Miercuri, 29 martie, Ministerul Educației a anunțat rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a la simularea examenului de Evaluare Națională. Testarea a avut loc săptămâna trecută.
Astfel, peste 75% dintre elevii care au participat la simularea examenului de Evaluare Națională au luat note peste 5 la Limba română, 59% au obținut note peste 5 la Matematică, iar la Limba maternă procentul celor care au luat peste 5 depășește 81%.
Distribuția notelor pe tranșe (exprimată în procente) este următoarea la simularea de la Evaluarea Națională 2023, la Limba română:
Situația la matematică:
Iar la limba și literatura maternă:
Simularea examenului de Evaluare Națională a avut ca scop să-i familiarizeze pe elevii claselor a VIII-a cu structura și modul de desfășurare a evaluării pe care o vor susține la sfârșitul anului școlar.
Notele pe care elevii le vor afla miercuri nu vor fi trecute în catalog, decât dacă aceștia vor solicita acest lucru printr-o cerere scrisă. De asemenea, elevii nu pot contesta notele obținute la simulare.
Rezultatele ”vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare”, se arată în precizările publicate de Ministerul Educației.
Simularea Evaluării Naționale a început în data de 20 martie cu prima probă scrisă, cea la limba și literatura română. Elevii au primit două texte la prima vedere, un fragment din ”Dansul ursului” de Ion D. Sîrbu și unul din ”30 de ani în șa” de Felix Țopescu, pe care au fost bazate subiectele.
Următoarea probă a fost, pe 21 martie, cea la matematică. Elevii au primit la primele două puncte ale probei itemi grilă cu o singură variantă corectă de răspuns, iar la cel de-al treilea au fost probleme de algebră și geometrie. Problemele și exercițiile au fost abstracte, nu au conținut referiri la situații concrete din viața reală.
În data de 22 martie, elevii care aparțin unei minorități naționale au susținut proba la limba și literatura maternă, care a fost și ultima probă a simulării examenului de Evaluare Națională pentru elevii claselor a VIII-a.
Potrivit datelor inspectoratelor şcolare judeţene, la începutul actualului an școlar au fost înscrişi în clasa a VIII-a peste 177.000 de elevi. Ministerul Educației a anunțat că la proba de limbă și literatură română a simulării au participat 164.009 elevi, la matematică s-au prezentat 163.376 de elevi, iar la limba și literatura maternă au fost prezenți 10.056 de elevi din cei eligibili să susțină această probă.
Examenele Evaluări Naționale pentru elevii claselor a VIII-a se vor desfășura începând cu 19 iunie, după cum urmează:
Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, în perioada 27 – 30 martie 2023 va avea loc simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat. Simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat se organizează la următoarele disciplinele: limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie.