ADVERTISEMENT
News

Rezultate spectaculoase ale vaccinării în Israel. Prima zi fără niciun deces provocat de Covid-19

Autor: Adrian Ilie | 24.04.2021 | 12:30
Rezultate spectaculoase ale vaccinării în Israel. Prima zi fără niciun deces provocat de Covid-19
Israelul a vaccinat mai bine de jumătate din populație/ Foto: Hepta

Israelul nu a înregistrat ieri niciun deces provocat de Covid-19, pentru primar oară după 10 luni. Numărul de infectări cu coronavirus a scăzut constant, în paralel cu o vaccinare masivă a populației din țara asiatică.

ADVERTISEMENT

Ultima dată când nu a avut loc niciun deces provocat de coronavirus de-a lungul a 24 de ore a fost la sfârșitul lunii iunie, informează BBC, preluat de Digi24.ro. Atunci valului de infectări i s-a pus capăt printr-o carantină severă impusă de către autoritățile de la Tel Aviv.

Reducerea spectaculoasă a numărului de infectări și, implicit de decese, a fost obținută inclusiv printr-o campanie masivă și accelerată de vaccinare, cu mult peste nivelul imunizării din țările Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

De la 8.000 de cazuri pe zi la 140

A al doilea val al pandemiei și-a atins vârful în Israel în luna ianuarie, când erau raportate inclusiv câte 8.000 de cazuri noi pe zi. În ultimele zile, numărul zilnic de infectări a fost, în medie de numai 140. De asemenea, s-au înregistrat o scădere considerabilă a numărului de pacienți cu forme grave, de la 1.200 de persoane la secțiile de terapie intensivă în ianuarie la 160 în ultimele zile.

Experții în sănătate publică estimează că Israelul este foarte aproape de atingerea imunității de masă în urma campaniei de vaccinare. Potrivit statisticilor oficiale, au fost administrate 120 de doze de vaccin la suta de locuitori. Circa 62% dintre israelieni au primit cel puțin o doză de ser, iar 58% au făcut și rapelul.

ADVERTISEMENT

Numărul persoanelor complet imunizate trece de 5 milioane, la o populație totală de circa 9 milioane de locuitori, acest rezultat fiind obținut în numai patru luni de la începutul campaniei de vaccinare, din 19 decembrie.

Este o realizare uriașă pentru sistemul de sănătate și cetățenii Israelului”, a declarat Yuli Edelstein, ministrul israelian al Sănătății.

ADVERTISEMENT

Stăvilirea epidemiei a permis autorităților să ia măsuri graduale de relaxare, îndeosebi pentru cei care probează că au fost vaccinate sau cele care s-au vindecat de Covid-19. Astfel, Israelul a renunțat la obligativitatea purtării măștii de protecție la mijlocul acestei luni.

Măsura fusese anunțată în urmă cu mai multe săptămâni, dar autoritățile au amânat implementarea ei până la sfârşitul sărbătorilor naţionale Yom Hazikaron şi Yom Haatzmaut, temându-se că sărbătorile fără mască ar putea duce la o creştere a cazurilor.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!