News

Rezultate parţiale alegeri europarlamentare ora 9:00. PNL câștigă. PSD pierde, scor bun pentru USR. 99% din voturi numărate

27.05.2019 | 09:39
Rezultate partiale alegeri europarlamentare ora 900 PNL castiga PSD pierde scor bun pentru USR 99 din voturi numarate

S-au afișat rezultatele parțiale la alegerile europarlamentare pentru ora 9. PSD nu a reușit să câștige alegerile, în ciuda măsurilor cu care partidul de la guvernare s-a lăudat în toată campania, iar PNL și USR-PLUS sunt marile surprize de la acest scrutin. În urma numărării a peste 99% dintre voturile de la secțiile de votare din țară și din afară.

Rezultate parțiale alegeri europarlamentare, ora 9: Cum arată situația pe partide

La alegerile europarlamentare din acest an au votat masiv și românii din străinătate, în număr de 375.000. Cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în Londra, la trei secții din capitala Angliei, dar și în Republica Moldova și Germania. Prezența la urne a fost de 41,28% per total, adică s-au prezentat la vot 7.541.311 români.

Rezultatele parțiale după numărarea voturilor din 18.612 secţii din ţară, reprezentând 99.31% din totalul de 18.740 sectii deschise, sunt:

PNL – 26,83% (2,3 milioane de voturi),
PSD – 23.42% (2,01 milioane de voturi),
USR -PLUS – 21.29% (1,83 milioane de voturii),
Pro România – 6,61%,
PMP – 5.65%,
UDMR – 5.47,
ALDE – 4.24%

În urma alegerilor europarlamentare de ieri, USR și PNL ar urma să ia câte 8 mandate în Parlamentul European, iar PSD doar 7 mandate, conform estimărilor de până acum. Au urmat și discursurile perdanților, dar și ale câștigătorilor, aseară, după afișarea datelor de tip exit-poll. Liviu Dragnea a recunoscut înfrângerea, iar PNL și USR-PLUS și-au adjudecat victoria detașată.

Rezultate surprinzătoare la alegerile europarlamentare. Sursa foto: B1 TV

Iohannis a cerut demisia premierului Dăncilă

Un lucru interesant, din punct de vedere sociologic, este prezența mare la vot în mediul urban, unde majoritatea românilor au votat împotriva partidului de la guvernare. Tot ieri a avut loc și votul la referendumul pentru justiție inițiat de președintele României, Klaus Iohannis. Acesta, văzând rezultatele zdrobitoare pentru PSD, a cerut demisia guvernului Dăncilă.

”Din păcate, lucrurile nu au mers bine la votul din Diaspora. Le mulţumesc românilor care au avut răbdare, unii foarte multă răbdare. Cu toţii am votat pentru o Românie europeană. Nu pot să nu observ a doua oară că PSD şi-a bătut joc de români, mai ales de cei din Diaspora. Ruşine PSD!

La europarlamentare, rezultatele reflectă voinţa electoratului. PNL a luat un rezultat foarte bun, USR un rezultat faorte bun. PSD a obţinut un rezultat pe măsura realizărilor din 2 ani de guvernare. Este o cădere imensă. Nimic au făcut, nimic au primit.

Asta arată cum văd românii această guvernare PSD eşuată. Acest accident al democraţiei care este guvernarea PSD trebuie să dispară în urma acestui rezultat. Guvernul PSD trebuie să plece. Este un rezultat care nu poate să fie interpretat în niciun alt fel. Închei pe o notă optimistă. Mulţumesc că aţi votat”,  a declarat aseară Klaus Iohannis, după afișarea rezultatelor.