News

Rezultate finale la Evaluare Națională 2019. Edu.ro a publicat notele după contestații la Capacitate – Live UPDATE

29.06.2019 | 12:01
Rezultate finale la Evaluare Nationala 2019 Eduro a publicat notele dupa contestatii la Capacitate  Live UPDATE

Rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2019 vor fi publicate de Ministerul Educației, pe edu.ro, după rezolvarea contestațiilor depuse de elevi pe 25 iunie, când s-au aflat notele. Elevii și-au dat acordul scris că sunt de acord cu schimbarea notei, chiar dacă aceasta poate fi mult mai mică decât cea acordată inițial.

Update, ora 12:00: Edu.ro a publicat rezultatele finale la Evaluarea Națională! Acestea pot fi consultate AICI!

Update, ora 10:42: Situația notelor pe județe poate fi consultată AICI! În scurt timp, rezultatele finale vor fi disponibile online.

Update, ora 10:07: Nu mai este mult timp și vom afla rezultatele finale la Evaluarea Națională. Pentru a căuta mai repede și mai eficient nota obținută pe site-ul edu.ro, puteți urma pașii din acest articol!

Update, ora 9:30: După ce vor apărea rezultatele finale la Evaluarea Națională, elevii și părinții se gândesc la pasul următor și anume admiterea la liceu. Trebuie menționat că o medie bună a claselor 5-8 poate ajuta în cazul în care nota la fostul examen de Capacitate nu este strălucită. Mai multe informații despre calculul mediei de admitere la liceu puteți citi AICI!

Update, ora 8:43: Nu mai este mult și elevii vor putea afla rezultatele după contestații la Evaluarea Națională 2019. Notele vor apărea pe edu.ro și la avizierele școlilor. Cel mai probabil, acestea vor apărea până în ora 12.00. Mai multe informații, în acest articol.

Rezultate finale la Evaluare Națională 2019

154.000 de elevi ar fi trebuit să dea examenul de capacitate, însă doar aproximativ 146.000 s-au prezentat la probele scrise la limba română, matematică și limba maternă. Din aceștia, în jur de 106.000 de elevi au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar 429 dintre aceștia au terminat examenul național cu nota 10 curat.

Cei nemulțumiți de notele afișate pe 25 iunie 2019 au putut depune contestație în aceeași zi între orele 14 și 20. Contestațiile au fost rezolvate de alți profesori și, la final procedurii, lucrările au fost contrasemnate de directorul unității de învățământ unde s-au reverificat testele, la solicitarea scrisă a elevului și a părintelui.

Rezultate Finale Evaluare Națională 2019, publicate de edu.ro
Rezultatele după rezolvarea contestațiilor, publicate până în ora 12. Sursa foto: Ziarul de Vrancea

Liceele de top din țară

De rezultatele de la Evaluarea Națională depinde viitorul elevilor de gimnaziu, căci media de la examen va cântări suficient de mult în admiterea de la liceu. Media obținută la examenul de capacitate are o pondere de 80% din media de admitere la liceu, iar media notelor obținute în clase V-VIII are o pondere de doar 20%.

Notele sunt afișate într-un tabel în care sunt trecute numele și prenumele elevilor, disciplina la care s-a susținut examenul și punctele obținute în dreptul materiei. Ca în ziua de 25 iunie, Ministerul Educației va afișa notele finale, cel mai probabil, până la ora 12:00, cel târziu ora 14:00.

Liceele de top din București, conform datelor de anul trecut, sunt Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Liceul „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Spiru Hare”t, Colegiul Național „Tudor Vianu”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Liceul „Grigore Moisil” și Colegiul Național „Iulia Hașdeu”.

În țară, cele mai bune licee se află în județele Iași, Cluj, Brașov, Dolj și Galați. În Iași avem Colegiul Național Iași, la Cluj avem Colegiul Național „Emil Racoviță”, la Craiova Colegiul Național „Frații Buzești”, la Galați Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, iar în Brașov Colegiul Național „Andrei Șaguna”.

Ecaterina Andronescu, ministrul de resort, a explicat de ce din 154.000 de înscriși la examen, s-au prezentat doar 146.000: „Părerea mea, și am exprimat-o public de mai multe ori, este că sunt foarte mulți copii plecați (în străinătate – n.r) cu părinții lor. Pentru că, dacă este să comparăm numărul de elevi înscriși în sistem în prezent față de acum 15 ani, constatăm că este o diferență de un milion și jumătate de elevi”.

„Acești elevi plecați nu sunt scoși din înmatriculările din sistem. De ce? Pentru că finanțarea este per capita. Și atunci sunt foarte mulți elevi care, teoretic, aparțin învățământului obligatoriu, dar, fiind plecați cu părinții, nu îi mai regăsim la examene, când constatăm această diferență uriașă”, a mai explicat Ecaterina Andronescu.