Evenimentul zilei

Rezultate oficiale alegeri SUA. Presa americană: Joe Biden, noul președinte. Trump, învins

07.11.2020 | 18:56
Rezultate oficiale alegeri SUA Presa americana Joe Biden noul presedinte Trump invins
Rezultate oficiale parțiale alegeri SUA Live: Donald Trump - versus Joe Biden
ADVERTISEMENT

Avem rezultate oficiale parţiale ale alegerilor pentru preşedinţia SUA! Joe Biden a obținut, până în momentul de față, 264 de voturi în colegiul electoral, în timp ce Donald Trump are doar 214. Rezultatul alegerilor din SUA nu este încă tranșat în condițiile în care mai sunt circa șapte state în care rezultatele pot tranșa definitiv cine va fi noul președinte american.

LIVE UPDATE. Rezultate oficiale alegeri preşedinte SUA 2020: Donald Trump sau Joe Biden

  • Număr de voturi electorale necesare: 270
  • Donald Trump: 214 voturi electori, 69,8 milioane voturi populare oficial numărate
  • Joe Biden: 264 voturi electori, 73,8 milioane voturi populare oficial numărate
  • Cifre Fox News, susţinător Donald Trump: 264 Biden, 214 Trump
  • Cifre CNN, susţinător Joe Biden: 253 Biden, 213 Trump
  • LIVE UPDATE – Situaţia pe state, conform importanţei şi a voturilor de electori pe care le are
  • LIVE UPDATE – Statele care decid noul președinte al SUA! Aici continuă numărătoarea care poate să schimbe lumea
ADVERTISEMENT

UPDATE, 7 noiembrie, ora 18:55 / Joe Biden este cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, conform anunțurilor făcute de mai multe canale media de peste ocean. CNN, Associated Press sau New York Times au transmis că după calcularea voturilor din Pennsylvania, candidatul democrat a reușit să-l învingă pe Donald Trump definitiv. Acest stat îi aduce lui Joe Biden scorul electoral necesar accederii în funcția de la Casa Albă.

De remarcat că, Joe Biden avea 253 de voturi electorale, dar a reușit să dea lovitura după ce s-a impus în scrutinul din Pennsylvania, de unde a luat alte 20 de voturi electorale. În acest moment, democratul depășește pragul de 270 de voturi necesar pentru a-i fi proclamată victoria.

ADVERTISEMENT

Kamala Harris devine, la rândul ei, prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.


Primarul din Philadelphia, mesaj pentru Trump: Să accepte că a pierdut alegerile

UPDATE, 6 noiembrie, ora 22:05. Primarul din Philadelphia, cel mai mare oraș din statul Pennsylvania, Jim Kennedy, a transmis un mesaj dur către Donald Trump, căruia i-a spus să-și recunoască eșecul la aceste alegeri prezidențiale.

Președintele ar trebui să fie onest, să-și pună pantalonii de băiat mare, să accepte că a pierdut și să îl felicite pe câștigător”. Kenney a mai declarat că echipa de campanie a lui Trump ”nu a prezentat nici măcar o probă” pentru a demonstra frauda electorală în acest stat, după zile de acuzații nefondate ale președintelui și ale subalternilor săi.

ADVERTISEMENT

Edilul a mai adăugat, conform Standard: ”Trump trebuie să oprească aceste acuzații și să ne lase să avansăm ca țară”.


Donald Trump, mișcare de ultim moment în lupta cu Biden

UPDATE, 6 noiembrie, ora 20:55. În ciuda cifrelor actuale, care îi dau șanse minime de a-și menține mandatul, Donald Trump nu renunță la luptă. Fox News a prezentat un comunicat oficial al președintelui în funcție, care anunță că acesta va continua lupta în instanță: ”Nu voi renunța niciodată să lupt pentru voi și pentru națiunea noastră”.

ADVERTISEMENT

”Cred că poporul american merită să beneficieze de o transparență deplină în procesul de numărare a voturilor și certificarea alegerilor. Este vorba despre integritatea întregului nostru proces electoral.

De la început am spus că toate buletinele de vot legale trebuie numărate și că buletinele de vot ilegale nu ar trebui să fie numărate, dar am întâmpinat rezistență pentru acest principiu de bază de către democrați la fiecare pas.

Vom continua acest proces prin fiecare aspect al legii, pentru a garanta că poporul american are încredere în guvernul nostru. Nu voi renunța niciodată să lupt pentru voi și pentru națiunea noastră americană”, a spus Trump.


Avansul lui Joe Biden, în creștere în Nevada și Pennsylvania. Ușoară scădere în Arizona

UPDATE 6 noiembrie, ora 18:55. În Pennsylvania, Biden are acum 8.867 de voturi în plus față de Donald Trump. Avansul candidatului democrat în Nevada a crescut, de asemenea, la 22.076 de voturi, sau 1,7% din total.

După cea mai recentă actualizare din Arizona, numărul voturilor pentru Joe Biden în comitatul Maricopa este de 972.570, în timp ce pentru Donald Trump este de 912.115. Aceasta reprezintă o ușoară scădere a avantajului lui Biden față de ziua precedentă.

Sursa foto: CNN

 Voturile din Georgia vor fi renumărate

UPDATE, 6 noiembrie, ora 17:50. Brad Raffensperger, secretarul de stat al Georgiei, a confirmat că va avea loc o renumărare a voturilor în acest stat. Având în vedere cât de strânsă este cursa prezidențială în Georgia, era de așteptat ca statul să efectueze o renumărare, scrie The Guardian.

În acest moment, Joe Biden l-a depășit pe Donald Trump cu doar 1.579 de voturi în Georgia, reprezentând o egalitate virtuală.


Trump nu are planuri să-și recunoască înfrângerea

UPDATE, 6 noiembrie, ora 16:20. În conversațiile din ultimele zile cu aliații săi, președintele Trump a spus că nu are intenția de a-și recunoaște înfrângerea în fața lui Joe Biden, chiar dacă drumul său către un al doilea mandat pare din ce în ce mai greu, după ce Biden a întors situația în state precum Georgia și Pennsylvania. Potrivit CNN, o parte dintre consilierii săi, îi alimentează acuzațiile că alegerile îi sunt furate.

Pe de altă parte, apropiații lui Trump au devenit îngrijorați de faptul că cineva va trebui să-l facă pe președinte să înțeleagă că timpul său la Casa Albă se apropie de sfârșit, deși nu au decis cine ar trebui să fie cel care o va face. Sunt vehiculate numele lui Jared Kushner sau al Ivankăi Trump.


Biden preia conducerea în Pennsylvania

UPDATE, 6 noiembrie, ora 15:55. Candidatul democrat Joe Biden a preluat conducerea în Pennsylvania după ce l-a depășit pe președintele Trump cu 5.587 de voturi.

Dacă va pierde Pennsylvania, Trump pierde și alegerile. Statul american cu 20 de voturi în Colegiul Electoral, mai are de numărat mai puțin de 150.000 de voturi.


Joe Biden va primi protecție suplimentară din partea Secret Service

UPDATE, 6 noiembrie, ora 15:30. Candidatul democrat la președinție va beneficia de o echipă de protecție întărită din partea Secret Service, începând de vineri, în timp America așteaptă să afle rezultatul cursei prezidențiale, relatează Fox News, care citează The Washington Post.

Agenții vor fi trimiși la Centrul Chase din Wilmington, Delaware, unde echipa lui Biden are sediul central de la încheierea campaniei și planificau un posibil discurs vineri.


Un judecător federal a respins cererea lui Trump de a opri numărarea buletinelor de vot din Philadelphia

UPDATE, 6 noiembrie, ora 13:20. Un judecător federal a respins joi seară cererea echipei de campanie a lui Trump de a opri numărarea voturilor din Philadelphia, care a afirmat că lucrătorii electorali au ignorat o hotărâre judecătorească anterioară privind observatorii electorali, scrie Fox News.

Echipa de campanie a lui Trump nu a răspuns încă cererii Fox News de a comenta această decizie.


Biden preia conducerea în Georgia cu 917 voturi

UPDATE, 6 noiembrie, ora 11:40. Potrivit celor mai recente date venite din Georgia, Joe Biden a preluat conducerea în cursa electorală din acest stat, după ce l-a depășit pe Donald Trump cu 917 voturi.


Facebook și Twitter anunță noi măsuri contra dezinformării

UPDATE, 6 noiembrie, ora 10:20. Facebook va lansa măsuri temporare suplimentare pentru a limita dezinformarea referitoare la alegeri pe platforma sa ca răspuns la un număr crescut de acuzații false.

Conținutul de pe Facebook și Instagram va fi retrogradat de sistemele automate ale companiei dacă sistemele determină că acesta poate conține dezinformare, „inclusiv reclamații demontate despre vot”, a declarat purtătorul de cuvânt al Facebook, Andy Stone, pentru CNN Business.

