REZULTATE SIMULARE BAC 2014: Anunţul care îi va bucura pe toţi elevii. Ce pregăteşte Ministerul Educaţiei

REZULTATE SIMULARE BAC 2014, PE JUDEŢE: Peste 50 la sută din elevii de clasa a XII-a au luat note peste cinci la Limba română şi proba la alegere a profilului, în timp ce mai puţin de jumătate...
15.03.2014 | 08:30
REZULTATE SIMULARE BAC 2014 Anuntul care ii va bucura pe toti elevii Ce pregateste Ministerul Educatiei

REZULTATE SIMULARE BAC 2014, PE JUDEŢE: Peste 50 la sută din elevii de clasa a XII-a au luat note peste cinci la Limba română şi proba la alegere a profilului, în timp ce mai puţin de jumătate – 42,51 la sută – au obţinut note de trecere la proba obligatorie a profilului, la simularea bacalaureatului. Ministerul anunţă măsuri pentru remedierea dezastrului.

Rezultatele elevilor la simulările examenelor naţionale sunt nemulţumitoare. Aceasta este opinia secretarului de stat al Educaţiei, Mihnea Costoiu, prezent la Alba Iulia într-o conferinţă de presă la sediul PSD Alba. Acesta a precizat că, în următoarea perioadă, vor fi luate măsuri pentru îmbunătăţirea pregătirii elevilor, iar dintre acestea nu este exclusă posibilitatea de reducere a gradului de dificultate a subiectelor.

„Evident că nu suntem mulţumiţi de rezultatele elevilor la simulările examenelor naţionale, atât la Bacalaureat cât şi la Evaluarea Naţională. În perioada următoare, inspectoratele şcolare vor lua măsuri prin care să încercăm să îmbunătăţim pregătirea tinerilor precum şi o adaptare a subiectelor acolo unde este nevoie. Nu pot să mă feresc să spun că rezultatele sunt nemulţumitoare. Lucrăm la acest subiect”, a declarat Costoiu.

Referitor la reducerea gradului de dificultate a subiectelor, Costoiu a spus că nu se excluse această posibilitate, însă aceasta nu va fi principala măsură pentru mărirea gradului de promovabilitate a elevilor:

„Dacă se constată că în anumite zone au fost probleme suntem deschişi să facem şi acest lucru însă soluţia nu este reducerea gradului de dificultate a subiectelor pentru a avea un grad de promovabilitate mai mare. Soluţia este o pregătire mai bună. Dacă se vor constata probleme în mod special nu excludem acest lucru, dar nu aceasta este principala măsură”.

Atât secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Mihnea Costoiu, cât şi fostul ministru, Ecaterina Andronescu, sunt de părere că simulările le sunt folositoare elevilor şi că au rolul de a-i mobiliza să se pregătească mai bine pentru examene.

„Sunt necesare aceste simulări pentru ca tinerii să fie confruntaţi cu o realitate înainte de examene. Este ca un antrenament. Oricare om care încearcă să aibă o performanţă se antrenează într-un fel sau altul în toate domeniile.

„Eu cred că simulările sunt necesare şi cred că dacă s-ar fi trecut notele în catalog interesul ar fi fost un pic mai mare. Oricum acestea ar trebui să reprezinte semnale foarte grave de atenţie faţă de profesori şi părinţi, care să mobilizeze elevii să se pregătească mai bine pentru examen. Întotdeauna, simulările sunt sub nivelul examenelor, din punct de vedere al rezultatelor şi lucrul acesta este gândit cu bună ştiinţă, ca să fie mai important semnalul pe care îl determină”, a completat fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

REZULTATE SIMULARE BAC 2014, PE JUDEŢE (document ataşat): Situaţia pentru clasa a XI-a se prezintă astfel: la proba de Limba română – 44,22 la sută dintre elevi au luat note peste 5, la proba pentru Limba maternă – 62,42 la sută, iar la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) – 36,32 la sută.

Elevii clasei a XI-a nu au susţinut proba la alegere, având în vedere că aria de acoperire disciplinară în clasa a XI-a nu este similară celei de clasa a XII-a. De asemenea, elevii clasei a XI-a au susţinut proba la Istorie (proba obligatorie a profilului) în baza programei parcurse pentru clasa a XI-a, şi nu a XII-a, aşa cum se procedează în cadrul examenului naţional de bacalaureat.

