News

Rezultate Evaluarea Națională 2020: Județe fruntașe, județe codașe. Cum arată mediile din acest an

22.06.2020 | 15:31
Rezultate Evaluarea Nationala 2020 Judete fruntase judete codase Cum arata mediile din acest an
ADVERTISEMENT

Mii de elevi ai claselor a VIII-a din întreaga țară au susţinut săptămâna trecută probele Evaluării Naționale 2020, un examen desfășurat în condiții speciale, din cauza epidemiei de coronavirus.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a anunţat că a centralizat rezultatele înregistrate la Evaluarea Naţională ale absolvenţilor clasei a VIII-a (înainte de contestaţii), sesiunea 2- 27 iunie.

ADVERTISEMENT

Subiectele uşoare la Evaluarea Naţională au condus la o promovabilitate de peste 76%, cea mai mare din ultimii trei ani.

Rezultate Evaluarea Națională 2020: Județe fruntașe, județe codașe

Pe podium se află Cluj-Napoca cu 88,7%, urmată, la doar un procent distanţă, de Capitală, cu 87,6%, iar pe locul trei se află Brăila, care a avut o rată de promovare de 86%.

ADVERTISEMENT

La coada clasamentului, situaţia este asemănătoare cu cea din ultimii ani. Judeţele din sud-estul ţării au avut şi în acest an cele mai slabe rzultate. În Giurgiu, doar 6 din 10 elevi au obţinut o medie mai mare de 5. Puţin mai bine s-au descurcat judeţele Teleorman, cu 63,6%, Călăraşi, cu 68,6% şi Ilfov, cu 68,9%.

Evaluarea Naţională din acest an a venit şi cu un record în ceea ce priveşte mediile de 10. Astfel, la nivelul întregii ţări se înregistrează peste 830 de medii de 10. Bucureştiul a reuşit să strângă cei mai mulţi elevi de 10, 224. Pe locul doi, dar la mare distanţă, se află Cluj-Napoca (66), Iaşi (46) şi Argeş (41)

ADVERTISEMENT

În schimb, judeţele din Ţinutul Secuiesc, Harghita şi Covasna, au doar câte un elev care a reuşit să ia 10 la ambele probe ale examenului.

Măsuri speciale înainte de desfăşurea Evaluării Naţionale

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au stabilit prin ordin comun o serie de măsuri pe care elevii s-au văzut nevoiți să le respecte cu sfințenie atât înaintea, cât și pe toată durata testărilor. Spre exemplu, la intrarea în săli le-a fost măsurată temperatura, iar candidații care s-a constatat că aveau febră mai mare de 37.3 grade au fost obligați să se întoarcă acasă.

ADVERTISEMENT

Vor susține, însă, din nou examenul la sfârșitul acestei luni, când este programată sesiunea specială. În timp ce unii s-au arătat dezamăgiți de măsurile anunțate de autorități, pe motiv că ar fi putut apărea cazuri în care elevii să fie eliminați pe nedrept, alții au remarcat că temperatura în cazul asimptomaticilor este, practic, irelevantă.

Evaluare Națională din 2020. Județele în care au fost obținute cele mai bune medii

Chiar dacă testările au luat sfârșit, absolvenții ciclului gimnazial nu scapă deloc de emoții, întrucât așteaptă cu nerăbdare să afle dacă au obținut note care să le permită admiterea la liceele dorite. Pentru prima dată de la introducerea acestui sistem de examinare, rezultatele au fost disponibile doar în format electronic.

Fiecare dintre aceștia au primit la finalul probei un cod unic pe care l-au folosit în data de 22 iunie, când pe edu.ro au fost afișate primele rezultate, înaintea soluționării contestațiilor.

Îți propunem să aruncăm o privire peste datele examenului de anul trecut. Topul județelor, în funcție de numărul mediilor de 10 obținute, arată astfel:

  • București – 49 de medii de 10
  • Iași – 35 medii de 10
  • Dolj – 31 de medii de 10
  • Cluj – 29 de medii de 10
  • Constanța – 24 de medii de 10
  • Argeș – 24 medii de 10
  • Timiș – 22 de medii de 10
  • Bihor  – 20 medii de 10
  • Maramureș – 13 medii de 10
  • Vrancea – 16 medii de 10

Rezultatele pot fi accesate doar pe baza unui cod unic

Trebuie spus că în acest an, pentru prima dată de la intrarea în vigoare a  Regulamentului general privind protecţia datelor (RGPD), numele şi prenumele candidaţilor la examenele naţionale au fost publicate în format anonimizat.

Elevii claselor a VIII-a au primit la finalul probei de matematică un cod unic pe care trebuie să îl folosească pentru a afla notele obținute. Măsura a fost luată cu scopul respectării prevederilor europene în materie de protecție a datelor personale, după ce un număr semnificativ de părinți au refuzat să își dea acordul pentru prelucrarea datelor personale ale copiilor.

În conformitate cu prevederile art.5 şi ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – RGPD), precum şi cu solicitarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va publica rezultatele elevilor obţinute în urma susţinerii examenelor naţionale cu anonimizarea numelui şi a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaţilor vor fi afişate astfel”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții instituției.

Conform informațiilor centralizate până în după-amiaza de miercuri, 17 iunie, 3 elevi au avut temperatura peste maximul admis la proba de Matematică a Evaluării Naţionale. Din această cauză, au fost trimiși acasă și vor fi nevoiți să aștepte sesiunea specială pentru a putea susține examenul.

Conform informaţiilor primite până acum, trei candidaţi au avut temperatura peste maximul admis: 1 candidat din judeţul Sălaj, 1 candidat din judeţul Timiş, 1 candidat din judeţul Vaslui”, au transmis reprezentanţii Ministerului Educației, cu precizarea că datele din întreaga țară vor fi actualizate pe măsură ce se vor centraliza.

ADVERTISEMENT