News

Rezultate istorice la alegerile parlamentare din Italia. Alianța de extremă dreapta se impune clar, iar Giorgia Meloni este pe cale să devină prim-ministru

Giorgia Meloni poate deveni prima femeie prim-ministru al Italiei după ce alianța de extremă dreapta a obținut victoria la alegerile parlamentare de duminică.
26.09.2022 | 13:13
Rezultate istorice la alegerile parlamentare din Italia Alianta de extrema dreapta se impune clar iar Giorgia Meloni este pe cale sa devina primministru
La finalul alegerilor parlamentare din Italia, Giorgia Meloni a făcut apel la unitate. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT
26-09-2022
10:12

Giorgia Meloni câștigă votul în Italia

Rezultatele publicate luni dimineața au arătat că Giorgia Meloni, liderul partidului na’ionalist Fratelli d’Italia, un partid descendent din rămășițele fascismului, a condus o coaliție de dreapta către o majoritate în Parlament, înfrângând o stângă fracturată și o renaștere a mișcării anti-stabiliment.

Vor mai trece câteva săptămâni până când noul Parlament italian să-și preia atribuțiile și să se formeze un nou guvern, lăsând mult timp pentru mașinațiuni politice și negocieri într-o coaliție cu diferențe majore.

Dar prezența puternică a mișcării conduse de Meloni, cu aproximativ 26% din voturi, cea mai mare dintre orice partid, o face favorita pentru a deveni prima femeie prim-ministru al țării.

Deși este un susținător puternic al Ucrainei, partenerii ei de coaliție îl admiră profund pe președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, și au criticat sancțiunile împotriva Rusiei.

„De la italieni a sosit un indiciu clar”, a spus Meloni, cunoscută pentru retorica ei și pentru cultul personalității, într-un discurs de victorie la 3 dimineața, „ca centrul-dreapta să conducă Italia”.

Victoria, într-un scrutin cu prezență la vot mai scăzută decât de obicei, vine pe măsură ce partidele tabu și marginalizate cu moșteniri naziste sau fasciste intră în curentul general – și câștigă alegeri – în toată Europa.

Rezultatele provizorii de la alegerile parlamentare au arătat că blocul de dreapta ar trebui să aibă o majoritate puternică în ambele camere ale Parlamentului. Astfel, Italia are o șansă rară de stabilitate politică după mulți ani de tulburări și coaliții fragile.

Victorie istorică a FDl la alegerile parlamentare

Exit-poll-urile arată că alianța condusă de partidul de extremă Fratelli d’Italia (FdI) a câștigat alegerile parlamentare. Mai departe, dacă datele vor fi confirmate de rezultatele oficiale, președintele Sergio Mattarella o va desemna pe Giorgia Meloni pentru funcția de premier.

ADVERTISEMENT

Numirea este programată pentru luni, 26 septembrie, iar Meloni ar urma să se ocupe de formarea noului Guvern al Italiei. Conform ultimelor numărători, coaliția de dreapta a câștigat între 41 și 45% dintre voturile exprimate.

De cealaltă parte, coaliția de stânga a obținut 25-29% din voturi (n.r. – FdI: între 22-26% dintre voturi; Liga lui Salvini: între 8,5 și 11,5%; Forza Italia: între 6 și 8%).

ADVERTISEMENT

În acest context, FdI poate deveni primul partid al dreptei extreme care ajunge să conducă guvernul în Italia, după ce dictatorul fascist Benito Mussolini a făcut-o în trecut.

Cine este Giorgia Meloni

Chiar și așa, Giorgia Meloni (45 de ani) a transmis că guvernarea ei va fi conservatoare, europeană și pro-atlantică. Abandonată de tată și crescută de mamă într-un cartier muncitoresc din Roma, Meloni a condus la 31 de ani Ministerul Tineretului (2008), în guvernul Berlusconi.

ADVERTISEMENT

În autobiografia ”Eu sunt Giorgia”, Meloni a dezvăluit că și-a găsit o nouă familie la 15 ani, când s-a alăturat filialei locale de tineret a Mișcării Sociale Italiene (MSI). În prim-plan este o grupare postfascistă creată în 1946 de susținătorii dictatorului Benito Mussolini.

MSI a fost încorporat în gruparea Alianța Națională (AN) la mijlocul anilor 1990, după care a fuzionat cu un grup conservator creat de fostul prim-ministru Berlusconi. Meloni și liderii cu vechime din AN l-au părăsit pe Berlusconi în 2012 și au fondat actualul Frații Italiei, partid al cărui nume este inspirat din primele versuri ale imnului național.

ADVERTISEMENT

La finalul alegerilor parlamentare, șefa partidului naționalist Frații Italiei a făcut apel la unitate pentru. “Dacă vom fi chemați să guvernăm această națiune, vom face acest lucru pentru toți italienii, cu scopul de a uni oamenii, de a exalta ceea ce îi unește și nu ceea ce îi dezbină. Nu vă vom trăda încrederea“, a declarat Meloni conform Reuters.

 

ADVERTISEMENT
Tags:
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților