News

Rezultate Evaluarea Națională 2020. Câţi elevi au reuşit să obţină medii de 10 şi care au fost judeţele fruntaşe

22.06.2020 | 14:19
Rezultate Evaluarea Nationala 2020 Cati elevi au reusit sa obtina medii de 10 si care au fost judetele fruntase
ADVERTISEMENT

Fiecare elev are acum ocazia de a vedea ce rezultate a obținut la Evaluarea Națională 2020, iar noi avem prilejul de a afla câți elevi au reușit să obțină medii de 10 și care sunt județele cu cele mai mari note.

Evaluarea Națională 2020, prima etapă, a ajuns la final, după o perioadă grea pentru elevii care au terminat anul acesta clasa a VIII-a.

ADVERTISEMENT

Pe 22 iunie au fost afişate rezultatele la Evaluarea Naţională.

Cîți elevi au luat 10 la Evaluarea Națională 2020

Ministerul Educaţiei a anunţat că peste 135.000 de elevi care au susţinut Evaluarea Naţională au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, adică 76,1%, iar 839 de candidaţi au avut media generală 10. Astfel, judeţele care au obţinut cele mai multe medii de 10 au fost: Bucureşti, Cluj şi Iaşi.

[table id=53 /]

Rata de participare a fost de 93,00%: 160.468 candidaţi prezenţi, dintr-un total de 172.531 de elevi înscrişi.

ADVERTISEMENT

La proba de Limba şi literatura română au obţinut note peste sau egale cu 5 (cinci) 135.101 candidaţi (83.9%), iar 4.587 candidaţi au fost notaţi cu 10 (zece).

La proba de Matematică, 112.651 candidaţi (70.2%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 3.251 de candidaţi au obţinut nota 10 (zece).

ADVERTISEMENT

Şapte elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă, lucrările acestora fiind notate cu 1.

“În acest context, precizăm că rezultatele elevilor se publică prin anonimizarea numelui şi a prenumelui, pe baza unui cod unic comunicat fiecărui candidat. Măsura este în acord cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – RGPD), precum şi cu solicitarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Practic, este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD, când notele/rezultatele candidaţilor sunt afişate în acest format”, a transmis MEC.

ADVERTISEMENT

Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 27 iunie.

Media generală de admitere, care se calculează considerând 80% media de la Evaluarea Naţională şi 20% media anilor de gimnaziu, urmează să fie afişată după finalizarea contestaţiilor.

Măsuri speciale pentru elevii care au participat la Evaluarea Naţională

După ce elevii au crezut că nu vor mai susține probele în acest an, Ministerul Educației a transmis că examenele vor avea loc după un calendar special, iar toate măsurile de protecție au fost luate pentru ca școlarii și profesorii să nu fie expuși riscului infecției COVID-19.

Astfel, sălile au fost împărțite astfel încât elevii să fie mai puțini în clase, distanțați corespunzător, s-a introdus obligativitatea purtării măștii de protecție în timpul examenelor, iar elevilor li s-a măsurat temperatura înainte de fiecare probă.

În eventualitatea în care un elev a avut temperatura peste 37,3, el a fost retestat de mai multe ori, dar dacă aceasta a rămas neschimbată, atunci candidatului nu i s-a permis accesul în sala de examen.

Din fericire pentru elevii care se aflau în izolare în perioada examenelor, dar și pentru cei care nu au putut susține examenul din cauza temperaturii peste limita admisă, aceștia pot susține Evaluarea Națională 2020 în cea de-a doua etapă.

Cu asemenea măsuri suplimentare, nu este de mirare că elevii au declarat că avut emoții, dar eu făcut tot ce le-a stat în putință să rezolve cât bine bine fiecare cerință.

Elevii au putut vedea notele cu ajutorul unui cod unic

De altfel, secretarul de stat în Ministerul Educației, Luminița Barcari, a declarat pentru Digi24 că subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat la Evaluarea Națională 2020 au fost “normale”, “după părerea specialiștilor” și că se putea lua 5-6.

Acum, cei mai buni dintre elevii de clasa a VIII-a se pot lăuda cu note maxime și o medie a examenelor de 10, spre mulțumirea profesorilor care i-au coordonat și a părinților care i-au sprijinit în aceste vremuri dificile.

Elevii au putut vizualiza rezultatele examenului direct de pe telefonul mobil sau tabletă, cu ajutorul unui cod special, primit de fiecare candidat în parte la finalul celei de-a doua probe, cea la Matematică.

Doar cu acest cod elevul a putut intra pe site-ul Ministerului Educației pentru a-și putea vedea rezultatele, fără a putea însă vedea ce note au obținut ceilalți elevi, din cauza reglementărilor impuse de legea protecției datelor personale.

În timp ce elevii care au obținut 10 la Evaluarea Națională 2020 sunt pe deplin mulțumiți de rezultate, cei care au obținut note mai mici au ocazia de a depune contestații.

Acestea pot fi trimise și în format electronic, nu doar prin deplasarea la unitatea de învățământ. Trebuie precizat că elevii care au susținut Evaluarea Națională 2020 au două zile la dispoziție pentru a contesta notele, pe 22 iunie (16:00 – 19:00) și 23 iunie (08:00 – 12:00).

Soluționarea contestațiilor se va face până pe 26 iunie, astfel că rezultatele finale vor fi afișate pe data de 27 iunie.

Nota de la Evaluarea Națională 2020 contează în proporție de 80% pentru admiterea în clasa a IX-a, astfel că fiecare punct în plus primit de elev la contestație contează foarte mult.

ADVERTISEMENT