News

Rezultate pe județe la Bacalaureat 2020. Notele au fost afişate. Update

30.06.2020 | 12:08
Rezultate pe judete la Bacalaureat 2020 Notele au fost afisate Update
ADVERTISEMENT

155.500 de absolvenți de liceu din întreaga țară, printre care și 32.000 din alte promoții, au susținut în această săptămână prima sesiune a Bacalaureatului, un examen desfășurat în condiții speciale ca urmare a răspândirii noului coronavirus. Și dacă vă gândiți că emoțiile au dispărut, ei bine, trebuie să știți că ele abia acum au atins cote maxime.

Update ora 12:00. Notele au fost publicate de Ministerul Educaţiei pe edu.ro.

VEZI AICI CE NOTĂ AI LUAT LA BAC 2020

Update ora 11:48. Potrivit ultimelor informaţii apărute, rezultatele la BAC 2020 vor fi afişate până în ora 14:00.

ADVERTISEMENT

Update ora 09:00. Emoţiile sunt din ce în ce mai mari pentru absolvenţii claselor a XII-a. Rezultatele la Bacalaureat 2020 vor fi afişate în scurt timp pe edu.ro.

Update 21:48. Rezultatele la Bacalaureat 2020 vor fi afişate marţi, 30 iunie, până în ora 12:00.

ADVERTISEMENT

BAC 2020. Județele în care au fost obținute cele mai bune medii

Nu de alta, dar Ministerul Educaţiei şi Cercetării a anunţat că a centralizat rezultatele înregistrate înainte de finalizarea contestațiilor, așa că așteptarea se apropie de sfârșit. Pentru prima dată de la introducerea acestui sistem de examinare, rezultatele au fost disponibile doar în format electronic.

În plus, Ministerul Educației a decis ca numele și prenumele candidaților să nu mai fie făcute publice, după ce părinții nu și-au mai dat acordul în scris pentru prelucrarea datelor personale ale copiilor. Măsura se aliniază, totodată, noilor norme europene privind informațiile cu caracter personal.

ADVERTISEMENT

Concret, fiecare elev vor primi câte un cod unic ce va fi tipărit pe liste, împreună cu nota și media. Trebuie verificat, însă, cu mare atenție, pentru că acesta corespunde numelui candidatului. Primele rezultate vor fi publicate în cursul zilei de 30 iunie, pe edu.ro, site-ul Ministerului Educației.

În conformitate cu prevederile art.5 şi ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – RGPD), precum şi cu solicitarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va publica rezultatele elevilor obţinute în urma susţinerii examenelor naţionale cu anonimizarea numelui şi a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaţilor vor fi afişate astfel”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții instituției.

ADVERTISEMENT

Și tot atunci va fi comunicată situația parțială la nivel național, pentru a ne putea face o idee în privința județelor fruntașe, precum și a celor care nu s-au descurcat tocmai bine. Având în vedere că este pentru prima dată de la introducerea acestui sistem de examinare când notele vor fi afișate doar online, fără nume și prenume, există riscul ca această procedură să se desfășoare cu o oarecare dificultate.

Până la publicarea notelor, îți propunem să arunci o privire peste datele examenului de anul trecut. Topul județelor, în funcție de numărul mediilor de 10 obținute, arată astfel:

  • Cluj – 80,71%
  • Iași – 76,34%
  • Bacău – 75,96%
  • Sibiu – 74,54%
  • Brăila – 73,40%
  • Galați – 73,01%
  • București – 72,84%
  • Buzău – 72,84%
  • Brașov – 72,74%

Cum se stabilesc rezultatele finale

După evaluarea şi notarea tuturor lucrărilor scrise, se comunică rezultatele finale pentru fiecare dintre cadidații înscriși la prima sesiune de Bacalaureat. Pentru cei au obţinut cel puţin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe.

Nu se calculează media generală de Bacalaureat pentru candidaţii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminaţi de la o probă. Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

a) au susţinut probele de evaluare a competenţelor
b) au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea
c) au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise

ADVERTISEMENT