News

Rezultate BAC 2020, sesiune toamnă. Cum cauţi notele în funcţie de codul unic pe Edu.ro

02.09.2020 | 12:40
Rezultatele vor fi publicate sub forma unui cod unic. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO.
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune totul despre rezultatele BAC 2020, sesiunea de toamnă. La fel ca la examenele din acest an, examene care s-au desfășurat în condiții de pandemie, rezultatele vin sub forma unui cod unic.

UPDATE, 12:40. Notele absolvenților de liceu care au participat la sesiunea de toamnă de la Bacalaureat 2020 au fost afișate pe Edu.ro.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 9:02. Mai este puțin timp până când notele de la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat vor fi afișate, iar emoțiile în rândul candidaților sunt la cote maxime.

De altfel, absolut toți candidații au primit câte un cod unic. Vor trebui să îl folosească pentru a afla rezultatele, ca urmare a deciziei luate de autorități pentru a respecta prevederile europene în ceea ce privește protecția datelor personale.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ministerului Educației, s-a ajuns la această măsură după ce mai mulți părinți au refuzat să își dea acordul solicitat în scris pentru prelucrarea datelor copiilor.

Sesiune de toamnă, Rezultate BAC 2020

De asemenea, trebuie spus că atât partenerii sociali, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, reprezentanţii părinţilor, Consiliul Naţional al Elevilor, cât și Consiliul Naţional al Rectorilor au agreeat varianta anonimizării informațiilor cu caracter personal.

ADVERTISEMENT

Deși nu au existat până acum plângeri, există riscul ca această procedură să se desfășoare cu o oarecare dificultate. Concret, pentru a afla ce note ai obținut la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului trebuie doar să accesezi site-ul evaluare.edu.ro.

Verifică foarte atent codul, pentru că acesta corespunde numelui tău. În situația în care elevul pierde bilețelul cu codul, acesta îl poate primi înapoi în foarte scurt timp, întrucât școala ține o evidență clară atât în catalogul Centrului de examen, cât și în aplicația Bacalaureatului, așa că îi va fi comunicat la nevoie.

ADVERTISEMENT

„Am ales să anonimizăm numele și prenumele copilului pentru că avem o solicitare din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu caracter Personal și într-adevăr, trebuia să respectăm regulamentul Uniunii Europene privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.

Deci, părintele trebuia să fie de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal și pentru că au fost foarte mulți părinți care nu și-au dat acordul, am ales să luăm o decizie la nivel de sistem, de minister, astfel încât să anonimizăm numele și prenumele.

Legea educației naționale prevede că rezultatele acestor examene sunt publice, dar rezultatele înseamnă, de fapt, notele pe care copilul le ia la fiecare probă și media”, a explicat Luminița Barcari, secretar de stat în Ministerul Educației

Peste 42.700 de candidați s-au înscris la sesiunea august – septembrie a Bacalaureatului 2020. Conform comunicatului de presă al Ministerului Educației, din totalul celor înscriși, peste 24.900 de candidați provind din promoția 2019-2020.

De asemenea, 17.800 de candidați sunt din promoțiile anterioare, din alți ani, anunță Ministerul Educației. Rezultatele vor fi fișate în data de 2 septembrie, până la ora 12.00 și vor fi urmate de etapa depunerii contestațiilor în aceeași zi, în intervalul orar 14.00 – 20:00.

Ministerul Educației reamintește că, fel ca în prima sesiune, rezultatele vor fi publicate doar după anonimizarea numelui și prenumelui, pentru a respecta regulamentul GDPR (regulamentul general privind protecția datelor).

„Contestaţiile pot fi depuse atât în format fizic, cât şi electronic. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora”, mai este menționat în comunicat.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, în perioada 3-4 septembrie, vor fi anunțate sâmbătă, 5 septembrie.

 

ADVERTISEMENT