News

Rezultate Evaluarea Națională 2024 după contestații. Câți elevi și-au schimbat notele finale. Update

Rezultate finale Evaluarea Națională 2024, rezultate după contestații. Ei sunt elevii care și-au schimbat notele după ce s-au simțit nedreptățiți
09.07.2024 | 14:45
Rezultate Evaluarea Nationala 2024 dupa contestatii Cati elevi siau schimbat notele finale Update
Rezultate Evaluarea Națională 2024 după contestații. Câți elevi și-au schimbat notele finale
ADVERTISEMENT

Examenul a început pe 25 iunie 2024 cu proba scrisă la limba română. A fost urmat pe 27 iunie de proba scrisă la matematică și pe 28 iunie de proba scrisă la limba maternă. Cu toate acestea, primele rezultate au fost afișate pe 3 iulie. Tinerii au avut la dispoziție mai multe ore să depună contestațiile. Rezultatele de după contestații sunt afișate astăzi, iar FANATIK vă prezintă situația.

Update. Aproape 15.000 de note au crescut după contestații

Ministerul Educației a anunțat marți că din cele 27.640 contestații depuse, 14.720 note au crescut, iar 9.646 au scăzut.

ADVERTISEMENT

Pe probe, la matematică, 98,1% din reevaluări cu diferențe sub 0,5 puncte, la română procentul a fost de 77,4%, iar la limba maternă 75,8% din reevaluări au relevat diferențe mai mici de 0,5 puncte.

În același timp, cinci lucrări cu erori de încărcare au fist corectate în această etapă de contestații.

ADVERTISEMENT

La limba română, un procent de 77,8% dintre note au fost mai mari sau egale cu 5 și la final s-au înregistrat 416 note de 10. La matematică 68,8% note au fost mai mari sau egale cu 5, cu 1.133 note de 10, iar la limba maternă 90,5% note au fost mai mari sau egale cu, cu 68 note de 10.

Update. Listele cu notele după contestații, în cele mai mari județe:

Rezultate Evaluarea Națională 2024 Municipiul Bucureşti; 

Rezultate Evaluarea Națională 2024 Județul Cluj;

Rezultate Evaluarea Națională 2024 Județul Constanța;

Rezultate Evaluarea Națională 2024 Județul Ilfov; 

Rezultate Evaluarea Națională 2024 Județul Iași; 

Rezultate Evaluarea Națională 2024 Județul Timiş

Listele cu notele după contestații, pe fiecare județ în parte poate fi găsită la  adresa http://evaluare.edu.ro/.

ADVERTISEMENT

Update. Unde se afişează rezultatele finale

Rezultatele pot fi găsite la adresa http://evaluare.edu.ro/.

După afișarea rezultatelor, în zilele următoare are loc completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții lor, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a va avea loc pe 24 iulie.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ministerului Educaţiei, peste 27.000 de contestații au fost depuse la Limba română, Matematică și Limba maternă.

Rezultate finale după contestații. Când se afișează?

Așa cum a menționat și Ministerul Educației, primele contestații au fost depuse în 3 iulie între orele 16:00 – 19:00 și 4 iulie între orele 8:00 și 12:00. Au avut acest drept toți elevii care s-au considerat nedreptățiți. Pentru a se asigura că nu vor depune contestație fără sens, elevii de clasa a VIII-a au avut la dispoziție baremul de corectare. Dar și punctajul fiecărui subiect, tocmai pentru a vedea care le este nota finală, aproximativ.

Așadar, după ce au depus aceste contestații, profesorii au avut la dispoziție cinci zile să corecteze lucrările. Mai exact în perioada 4-9 iulie 2024. Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor a fost programată pe 9 iulie, astfel că elevii vor cunoaște cu exactitate care este situația lor.

Câți elevi au obținut media peste 5 la Evaluarea Națională

Conform datelor oficiale, 176.000 de elevi au terminat clasa a VIII-a. Majoritatea au și susținut examenul de Evaluare Națională 2024. De exemplu, anul trecut aproximativ 15.000 de elevi nu s-au mai înscris la examen. Ministrul Ligia Deca promitea că va încerca să afle de ce tinerii renunță la școală. Tot anul trecut peste 70% dintre elevi au luat peste nota 5, cele mai mari probleme în acest sens fiind în mediul rural.

Trebuie ținut minte că elevii care iau sub nota 5 vor prinde un loc la un liceu mai slab cotat. Sau la o școală profesională, pentru că legea spune clar că învățământul este un drept de care trebuie să se bucure orice copil din România. Și asta până în clasa a 10-a. Cu toate acestea, acei elevi care iau note mici nu vor prinde, cu siguranță, un loc la un liceu bun.

Calendar admitere liceu 2024

Cei ce doresc să ajungă la liceu trebuie să respecte un calendar. Așadar, primul pas este cel din perioada 11 – 12 iulie. Atunci elevii își vor completa opțiunile în fișele de înscriere, asistați de profesori și diriginți. Vor urma mai mulți pași birocractici, de la introducerea datelor în sistem și verificarea corectitudinii acestora de către părinți și elevi.

În final, repartizarea va fi făcută publică pe 24 iulie 2024. Este momentul în care elevii vor afla la ce liceu au ajuns. Elevii sunt sfătuiți să completeze cât mai multe opțiuni. Asta, pentru a nu risca să rămână fără un loc la liceu. Pentru că o notă bună nu garantează neapărat un loc la liceul dorit, drept dovadă experiența din alți ani.

Cum se calculează media de admitere la liceu

Începând cu acest an, Ministerul Educației a transmis că media de admitere la liceu se va calcula drept ”media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională*.

Primul criteriu de departajare pentru admiterea la liceu va fi media din gimnaziu. Alte criterii de departajare vor fi nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale, urmată de nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale. Așadar, situație complexă pentru cei peste 170.000 de elevi care visează la un loc la liceu.