News

Rezultate finale Bacalaureat 2019. Edu.ro a publicat notele după contestații – Update

12.07.2019 | 18:12
Rezultate finale Bacalaureat 2019 Eduro a publicat notele dupa contestatii  Update

Rezultatele finale de la examenul de Bacalaureat din 2019 au fost afișate astăzi, pe bacalaureat.edu.ro. Este vorba despre rezultatele obținute de elevii de liceu după ce au depus contestații, în urma rezolvării acestora. Notele finale pot fi mai mici, iar liceenii și-au asumat inclusiv o scădere a notei prin cererea pe care au semnat-o la depunerea contestației. Ministerul Educației a luat decizia de a afișa mai repede aceste rezultate, data inițială anunțată fiind 13 iulie (sâmbătă).

Update, ora 22.10: Situaţia pe judeţe poate fi consultată AICI. Iată care sunt notele obţinute de elevi după contestaţii şi cine a reuşit până la urmă să treacă de examen.

Rezultate finale Bacalaureat 2019: Edu.ro publică notele după contestații

Anul acesta s-a înregistrat una din cele mai slabe promovabilități din ultimii ani, căci doar 67,2% dintre elevii înscriși la Bacalureat l-au și promovat. Anul trecut, rata de promovabilitate înaintea depunerii contestațiilor a fost de 67,7%. Cel mai bine la examenul din acest an s-au descurcat clujenii, căci în acest județ, rata de promovare a depășit 80%.

Cele mai rușinoase scoruri au fost înregistrate în județele Ilfov, 38,4% și Giurgiu, 47,3%. Procentul mic al promovabilității este considerat profund nemulțumitor de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care a declarat după afișarea rezultatelor din 8 iulie că este consecința directă a intrării la licee a multor elevi care au avut în gimnaziu note de 2, 3 sau 4.

rezultate finale bacalaureat 2019 cluj cea mai buna rata de promovare bac 2019
Cea mai bună promovabilitate, în județul Cluj. Fotografie editată de fanatik.ro. Sursa originală: vizitezromania.ro

Un scurt istoric al promovării Bacalaureatului în ultimii ani

„Eu cred că pregătirea aceea remedială de care tot am vorbit ar trebui să înceapă din clasa a noua și să continue tot liceul și care ajung în situația asta de a nu fi în stare să nu promoveze examenul de bacalaureat. În mod normal, pregătirea trebuie să fie continuă, nu e o aberație să spui că elevul trebuie să învețe permanent ca să poată să facă cu ușurință față acestor examene”, a declarat Ecaterina Andronescu pe 8 iulie, în ziua afișării rezultatelor.

Iată un top al celor mai bune procente privind promovabilitatea din acest an:

  • Locul 1: Județul Cluj – 80,7%
  • Locul 2: Județul Iași – 76,3%
  • Locul 3: Județul Bacău – 75,9%
  • Locul 4: Județul Sibiu – 74,5%
  • Locul 5: Județul Bărila – 73,4%
  • Locul 6: Județul Galați – 73,0%
  • Locul 7: București – 72,8%

În ultimii 10 ani, cel mai slab procent de promovabilitate s-a înregistrat în anul 2012, când doar 44,3% dintre elevi au luat Bac-ul. A fost la un an după ce s-au introdus camerele de supraveghere în clase și pe holurile liceelor. În 2011, în anul în care elevii nu au mai putut copia, promovabilitatea a fost de 45,7%.

În ultimii 9 ani, cel mai bun procent de promovabilitate s-a înregistrat în 2017, când după afișarea rezultatelor finale de la Bacalaureat s-a bătut în cuie o trecere a examenului maturității pentru 72,9% dintre elevi. Ca o notă interesantă, anul trecut, după rezolvarea contestațiilor, rezultatele finale au arătat o trecere a Bac-ului cu 2 procente față de rezultate inițiale (69,7% versus 67,7%).