News

Rezultate Evaluare 2020. Cum afli notele în funcție de codul unic. Pașii sunt foarte simpli

19.06.2020 | 23:50
Rezultate Evaluare 2020 Cum afli notele in functie de codul unic Pasii sunt foarte simpli
Cum poți afla ce note ai luat la Evaluarea Națională în funcție de codul unic pe care l-ai primit. Sursa foto: portalinvatamant.ro
ADVERTISEMENT

Acum că au scăpat de stresul probelor Evaluării Naționale, absolvenții claselor a VIII-a așteaptă cu nerăbdare să afle dacă au reușit să obțină note care să le permită intrarea la liceele dorite. Pentru prima dată de la introducerea acestui sistem de examinare, nu le vor mai vedea afișate public nici pe site-ul edu.ro, nici pe listele de la școală.

Miercuri, 17 iunie, când le-au fost testate cunoștințele acumulate în cei patru ani ai ciclului gimnazial la matematică, toți candidații au primit câte un cod unic. Vor trebui să îl folosească pentru a afla rezultatele, ca urmare a deciziei luate de autorități pentru a respecta prevederile europene în ceea ce privește protecția datelor personale.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ministerului Educației, s-a ajuns la această măsură după ce mai mulți părinți au refuzat să își dea acordul solicitat în scris pentru prelucrarea datelor copiilor. De asemenea, trebuie spus că atât partenerii sociali, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, reprezentanţii părinţilor, Consiliul Naţional al Elevilor, cât și Consiliul Naţional al Rectorilor au agreeat varianta aninimizării informațiilor cu caracter personal.

Cum poți afla ce note ai luat la Evaluarea Națională în funcție de codul unic

Având în vedere că este pentru prima dată de la introducerea acestui sistem de examinare când notele vor fi afișate doar online, fără nume și prenume, există riscul ca această procedură să se desfășoare cu o oarecare dificultate. În plus, având în vedere că modificările au fost făcute „peste noapte”, la proba de limba și literatura română elevii s-au dus cu nume și prenume, ca mai apoi, la matematică, să-și primească fiecare codul său unic.

ADVERTISEMENT
Așa vor arăta listele cu notele obținut la Evaluarea Națională. Codurile corespund numelor candidaților. Sursa foto: edupedu.ro
Așa vor arăta listele cu notele obținut la Evaluarea Națională. Codurile corespund numelor candidaților. Sursa foto: edupedu.ro

Pentru a afla ce note ai obținut la probele Evaluării Naționale trebuie doar să accesezi site-ul evaluare.edu.ro în cursul zilei de 22 iunie, când vor fi publicate primele rezultate, înaintea soluționării contestațiilor. Verifică foarte atent codul, pentru că acesta corespunde numelui tău.

Cum poți afla ce notă ai luat la Evaluarea Națională dacă ai pierdut codul unic?

În situația în care elevul pierde bilețelul cu codul, acesta îl poate primi înapoi în foarte scurt timp, întrucât școala ține o evidență clară atât în catalogul Centrului de examen, cât și în aplicația Evaluării Naționale, așa că îi va fi comunicat la nevoie.

ADVERTISEMENT

Am ales să anonimizăm numele și prenumele copilului pentru că avem o solicitare din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu caracter Personal și într-adevăr, trebuia să respectăm regulamentul Uniunii Europene privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.

La prima probă, au primit o declarație pe care părintele ar fi trebuit să o completeze, pentru că acești elevi, absolvenții de clasa a VIII-a încă sunt minori. Deci, părintele trebuia să fie de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal și pentru că au fost foarte mulți părinți care nu și-au dat acordul, am ales să luăm o decizie la nivel de sistem, de minister, astfel încât să anonimizăm numele și prenumele.

ADVERTISEMENT

Legea educației naționale prevede că rezultatele acestor examene sunt publice, dar rezultatele înseamnă, de fapt, notele pe care copilul le ia la fiecare probă și media”, a explicat Luminița Barcari, secretar de stat în Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT