau, să pară răutăcios ceea ce spun, dar fiecare comunitate are liderii pe care şi-i merită! Vox populi vox dei! Democraţia înseamnă să ne supunem voinţei majorităţii!

Vom fi împreună spectatorii celor patru ani care vor urma! Mă rog la Dumnezeu să fie bine acestui oraş minunat! Există viaţă şi după alegeri!”, a scris fostul şef al ANPC.

UPDATE ora 06.40. Vergil Chiţac are un avans de nouă procente

Actualul primar al Constanţei, liberalul Vergil Chiţac, a fost votat de 29,78% din cetăţenii care au mers la urne în oraşul de la malul mării, arată rezultatele BEC, după numărarea a 69,87% din voturi. El este urmat de fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion, susţinut de USR, PMP şi Forţa Dreptei, procentul acestuia fiind de 20,78%

Pe locul trei se clasează candidatul PSD Horia Constantinescu, aflat la doar 0,28% în urma lui Stelian Ion, cu 20,5% din voturi.

În ceea ce priveşte lupta pentru Cosniliul Local Constanţa, PSD are 28,84%, partid urmat de PUSL, cu 21,34%, şi PNL, cu 20,88%.

UPDATE. Primele rezultate oficiale parţiale la 01:00: Chiţac vs Stelian

 1. Vergil Chitac (PNL): 34.92%
 2. Stelian Ion (ADU): 26.38%
 3. Horia Constantinescu (PSD): 24.38%
 4. Ovidiu Cupsa (AUR): 11.53%

UPDATE. Primele reacţii la ora 22:00 de la Constanţa

Stelian Ion, candidatul USR la Primărie, anunţă o bătălie crâncenă şi cere vigilenţă la numărarea voturilor: “Bună seara oameni buni. Suntem la sediul USR, sediul ADU. Nu avem încă un restaurant. Mergem în secțiile de votare sa ne asiguram ca nu se fac lucruri ilegale. Am văzut o lipsa de respect la Constanța. Ne revedem mâine dimineață. Suntem vigilenți. Nu dorim sa se fure votul niciunui constănțean. Am simțit pulsul în aceasta zi și în aceasta perioada. Pulsul unei schimbări. Le mulțumesc celor care au ieșit la vot. Încă mai sunt secții unde se votează acum.”

Vergil Chițac, Horia Constantinescu și Stelian Ion, candidații la Primăria Constanța

Principalul favorit la Primăria Constanța era, înaintea alegerilor locale de duminică, primarul în funcție Vergil Chițac. Acesta candidează cu susținerea PNL, iar pentru liberali câștigarea Primăriei Constanța reprezenta unul dintre principalele obiective asumate înaintea alegerilor de duminică. „Am votat pentru continuitate, pentru proiectele de care Constanța are nevoie, pentru investiții și dezvoltare. Am votat rațional, cu simț de răspundere și cu un maxim respect pentru viitorul Constanței”, a transmis duminică dimineață, candidatul PNL.

Votul însă în Municipiul Constanța nu a fost lipsit de evenimente. Încă de sâmbătă seara USR a făcut o plângere penală pe numele primarului Vergil Chițac pe motiv că Primăria a încălcat regulamentul emis de AEP privind numărul de urne instalat în fiecare secție de votare. Primăria Constanța a instalat doar trei urne, invocând motive financiare, asta deși AEP a cerut ca în fiecare secție să fie cinci urne, una pentru fiecare vot. Primarul Constanței a fost amendat cu suma de 2.200 lei de către AEP pentru nerespectarea hotărârii în cauză.

Un sondaj INSCOP realizat cu o săptămână înainte de alegerile de duminică îl plasa pe Vergil Chițac cu prima șansă pentru obținerea unui nou mandat în fruntea Primăriei Constanța. Acesta era cotat cu 38,1% din voturi, urmat fiind de candidatul PSD, Horia Alexandrescu, fostul președinte al ANPC. Acesta din urmă era cotat cu 27,3% din voturi.

Candidatul ADU, Stelian Ion, fostul ministru USR al justiției, era cotat cu șansa a treia la o victorie pentru Primăria Constanța. Același sondaj îl cota cu 13,4% din voturi, cu puțin în fața candidatului AUR, Sorin Cupșa. „Am venit cu gândul că vor înţelege cetăţenii acestui minunat oraş că este nevoie de o schimbare şi sper ca acest lucru să se confirme la numărarea voturilor şi de mâine să începem administrarea acestui minunat oraş”, a declarat Horia Constantinescu, candidat din partea PSD, duminică după ce a ieșit din secția de votare.

„Urnele reprezintă o ultimă minciună, sper, a actualei administraţii. Dar este nevoie să înţelegem că un primar nu poate conduce un oraş după bunul lui plac, ci trebuie în primul rând să respecte actele normative în vigoare”, a mai spus fostul președinte al ANPC, candidat din partea social-democraților.

Lupta pentru Primăria Constanța avea să se dovedească una extrem de strânsă. Cu doar câteva zile înainte de alegerile locale de duminică, un sondaj realizat la comanda USR îl dădea pe Stelian Ion pe locul secund, la foarte mică distanță în urma primarului Chițac. Dacă acesta din urmă era cotat cu 27,9%, Stelian Ion era cotat cu 27,7%. Practic, distanța dintre cei doi era ca și inexistentă. În schimb, Horia Constantinescu era cotat cu 18,8% din voturi.

Reamintim că la alegerile din 2020, lupta principală s-a dat tot între Vergil Chițac și Stelian Ion. În urmă cu patru ani a câștigat candidatul PNL cu 28% din voturi, față de 24%, cât obținuse candidatul USR.

„Fiecare vot contează! Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a confirmat OFICIAL neregulile pe care le-am semnalat în unele secții de votare din Constanța și primarul Chițac a fost din nou amendat. Nereguli ce au fost publicate și transmise în toată presa locală și națională.

Este o zi minunată, oamenii încep să vină în valuri la vot, este foarte important să ne exprimăm opţiunea şi să votăm. Am venit aici plin de încredere, constănţenii ne transmit peste tot pe unde mergem gândurile lor bune, doresc schimbare, doresc să ajungem, ca oraş, acolo unde eram odinioară, în topul oraşelor din această ţară. Constănţenii ştiu că putem mai mult, ştiu că merităm mai mult. Îndemn oamenii să vină masiv la vot, să-şi exprime opţiunea. Am făcut lucrul acesta astăzi şi eu”, a transmis Stelian Ion, duminică, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT