News

Rezultate Evaluare Națională 2020. Ai pierdut codul unic? Metoda rapidă prin care poți să-l primești din nou

19.06.2020 | 18:56
Rezultate Evaluare Nationala 2020 Ai pierdut codul unic  Metoda rapida prin care poti sal primesti din nou
Cum poți reintra în posesia codului unic dacă l-ai pierdut. Sursa foto: monitorulcj.ro
ADVERTISEMENT

După ce au scăpat de emoțiile probelor Evaluării Naționale din acest an, absolvenții ciclului gimnazial așteaptă cu nerăbdare să afle dacă au obținut note care să le permită intrarea la liceele dorite. Pentru prima dată de la introducerea acestui sistem de examinare, nu le vor mai vedea afișate public nici pe site-ul edu.ro, nici pe listele de la școală.

La finalul probei de matematică desfășurate miercuri, 17 iunie, toți candidații au primit câte un cod unic pe care trebuie să îl folosească pentru a afla rezultatele. Decizia a fost luată cu scopul respectării prevederilor europene în materie de protecție a datelor personale.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ministerului Educației, s-a ajuns la această măsură după ce mai mulți părinți au refuzat să își dea acordul solicitat în scris pentru prelucrarea datelor copiilor. Cum se întâmplă de fiecare dată când modificările sunt făcute „peste noapte”, la proba de limba și literatura română elevii s-au dus cu nume și prenume, în timp ce la matematică au primit codul.

Cum poți afla ce notă ai luat la Evaluarea Națională dacă ai pierdut codul unic?

Am ales să anonimizăm numele și prenumele copilului pentru că avem o solicitare din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu caracter Personal și într-adevăr, trebuia să respectăm regulamentul Uniunii Europene privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.

ADVERTISEMENT

La prima probă, au primit o declarație pe care părintele ar fi trebuit să o completeze, pentru că acești elevi, absolvenții de clasa a VIII-a încă sunt minori. Deci, părintele trebuia să fie de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal și pentru că au fost foarte mulți părinți care nu și-au dat acordul, am ales să luăm o decizie la nivel de sistem, de minister, astfel încât să anonimizăm numele și prenumele.

Legea educației naționale prevede că rezultatele acestor examene sunt publice, dar rezultatele înseamnă, de fapt, notele pe care copilul le ia la fiecare probă și media”, a explicat Luminița Barcari, secretar de stat în Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Cât despre situația în care elevul pierde bilețelul cu codul, acesta îl poate primi înapoi în foarte scurt timp. Școala are o evidență clară atât în catalogul Centrului de examen, cât și în aplicația Evaluării Naționale, așa că îi va fi comunicat la nevoie.

Evaluare Națională 2020. Când va fi publicată situația mediilor pe județe

Chiar dacă au finalizat deja testările Evaluării Naționale, emoțiile nu se opresc aici pentru elevii claselor a VIII-a din întreaga țară. Aceștia așteaptă cu nerăbdare să afle dacă au obținut mediile care să le permită admiterea la liceele dorite.

ADVERTISEMENT

În data de 22 iunie vor fi publicate pe edu.ro primele rezultate, înaintea soluționării contestațiilor, precum și o situație a mediilor la nivel național. Astfel vom putea afla atât județele fruntașe, cât și pe cele care nu au obținut rezultate tocmai îmbucurătoare.

Conform calendarului întocmit de Ministerul Educației, notele finale vor fi comunicate în cursul zilei de sâmbătă, 27 iunie. Topul întocmit de specialiștii instituției pentru examenul de anul trecut arată astfel:

  • București – 49 de medii de 10
  • Iași – 35 medii de 10
  • Dolj – 31 de medii de 10
  • Cluj – 29 de medii de 10
  • Constanța – 24 de medii de 10
  • Argeș – 24 medii de 10
  • Timiș – 22 de medii de 10
  • Bihor  – 20 medii de 10
  • Maramureș – 13 medii de 10
  • Vrancea – 16 medii de 10
ADVERTISEMENT