REZULTATE SIMULARE BAC 2014, PE JUDEŢE obţinute la simulările naţionale din anul şcolar 2013 – 2014 nu vor fi trecute în catalog, dar sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

REZULTATE SIMULARE BAC 2014. Situaţia din judeţe:

În judeţul Braşov 31,10% dintre elevii de clasa a XII-a au luat peste 5, iar în cinci unităţi de învăţământ niciun licean nu a obţinut medii de trecere, transmite corespondentul Mediafax. Inspectorul general şcolar adjunct al ISJ Braşov, Maria Szabo, a precizat că la simulările examenului de bacalaureat nu a fost înregistrată nicio medie de 10, fiind obţinute 64 de medii peste 9. În clasamentul pe licee, cele mai bune rezultate au fost obţinute de elevii de la Colegiul Naţional “Andrei Şaguna” din Braşov, unde 88,65 la sută dintre candidaţi au obţinut medii de trecere. La polul opus se află cinci licee din judeţ, unde niciun elev de clasa XII-a nu a obţinut media 6, fiind vorba despre Colegiul Tehnic “Transilvania” Braşov, Colegiul Tehnic “V. Jinga” din Săcele, Colegiul “A.Vijoli” din Făgăraş, Grupul Şcolar Industrial “Simion Mehedinţi” din Codlea şi Liceul Teoretic Zărneşti.

În judeţul Mureş, elevii de clasa a XII-a de la cinci licee au obţinut medii sub 6 la simularea bacalaureatului, în timp ce la o unitate de învăţământ din Sighişoara, din cei 80 de elevi, a promovat unul singur, potrivit Mediafax. Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, cele mai slabe rezultate au fost la liceele din Dumbrăvioara (unde au susţinut toate probele 16 elevi), Band (15 elevi), “Tehnologic 2” Sighişoara (46 de elevi), “Aurel Perşu” (31 de elevi) şi “Traian Vuia” (101 elevi), ambele din Târgu Mureş – unde niciun elev de clasa XII-a nu a obţinut media 6, dar şi la “Tehnologic 1” Sighişoara, unde, din cei 80 de elevi care au susţinut toate probele, unul singur a promovat. La simularea susţinută de elevii de clasa a XI-a nu a promovat niciun licean de la Band (unde au fost 25 de participanţi), Dumbrăvioara (24 de elevi), “Aurel Perşu” (21), “Traian Vuia” (130), “Brâncuşi” (21) şi “Săvulescu” (174) din Târgu Mureş, “Ioan Bujor” din Reghin (120) şi “Tehnologic 1” Sighişoara (100). La liceul “Tehnologic 2” din Sighişoara din cei 60 de participanţi au promovat doar doi.

REZULTATE SIMULARE BAC 2014: Dezastru la Buzău

În judeţul Buzău, liceenii au obţinut rezultate extrem de slabe la simularea examenului de Bacalaureat, desfăşurată săptămâna trecută. Cu astfel de rezultate, doar 33,37% dintre liceenii de clasa a XII-a ar fi promovat examenul maturităţii. La zece unităţi buzoiene de învăţământ nu s-a obţinut nici măcar o medie generală mai mare de 6.00. Pe lista neagră a unităţilor din cadrul cărora nu există niciun candidat la simulare cu note de promovare se înscriu zece licee şi grupuri şcolare. Elevii de clasa a XII-a de la şapte licee din judeţul Mehedinţi au obţinut medii sub 6 la simulările bacalaureatului, promovabilitatea în judeţ fiind de 21,57 la sută. Mai mult, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean spune că nu a fost înregistrată nicio medie de 10. Din 19 licee în judeţul Mehedinţi, în şapte unităţi şcolare procentul de promovabilitate este 0. Rezultatele foarte slabe sunt puse pe seama faptului că elevii bine pregătiţi nu au luat în serios acest examen, întrucât ştiau că notele nu se vor pune în catalog, însă îngrijorător este faptul că cei mai mulţi elevi nu s-au pregătit.

În judeţul Constanţa, Mai puţin de jumătate dintre elevii de clasele a XI-a şi a XII-a din judeţul Constanţa, care au susţinut probele din cadrul simulării examenului de bacalaureat, au obţinut note peste 5. Reprezentanţii ISJ Constanţa spun că 35 de elevi – 26 de clasa a XII-a şi nouă la clasa a XI-a – au obţinut nota 10. În judeţul Arad, niciun elev de la şapte licee tehnologice nu a reuşit să promoveze simularea bacalaureatului, toate mediile fiind mai mici de 6, astfel că promovabilitatea medie în judeţ la astfel de şcoli a fost de numai 3,65 la sută la clasa a XI-a şi de 10,42 la sută la clasa a XII-a. În judeţ nu a fost înregistrată nicio notă de 10, cea mai mare fiind 9,70, obţinută de un elev de la Liceul Pedagogic “Dimitrie Ţichindeal”.