Twitter a suspendat definitiv un cont aparținând fostului strateg șef de la Casa Albă, Steve Bannon, după ce acesta a sugerat că dr. Anthony Fauci și directorul FBI Christopher Wray ar trebui decapitați. Comentariile sale au fost făcute într-un videoclip postat pe conturile sale de Facebook, YouTube și Twitter.

Bannon a afirmat în mod fals că președintele Trump a câștigat realegerea, în ciuda faptului că mai multe state-cheie sunt încă disputate și a spus că ar trebui să-l concedieze atât pe Fauci, cât și pe Wray.

Apoi a spus că va merge mai departe: “Le-aș înfinge capetele în țepe. Așa. Le-aș așeza la cele două colțuri ale Casei Albe ca un avertisment pentru birocrații federali. Fie te înscrii în program, fie ai plecat.”, a spus Bannon, citat de CNN.


Numărătoarea voturilor continuă, cursa este din ce în ce mai strânsă

UPDATE, 6 noiembrie, ora 07:20. Situația rămâne tensionată în cursa pentru Casa Albă. Patru state decisive au continuat să numere voturi în ultimele ore. 

În Arizona au fost aduse voturile din regiunile Maricopa și Pima. Avantajul lui Joe Biden a scăzut de la 69.000 la 46.000 de voturi.

În Georgia, Trump avea un avantaj de aproximativ 18.000 de voturi la începutul zilei anterioare. Acum, acesta s-a evaporat – Joe Biden e la doar 2.000 de voturi distanță de actualul președinte.

În Nevada, situația a rămas foarte strânsă. Avansul lui Joe Biden a urcat de la 8.000 la 11.000, în ultimele 24 de ore.

Pennsylvania: avansul lui Trump s-a micșorat semnificativ. Avea 160.000 de voturi peste Biden la începutul zilei. Au mai rămas doar 37.000 de voturi între cei doi.

Donald Trump a făcut joi o declarație publică de la Casa Albă. A vorbit despre faptul că sunt fraudate alegerile și că va exista o îndelungată bătălie în justiție. Nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor.

„Dacă numeri voturile legale, eu câștig cu ușurință. Dacă numeri voturile ilegale, atunci ei încearcă să ne fure alegerile”, a declarat Donald Trump.

 „În pofida amestecului, care nu a mai fost văzut niciodată în alegeri, a mass-media, a comunităţii de afaceri şi a giganţilor tehnologiei, am câştigat cu scoruri istorice şi sondajele au greşit în mod deliberat”, a mai adăugat acesta.

„Nu putem permite nimănui să-i reducă la tăcere pe alegătorii noştri şi să fabrice rezultatele.(…) Cred că justiţia va trebui să decidă în cele din urmă”, a precizat Donald Trump.

ABC, CBS, NBC, MSNBCau întrerupt difuzarea conferinței de presă motivând faptul că președintele nu a adus nici o dovadă în favoarea acuzațiilor de fraudare a procesului electoral de către democrați. CNN și Fox News au difuzat conferința integral.


Voturile din Pennsylvania urmează să fie anunțate

UPDATE, 5 noiembrie, ora 21:57. Rezultatele finale din Pennsylvania, stat cu 20 de voturi electorale, se vor afla în următoarele ore.

”Cred cu siguranță că am putea cunoaște rezultatul în Pennsylvania până la sfârșitul zilei de astăzi”, a declarat, joi, secretarul de stat Kathy Boockvar, pentru CNN.

Rezultatul din acest moment din Pennsylvania (20 de electori), după 88% din buletine procesate:

  • Donald Trump – 3.232.131 voturi
  • Joe Biden – 3.120.731 voturi

Schimbări de cifre în Nevada și Pennsylvania

UPDATE, 5 noiembrie, ora 21:01. Procesul electoral de numărare a voturilor din SUA curge în favoarea candidatului democraților, Joe Biden. Astfel, în Nevada, acesta își mărește avantajul față de Donald Trump la 12.000 de voturi (de la 8.000), după procesarea a 76% din buletine.

În ceea ce privește Pennsylvania, stat cu 20 de electori, aici asistăm la o schimbare importantă de situație, iar ecartul lui Trump scade de la 600.000 de voturi la 116.000 de voturi, după procesarea a 88% din buletine, conform CNN.


Încă un proces anunțat de echipa de campanie a lui Donald Trump

UPDATE, 5 noiembrie, ora 18:59. Diplomatul republican Ric Grenell a anunțat un proces legat de votul din Nevada pentru acuzații de fraudă electorală. Grenell susține că buletinele de vot nu sunt neapărat voturi legale și că au fost acceptate la numărătoare buletinele de vot prin poștă neverificate. Potrivit lui Grenell procesul are menirea de a proteja voturile legale. Este unul dintre numeroasele procese intentate în statele pivot de echipa de campanie a lui Trump.


Rezultatele din Georgia vor fi anunțate astăzi

UPDATE, 5 noiembrie, ora 18:18. Un purtător de cuvânt al secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger, și-a exprimat speranța că statul va afla câștigătorul voturilor electorilor săi până la sfârșitul zilei.

Mai sunt de numărat aproximativ 60.000 de voturi, potrivit secretarului de stat, iar Donald Trump conduce cu aproximativ 18.000 de voturi, adică 0,4% din numărul total.


Echipa de campanie a lui Trump anunță o conferință de presă în Nevada

UPDATE, 5 noiembrie, ora 16:10. Presa americană a fost anunțată de echipa de campanie a lui Donald Trump că președintele va susține o conferință de presă la Las Vegas, Nevada, la ora 18.30 (ora României), în cadrul căreia va face “un anunț foarte important”.

Printre cei care îi vor fi alături lui Trump se numără Matt Schlap, președinte al Uniunii Conservatoare Americane, participant la Brooks Brothers Riot.


Scade avansul lui Donald Trump în Georgia

UPDATE, 5 noiembrie, ora 13:55. Avansul președintelui Trump în Georgia s-a micșorat din nou, urmând trendul din ultimele ore. Acest lucru se datorează unui alt lot de voturi care tocmai au venit din comitatul Fulton – cel mai mare din stat și care include Atlanta.

Fulton a raportat rezultatele a încă 8.000 de buletine de vot. Avansul lui Trump în statul Georgia s-a redus de la peste 30.000 de voturi la miezul nopții la doar peste 18.500.

Peste noapte, Fulton avea de numărat aproximativ 20.000 de voturi exprimate în avans. Comitatul tocmai a raportat rezultatele a 8.351 dintre acestea, Biden obținând 6.410 și Trump 1.941 dintre acestea.

Lucrătorii electorali din au procesat și numărat aceste voturi toată noaptea, iar numărătoarea continuă. Mai sunt de numărat 4% dintre voturile din Georgia.


Situația din Arizona este încă incertă

UPDATE, 5 noiembrie, ora 12:50. Potrivit The Guardian, situația în Arizona este încă incertă. Potrivit publicației britanice, deși ieri Associated Press și Fox News l-au dat câștigător pe Joe Biden, este posibil să fi fost prematur. Biden a avut un avantaj semnificativ, dar acesta a scăzut la 68.000 de voturi, iar echipa de campanie a lui Trump încă insistă că vor câștiga statul, ceea ce ar putea arunca calculele în aer.

În acest moment, dacă Biden câștigă Arizona, trebuie să mai câștige doar încă un stat. Dacă Trump ia Arizona, matematica începe să pară mai complicată, deși încă favorizează ușor candidatul democrat dacă poate lua Nevada, unde conduce, și Georgia se închide pe o diferență mică pentru Trump. Nevada va raporta rezultatele astăzi, în jurul orei 19:00, ora României.


Joe Biden este aproape de  victorie. Echipa lui Trump a intentat procese în Pennsylvania și Michigan

UPDATE, 5 noiembrie, ora 07:15. Donald Trump rămâne fără prea multe soluții în lupta prezidențială din 2020. Echipa președintelui cere Curții Supreme să intervină în numărarea voturilor din Pennsylvania și Michigan – state cheie în bătalia pentru Casa Albă. S-au intentat procese.

Conform ultimelor date, Trump este la 20.000 de voturi în Wisconsin de Joe Biden. Aici s-au numărat 99% din voturi. Candidatul republicanilor părea că se îndreaptă spre victorie în acest stat, dar lucrurile au luat o întorsătură dramatică în timpul nopții, după încheierea alegerilor, când au fost adăugate o serie uriașă de voturi prin corespondență. Acestea au întors balanța.

Donald Trump cere oprirea numărării voturilor în Georgia. Aici avansul său este de 0.6%, după ce au fost numărate 98% din voturi.

Captura The Guardian

Scorul în acest moment este de 264-214 în favoarea lui Joe Biden, care mai are nevoie de un singur stat pentru a-și asigura victoria finală.

Nevada a numărat 75% din voturi. Candidatul democraților are aproximativ 8.000 de voturi avans în fața lui Donald Trump.


Joe Biden a câştigat şi Michigan, la un stat distanță de victorie

UPDATE, 4 noiembrie, ora 23:59 / Democratul Joe Biden se apropie cu pași mari de victorie în alegerile prezidențiale din SUA. Potrivit Fox News, rivalul lui Trump are deja 264 de voturi electorale, față de 214 la câte a rămas actualul președinte, și are nevoie doar de voturile din Nevada pentru a-și adjudeca postul la Casa Albă.

Biden a câştigat statul Michigan, cu 80.000 voturi mai mult decât Donald Trump.


Joe Biden a câştigat Wisconsin şi ajunge la 248 de voturi electorale

UPDATE, 4 noiembrie, ora 22:35 / Presa de peste ocean anunță schimbări importante în distribuția voturilor electorale după ce statul Wisconsin a fost adjudecat de Joe Biden cu o diferenţa puţin peste 20.000 voturi! Rămâne de văzut dacă renumărarea voturilor solicitată de Donald Trump va fi realizată sau nu.

Astfel, conform Fox News, Biden are un avantaj de 248 la 214 față de rivalul Donald Trump, în timp ce CNN anunță un scor de 237 la 213, tot în favoarea democratului Biden.

În acest fel, Trump mai speră ipotetic la victorie în statele Nevada (6 voturi), unde mai sunt 25% din voturi de numărat, iar diferenţa este de 8.000 voturi şi Michigan (16 voturi) – cu doar 1% din voturi rămase neverificate, care i-ar fi de ajuns contracandidatului Joe Biden să câştige alegerile şi să fie declarat noul preşedinte al Statelor Unite! 


Echipa de campanie a lui Trump a cerut oficial oprirea numărării voturilor în Michigan

UPDATE, 4 noiembrie, ora 21:57 / Echipa de campanie a președintelui american Donald Trump a sesizat justiţia pentru a cere oprirea procesului de numărare a voturilor în statul Michigan, anunță CNN. Republicanii cer să aibă acces la procesul de numărare al buletinelor de vot.

În acest moment, după numărarea a 94% dintre sufragiile din Michigan, Joe Biden are un avans de 50.000 de voturi față de Donald Trump, iar de numărat mai sunt orașele cunoscute ca fiefuri ale democraților din acest stat.


Trump cere renumărarea voturilor în Wisconsin, statul cheie prin care Joe Biden poate câştiga alegerile

UPDATE, 4 noiembrie, ora 20:35 / Conform celor de la Fox News, Biden ar avea un avantaj de peste 20.000 de voturi în Wisconsin. Echipa de campanie a lui Trump a anunțat, miercuri, că va solicita o renumărare a voturilor din acest stat.

Bill Stepien, managerul campaniei ”Trump 2020”, a spus, într-un comunicat: ”Au existat rapoarte care au indicat nereguli în mai multe zone din Wisconsin, iar acestea ridică îndoieli serioase cu privire la validitatea rezultatelor. Președintele se află în pragul de a solicita o renumărare și vom face imediat acest lucru dacă e cerut”.

Miza pe votul final din Wisconsin e uriaşă! Biden are 237 voturi electori deja şi are ca şi asigurate încă 22 voturi electori din statele Michigan şi Nevada, unde are şanse mari de câştig, deşi numărătoarea continuă. Cu cele 10 voturi electori din Wisconsin, unde diferenţa dintre cei doi este de 20.000 de voturi populare, Joe Biden ar atinge pragul de 270 voturi electori necesare pentru a-şi proclama victoria! Drept pentru care Donald Trump cere renumărarea voturilor, victoria în statul Wisconsin fiind şansa cea mai mare de a câştiga alegerile. Care sunt condiţiile de renumărare, vedeţi aici

 


UPDATE, 4 noiembrie, ora 19:34 / Conform CNN, Joe Biden are 227 voturi electorale confirmate și ar mai avea nevoie de 43 pentru a câștiga președinția. De partea cealaltă, președintele în exercițiu, Donald Trump, a rămas la 213 voturi electorale confirmate și ar mai avea nevoie de 57 pentru a-și menține poziția la Casa Albă.


Biden preia conducerea în Wisconsin

UPDATE, 4 noiembrie, ora 16:54 / Joe Biden a trecut în frunte, cu 21.000 de voturi, după numărarea a 97% din buletinele electorale din statul Wisconsin.

