News

Rezultate BAC 2019. Cum se depun contestațiile la Bacalaureat, după afișarea rezultatelor

07.07.2019 | 15:39
Rezultate BAC 2019 Cum se depun contestatiile la Bacalaureat dupa afisarea rezultatelor

Mulți elevi vor să știe cum se depun contestațiile la examenul maturității după  ce află rezultatele de la Bacalaureat din 2019, mai ales că timpul este unul scurt. Contestațiile se depun în aceeași zi în care se află și notele obținute de elevii clasei a XII-a la examenul maturității. Rezultatele de la examenul de Bacalaureat din se afișează luni, 8 iulie 2019.

Rezultate Bacalaureat 2019 – cum se depun, de fapt, contestațiile la Bacalaureat. Ce trebuie să își asume elevii

Elevii care nu sunt mulțumiți de notele obținute la română, matematică, istorie, geografie sau chimie, printre materiie la care s-a scris la examen pot depune contestație în intervalul orar 12:00 – 16:00. Rezultatele vor fi afișate, așadar, până în ora 12, iar de la acea oră, timp de patru ore, cei care nu cred în notele lor vor putea să retrimită lucrarea sau lucrările la corectat.

Afișarea primelor rezultate de la examenul de Bacalaureat se va face luni, iar în urma depunerii contestațiilor, lucrările vor fi reverificate între 9 și 12 iulie. Abia pe 13 iulie se vor afișa rezultatele finale, după rezolvarea contestațiilor. Elevii trebuie să știe că atunci când depun o contestație își asumă schimbarea notei inițiale obținute, chiar dacă este mai mică.

Rezultatele de la Bacalaureat pot fi contestate după afișarea la avizierele liceelor
Notele de la Bacalaureat pot fi contestate luni, 8 iulie, între orele 12 și 16. Sursa foto: psnews.ro

Elevii pot cere să vadă lucrarea corectată după rezolvarea contestațiilor

Contestațiile se depun la liceul unde s-a dat examenul și constă într-o  cerere tipizată semnată de elev sau de elev și părinte, asta dacă acesta nu este major. Cererile sunt preluate apoi de președintele comisiei de evaluare și de unul dintre vicepreședinți. Evaluarea contestațiilor se face după metodologia strictă redactată de Ministerul Educației.

După centralizarea cererilor de contestații, lucrările se secretizează indiferent de zonele de evaluare din județe. Pe lucrări se aplică apoi o ștampilă pe care scrie „Bacalaureat 2019 – C.Z.E.”. Președintele comisiei de evaluare va fi cel care va compara notele acordate după reevaluare cu notele inițiale obținute de elevi.

Dacă diferențele între cele două note sunt mai mici sau  mai mari cu 1,5 puncte, atunci foile de examen sunt reevaluate de către o a treia comisie. Această comisie va fi formată de alți profesori decât cei din primele două comisii. Această comisie va decide nota finală a lucrărilor.

Elevii trebuie să știe că nota obținută după rezolvarea contestației, afișată pe 13 iulie, nu mai poate fi modificată chiar dacă poate fi drastic mai mică. Prin urmare, liceenii care depun contestația își asumă orice viitor rezultat, poate chiar unul care să le strice media și mai mult. Un lucru important de știut pentru elevi este că pot solicita să își vadă lucrarea corectată după rezolvarea contestațiilor.

Aceștia pot face o cerere scrisă către comisia județeană sau a municipiului București pentru a vedea cum a fost notată lucrarea de profesori.