Pentru prima dată, ISJ Arad nu a oferit presei procentul general de promovabilitate pe judeţ, inspectorul general Claudius Mladin afirmând că nu a fost calculat şi urmând ca această informaţie să fie dată publicităţii în cursul zilei de luni. „Procente onorabile” la română “Sunt rezultate bune pentru luna martie, mai sunt peste două luni până la Bac timp în care elevii pot recapitula. Nu mi se pare o catastrofă la Română, rezultatele sunt onorabile”, a comentat profesoara de Română Iulia Pop, de la Colegiul Naţiona “Sf. Sava” din Bucureşti. Cele mai mari procente ale notelor peste 5 la Limba şi literatura română sunt de 65,31 în judeţul Sibiu, 64,78 în Suceava, 63,33 în Brăila, 63,10 în Cluj, 62,78 în Iaşi şi 61,38 în Tulcea. Cele mai mici procente de note peste 5 la Limba română sunt înregistrate în judeţele Ilfov (33,42) şi Harghita (36,7). Procente „mari” şi la matematică La proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), cel mai mare procent de promovare a fost de 56,98 în Cluj, urmat de Brăila cu 53,29, Alba – 52,15, Iaşi – 51,18 şi Prahova – 50,08. “Sunt procente mari ţinând cont de modul în care se învaţă în ţara asta, dar şi subiectele au fost foarte uşoare, a spus directorul-adjunct de la Colegiul Naţional “Sf. Sava”, a declarat pentru adevarul.ro profesorul de matematică Adrian Troie.

REZULTATE SIMULARE BAC 2014: Note foarte slabe în Ilfov

Pe de altă parte, doar 23,47 la sută din elevii evaluaţi din Ilfov şi 29,75 la sută din cei din Arad au obţinut note de trecere la proba obligatorie. La proba la alegere, procentul cel mai mare al notelor peste 5, respectiv 67,79 la sută, a fost înregistrat în judeţul Brăila, urmat de Iaşi – 64%, Suceava – 62,15%, Harghita – 61,29%, Alba – 60,95%, Galaţi – 60,65% şi Cluj – 60,19%. Cel mai mic procent de promovare la această probă, respectiv 34,44 la sută, a fost înregistrat în judeţul Ilfov. “Rezultatele nu sunt relevante, avem elevi care au luat nota 9 deşi nu au scris eseul de la subiectul al treilea. La clasa a XI-a simularea în sine a fost o idee bună, dar modul în care a fost organizată nu a ajutat pe nimeni. În primul rând lucrprile au trebuit să fie corectate cu două zile mai devreme decât se ştia iniţial, profesorii nu au avut timpul fizic să le corecteze plus că, faţă de anul trecut, cantitatea de lucrări a fost dublă, iar la a XI-a nu s-a dat din materia de bac decât foarte puţin”, a declarat profesorul de Istorie Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional bilingv “George Coşbuc” din Capitală.

La probele din vară, elevii de clasa a XII-a vor primi subiecte din toată materia parcursă, spre deosebire de simulare, unde subiectele au acoperit doar materia acoperită până la data susţinerii probelor.

În anul 2013, după centralizarea tuturor datelor de la judeţe, rata de promovare a fost de 55,4% pentru sesiunea iunie-iulie 2013. Anul trecut, a fost prima dată când elevii au primit subiecte diferenţiate în concordanţă cu programa şcolară şi cu numărul de ore urmat de elevi. În 2014, elevii vor primi tot subiecte diferenţiate în funcţie de profil.

Examenul de BACALAUREAT 2014 se va desfăşura după următorul CALENDAR:

BAC 2014, Sesiunea iunie-iulie 2014:

26 – 30 mai 2014, Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
30 mai 2014, Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
10 – 12 iunie 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
11 – 13 iunie 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
16 – 20 iunie 2014, Evaluarea competenţelor digitale – proba D
23 – 27 iunie 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
30 iunie 2014, Limba şi literatura română – proba E) a) – proba scrisă
1 iulie 2014, Limba şi literatura maternă proba E) b) – proba scrisă
2 iulie 2014, Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – proba scrisă
4 iulie 2014, Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – proba scrisă
7 iulie 2014, Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
7 iulie 2014, Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
8 -10 iulie 2014, Rezolvarea contestaţiilor
11 iulie 2014, Afişarea rezultatelor finale

BAC 2014, Sesiunea august-septembrie 2014:

14 – 18 iulie 2014, Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
18 – 19 august 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală înlimba română – proba A
18 – 19 august 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală înlimba maternă – proba B
19 – 20 august 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
21 – 22 august 2014, Evaluarea competenţelor digitale – proba D
25 august 2014, Limba şi literatura română – proba E) a) – proba scrisă
26 august 2014, Limba şi literatura maternă – proba E) b) – probă scrisă
27 august 2014, Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – probă scrisă
29 august 2014, Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – probă scrisă
1 septembrie 2014, Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
2 – 3 septembrie 2014, Rezolvarea contestaţiilor
4 septembrie 2014, Afişarea rezultatelor finale

sursa: romaniatv.net