Rezultatele la Evaluarea Națională sunt disponibile atât în centrele de examen, cât și accesând pagina dedicată de pe site-ul Ministerului Educației. Centralizarea datelor este publicată pe edu.ro sub forma unei hărți interactive.
VEZI AICI CE NOTĂ AI LUAT LA EVALUAREA NAŢIONALĂ 2021
Pentru a afla rezultatele este suficient să accesați harta județului în care ați susținut examenul. În ecranul următor apare lista candidaţilor din judeţul respectiv, ordonaţi după medie. Ca în fiecare an site-ul are integrat și un motor de căutare, astfel încât să nu fie nevoie ca elevii sau părinții să parcurgă întreaga listă până găsesc nota obținută.
De reținut este faptul că notele nu sunt afișate nominal, numele candidaților fiind înlocuite de un cod numeric înmânat elevilor la prima probă a Evaluării Naționale, elevii trebuind să semneze că au primit respectivul cod.
Lucrările vor fi corectate în alte județe, în 92 de centre de corectare, iar primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14.00, potrivit calendarului întocmit de Ministerul Educației.
În aceeași zi începe și depunerea contestațiilor, care va continua și pe 30 iunie. După soluționarea contestațiilor, rezultatele finale ale Evaluării Naționale 2021 vor fi afișate pe 4 iulie.
Nota obținută după contestație este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată la evaluarea inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.
Comunicarea rezultatelor obținute la examen se face anonimizat, respectând Regulamentul general privind protecția datelor personale, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.
Candidații care depun/transmit prin mijloace electronice contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință de faptul că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
În cazul candidatului minor, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestuia.
Media generală obţinută la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.
Ediția din 2021 a Evaluării Naționale va avea și o etapă specială dedicată elevilor care, din motive întemeiate, nu au putut participa la prima etapă a examenului.
Etapa specială se desfășoară după următorul calendar:
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, pe 16 iunie, că circa 131.000 de elevi care au terminat gimnaziul sunt înscriși la Evaluarea Națională.
Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării Evaluării Naționale 2021, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).
Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării examenelor, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene.