News

Rezultatele în diaspora. AUR surclasează PSD în opțiunile românilor din străinătate

08.12.2020 | 16:24
Rezultatele in diaspora AUR surclaseaza PSD in optiunile romanilor din strainatate
Diaspora va fi reprezentată de către doi senatori și patru deputați
ADVERTISEMENT

Românii din străinătate au fost chemați la urne pentru a alege doi senatori și patru deputați, mandatele fiind distribute echilibrat între PNL, USR-PLUS și AUR.


PNL, cu numai un mandat peste AUR

UPDATE 8 decembrie, ora 16.31: Scorurile obținute de cele trei partide au fost foarte apropiate, în timp ce alte formațiuni parlamentare aproape că nu au contat în opțiunile celor din diaspora.

ADVERTISEMENT

Astfel, în viitorul Parlament românii din străinătate vor fi reprezenați de către senatorii Viorel-Riceard Badea (PNL) și Radu Mihail (USR-PLUS). Mandatele de deputat au fost obținute de către Valentin-Ilie Făgărășian (PNL), Ștefan-Iulian Lörincz (USR-PLUS), Simina Tulbure (USR-PLUS) și Boris Volosatîi (AUR).

ALIANȚA USR PLUS LŐRINCZ ŞTEFAN-IULIAN
ALIANȚA USR PLUS TULBURE SIMINA-GEANINA-DANIELA

UPDATE, ora 9:22 / După numărarea a 96% din voturile exprimate în străinătate, AUR este pe cale să învingă PNL și să se claseze pe locul 2 în preferințele românilor din diaspora.

ADVERTISEMENT

Rezultate pentru Senat:

  • USR-PLUS: 29.68%
  • PNL: 25.49%
  • AUR: 25.48%

Rezultate pentru Camera Deputaților:

  • USR-PLUS: 29.49%
  • AUR: 25.39%
  • PNL: 25.27%

UPDATE, ora 6:17 / AUR este marea surpriză și în Diaspora, acolo unde se află pe locul 2 după numărarea a 492 din cele 751 de secții de votare deschise.

  • USR-PLUS 30,1%
  • AUR 26,7%
  • PNL 26%
  • PMP 8%
  • PSD 4%

Rezultate voturi Diaspora 2020. USR a câștigat alegerile

UPDATE, ora 1:05 / Potrivit datelor oficiale în Diaspora, aproape 40.000 de voturi au fost numărate.

ADVERTISEMENT

Camera Deputaților:

  • USR-Plus: 30,86%
  • PNL: 24,37
  • AUR: 23,24
  • PMP: 7,18
  • PSD: 5,24

Senat:

  • USR: 30,91%
  • PNL: 24,61
  • AUR 23,49
  • PMP: 6,98
  • PSD: 5,53

Potrivit statisticilor oficiale, numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot a fost de circa 740.000. Până la ora 20.00, votaseră circa 250.000 dintre ei.

35.808 cetăţeni români au votat prin corespondenţă, iar 3.078 s-au arondat la secții de votare din apropierea domiciliului. Restul au votat pe listele suplimentare.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Externe și Autoritatea Electorală Permanentă au amenajat în străinătate 748 de secții de votare în 93 de țări, cu 331 mai multe decât la precedentele alegeri parlamentare, din 2016.

Secțiile de votare au fost distribuite pe țări, după cum urmează: Spania – 140, Italia – 137, Germania – 61, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 50, Franţa – 48, SUA – 36, Republica Moldova – 30, Belgia – 19, Austria – 17, Irlanda – 16, Olanda – 15, Grecia – 11, Norvegia şi Danemarca – câte 10, Portugalia – 9, Australia şi Noua Zeelandă – 7 secţii.

Cum se atribuie mandatele

Potrivit legii electorale, atribuirea mandatelor de parlamentar se face în două etape: la nivelul circumscripției și la nivel național,  astfel încât să se respecte într-o măsură cât mai mare principiul proporționalității între voturile primite de un partid și numărul de mandate pe care îl obține.

Astfel, în prima etapă se calculează coeficientul electoral al circumscripției respective prin împărțirea numărului de voturi la numărul de senatori sau deputați, după caz, alocați circumscripției. Apoi se împarte numărul de voturi obținut de fiecare partid la coeficientul electoral. Dacă rezultatul este supraunitar, adică mai mare de 1, partidul respectiv primește numărul de mandate echivalent cu partea întreagă a rezultatului.

Pentru voturile rămase nealocate prin această metodă, se face redistribuirea la nivel național urmând metoda d’Hondt, printr-o serie de calcule matematice destul de complicate.

Primele rezultate au venit din Noua Zeelandă

Spre deosebire de alegerile din țară, scrutinul din străinătate s-a desfășurat de-a lungul a două zile, 5 și 6 decembrie, între orele 07.00 și 21.00, în funcție de fusul orar al fiecărei țări în care au fost amenajate secțiile.

Astfel, primii români care au votat au fost cei din Noua Zeelandă, iar primele rezultate au fost anunțate tot din secțiile din această țară. USR-PLUS a anunțat rezultatele numărătorii paralele care îi dă câștigători detașați ai scrutinului în această țară, însă numărul de alegători a avut o pondere redusă în rezultatul final din diaspora:

Rezultate Camera Deputaților: Pro Romania – 1 vot, PMP – 6 voturi, PSD – 6 voturi, USR PLUS – 54 de voturi, PNL – 17 voturi, AUR – 2 voturi, PER – 1 vot.
Rezultate Senat: PMP – 5 voturi, PSD – 7 voturi, USR PLUS – 58 de voturi, PNL – 14 voturi, AUR – 2 voturi, PER – 1 vot, Ștefan Voloseniuc – 4 voturi

Lista candidaților din Diaspora

Prezentăm mai jos candidații de pe primele poziții ale listelor partidelor parlamentare în circumscripția 43 pentru românii din străinătate:

Senat

PNL: Viorel-Riceard Badea (actual senator), Mihăiță Dohotar
PSD: Nicoleta Istrate-Neagoe, Răducu Popescu
Alianța USR-PLUS: Radu-Mihai Mihail (actual senator), Marius Cobianu
Pro România: Veaceslav Șaramet, Claudiu-Răzvan Daba
PMP: Cătălin Avramescu (politolog, fost ambasador în Finlanda), Loretta Handrabură
UDMR: Graban Zsolt-Attila

Camera Deputaților

PNL: Valentin-Ilie Făgărășian, Toader Ciută, Radu Lupu, Nicolae Dina
PSD: Emil Ciubotariu, Andrei-Bogdănel Murariu, Antoniu Tudor, Mihaela Bulz
Alianța USR-PLUS: Ștefan-Iuliu Lörincz, Simina Tulbure, Marius-Octavian Olaru, Ionuț Aionițoaiei
Pro România: Ștefan Stănășel, Alexandra Roșca-Cismaru, Adriana-Ana Pantea, Leonard-Florin Petrea
PMP: Constantin Codreanu (actual deputat), Alexandru Leșco, Constantin-Dorin Coman, Cecilia Jora
UDMR: Hegedüs Csilla (actual deputat), Vincze Loránt-György, Ambrus Zsombor, Barabás Csongor-István

ADVERTISEMENT