Peste noapte, Donald Trump a avut peste 100.000 de voturi în acest stat cu 10 electori (conform CNN). Biden mai conduce cu un avans mic, de 8.000 de voturi în Nevada (67% buletine procesate), iar Trump este în frunte în Pennsylvania, North Carolina și Georgia, mai anunță sursa citată.


Președintele SUA este ales cu votul a minim 270 de electori. În momentul de față, la ora prânzului în România,  sunt indecise circa 70 de posturi de electori, în Pennsylvania, Nevada, Wisconsin, Michigan, North Carolina, Georgia și Alaska. Biden are, în momentul de față, un avantaj în Nevada și și Wisconsin care, împreună, au 16 electori.

Donald Trump conduce în Alaska, Georgia, Michigan, North Carolina și Pennsylvania. Dacă tendința actuală se menține, Trump va fi reales. Pe de altă parte, rezultatul este incert deoarece Joe Biden l-a depășit deja pe Trump în Wisconsin. În plus, la final sunt numărate voturile prin corespondență, iar majoritatea celor au optat pentru acest tip de vot sunt alegători înregistrați ca democrați.

Rezultatul alegerilor din Pennsylvania, o miză uriașă pentru duelul Trump – Biden

O miză aparte o reprezintă votul din Pennsylvania, stat cu 20 de electori, în care, deocamdată Trump are un avantaj de circa 6 procente.  Câte 16 electori sunt rezervați pentru Georgia și Michigan, iar North Carolina are 15 locuri. Cele trei locuri din Alaska par să fi fost adjudecate de către Trump, cu peste 60% din voturi, dar au fost numărate doar 45% din voturi.

Anterior anunțării rezultatelor din ultimele state care au finalizat numărătoarea, Donald Trump a revendicat victoria într-o conferință de presă susținută în Washington, la Casa Albă, la ora locală 02.00, susținând că a obținut deja victoria în Georgia și North Carolina.

Vreau să mulțumesc poporului american pentru sprijinul lor. Milioane de oameni au votat pentru noi iar un alt grup trist de oameni a încercat să îi oprească din a vota. Ne pregătim pentru o petrecere, rezultatele sunt fenomenale și sunt pregătiți să sărbătorim acest succes, cetățenii acestei țări au ieșit în număr mare pentru a sprijini această mișcare. Am câștigat în Florida, am câștigat în marele stat Ohio. E destul de clar că am câștigat în Georgia. Nu ne mai pot prinde din urmă. De asemenea, am câștigat cu siguranță în North Carolina”, a spus Trump.

Trump face acuzații de fraudă electorală

Totodată, Trump a denunțat încercări de fraudare a votului care ar avea loc prin prelungirea procesului de numărare. Mai mult, el a spus că va merge la Curtea Supremă pentru contesta acest lucru.

Vom merge la Curtea Supremă a SUA. Vrem ca votul să se încheie (…) Este o fraudă față de publicul american, este o rușine pentru  Statele Unite. Noi am câștigat alegerile”, a afirmat președintele american.

Victoria revendicată de Trump a provocat furie în tabăra democraților. Declaraţiile lui Donald Trump sunt ”scandaloase”, ”fără precedent” şi incorecte, denunţă într-un comunicat directoarea campaniei lui Joe Biden, Jen O’Malley Dillon. ”Este scandalos, pentru că este vorba pur şi simplu despre un efort de a retrage drepturile democratice ale cetăţenilor americani”, a afirmat O’Malley Dillon.

Dacă preşedintele îşi pune în aplicare ameninţarea de a sesiza justiţia, pentru a încerca să împiedice numărarea voturilor, noi avem echipe juridice pregătite să se desfăşoare pentru a se opune acestui efort”, a continuat directoarea campaniei lui Biden.

Biden a câștigat votul popular

Până acum, candidatul democraților, Joe Biden, a fost votat de 68,8 milioane de americani, iar Donald Trump, de 66,5 milioane. Însă rezultatul votului popular nu garantează obținerea mandatului de președinte, deoarece acesta este ales în mod indirect de către un colegiu de electori, stabilit prin scrutinul de marți, colegiu în care fiecare stat este reprezentat în funcție de populația de la ultimul recensământ.

Astfel, Biden a obținut cel mai consistent număr de voturi în California – 55 de electori, New York – 29 și Illionois – 20. Cele mai notabile succese ale lui Trump au fost în Texas – 38 electori și Florida – 29 electori. Succesul lui Trump din Florida i-a permis acestuia să aibă încă speranțe întemeiate la un nou mandat de președinte.

ADVERTISEMENT