News

Rezultate catastrofale la examentul de la școlile de poliție. „În curând locurile vor fi ocupate de imigranți din Pakistan”

Școlile de poliție riscă să rămână cu o mare parte din locurile scoase la concurs neocupate din cauza interesului scăzut pentru această profesie.
28.05.2023 | 13:12
Rezultate catastrofale la examentul de la scolile de politie In curand locurile vor fi ocupate de imigranti din Pakistan
Protest al polițiștilor în decembrie 2022/ Foto: Inquam Photos - Sabin Cîrstoveanu
ADVERTISEMENT

Sindicatul Europol susține că actuala criză de cadre din Ministerul Afacerilor Interne se va agrava și mai mult, din cauza interesul redus pe care profesia de polițist îl reprezintă în momentul de față, îndeosebi din cauza nivelului salarizării.

Locuri rămase neocupate în școlile de poliție

Într-o postare pe Facebook, cei de la Europol prezintă rezultatele primelor etape ale examentului de admitere al celor două școli de poliție de la Câmpina și Cluj, precum și pentru școala Inspectoratului General al Poliției de Frontieră aflată la Oradea.

ADVERTISEMENT

Astfel, după proba scrisă a sesiunii de admitere în școlile de agenți de poliție, procentul de ocupare a locurilor este următorul:
Școala Câmpina – IGPR- 774 locuri ocupate din 1340 – 57,7% grad de ocupare;
Școala Cluj – IGPR- 203 locuri ocupate din 300 – 67,6% grad de ocupare;
Școala Oradea -IGPF – 110 locuri ocupate din 240 – 45,8% grad de ocupare.

Începând de miercuri urmează vizita medicală care va reduce în continuare gradul de ocupare al locurilor. Deși deficitul de personal este cel mai mare din istoria MAI, se pare că nu au fost identificate soluții reale, iar cineva trebuie să plece acasă”, se spune în postarea sindicatului Europol.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii cer demisia ministrului Lucian Bode întrucât angajații MAI au salarii care nu sunt atractive decât, eventual, pentru persoane provenite din rândul imigranților. „La conducerea MAI nu poate fi cineva care îngroapă sistemul polițienesc, iar în curând locurile din școlile de poliție vor fi ocupate probabil de imigranții din Pakistan sau Sri Lanka pentru că tinerii din România nu mai sunt interesați să devină polițiști plătiți cu salariu minim pe economie”, conchid cei de la Europol.

Examenul la școlile de poliție constă în mai multe probe, primele fiind evaluarea psihologică și cea a performanței fizice. Acestea sunt urmate de evaluarea cunoștințelor care cuprinde testarea la limba română, o limbă străină, legislație specifică, raționament logic și educație civică. În fine, ultima probă este vizita medicală, la care pot fi eliminați candidații cu probleme medicale serioase, chiar dacă au avut rezultate bune la probele anterioare.

ADVERTISEMENT

Ministrul Bode, ținta sindicaliștilor

Sindicatul Europol a atras atenția asupra agravării crizei de personal din poliție și după proba fizică, când mulți dintre candidați nu au avut rezultate suficient de bune pentru a fi admiși la proba de testarea a cunoștințelor, tot printr-o postare pe Facebook de acum trei zile.

Unic în istoria Ministerului Afacerilor Interne! Bode a îngenuncheat sistemul de poliție. Nu se vor ocupa locurile în școlile de agenți de poliție! Candidații rămași după ultima sesiune de probe fizice, actualizare de azi, 24.05.2023, nu acoperă locurile disponibile în școlile de agenți de poliție: 77,07% la Câmpina-poliție, 77,66% la Cluj-poliție, 57,08% la Oradea-frontieră”, scriau sindicaliștii.

ADVERTISEMENT

Potrivit chiar ministrului de Interne, la începutul anului trecut, deficitul de polițiști era apreciat la circa 30.000, MAI încercând să suplinească măcar parțial acest deficit prin angajări din surse externe, adică să recruteze personal care nu a trecut prin școlile de poliție.

ADVERTISEMENT