Sport

Rezultatele din prima rundă la Superbet Chess Classic 2024. Eșec dramatic pentru Bogdan Deac

Superbet Chess Classic 2024, la București, a început cu 5 partide spectaculoase în runda 1. Bogdan Deac a cedat dramatic în fața indianului Dommaraju Gukesh.
27.06.2024 | 11:30
Rezultatele din prima runda la Superbet Chess Classic 2024 Esec dramatic pentru Bogdan Deac
Rezultatele din prima rundă la Superbet Chess Classic 2024. Eșec dramatic pentru Bogdan Deac. Sursă foto: Grand Chess Tour
ADVERTISEMENT

Ilie Dumitrescu a fost cel care a deschis etapa 1 din Superbet Chess Classic, etapa a doua din cadrul Grand Chess Tour. Eroul de la Pasadena a făcut prima mutare, simbolică, la partida dintre Bogdan Deac și Dommaraju Gukesh. Grand Chess Tour este un circuit lansat de Garry Kasparov, cel mai mare șahist din istorie. În 2023, Kasparov a oferit un interviu de colecție pentru FANATIK.

Cronica rundei 1 de la Superbet Chess Classic 2024. Trei remize și două rezultate decisive în cele cinci partide de miercuri

 • Alireza Firouzja – Fabiano Caruana 0-1 

Fabiano Caruana a obținut victoria cu piesele negre într-o partidă în care ambii jucători au avut nevoie de mult timp pentru a survola deschiderea. Alireza  Firouzja a optat pentru o variantă agresivă din Sistemul Londonez, alegând să joace cu regele în centru  pentru a obține un atac periculos pe flancul regelui. Strategia sa a dat roade și a obținut un real avantaj de spațiu și o poziție promițătoare. Dar Alireza a supralicitat și, după un sacrificiu de pion, s-a trezit într-o poziție defavorabilă. Caruana, câștigătorul din 2023, a profitat din plin și obține o victorie uriașă cu piesele negre.

ADVERTISEMENT
 • Nodirbek Abdusattorov – Rameshbabu Praggnanandhaa ½ – ½  

Partida dintre Abdusattorov și Praggnanandhaa a fost o clasică spaniolă, varianta „Arhanghelilor”. S-au jucat 64 de mutări, cu mare precizie din partea ambilor. Poziția s-a simplificat treptat și s-a ajuns într-un final de turnuri  cu un pion în plus pentru negru. Doar că poziția era una clară de remiză teoretică.

 • Maxime Vachier-Lagrave – Ian Nepomniachtchi ½ – ½

Ian Nepomniachtchi a fost testat în Apărarea Rusă și s-a descurcat din nou excelent. A fost partida care s-a jucat în cea mai mare viteză și oferit și cea mai interesantă poziție. MVL a sacrificat o piesă, dar a obținut pentru ea toți cei trei pioni de la rocada mică a lui Nepo. Francezul a pus presiune pe regele advers, dar în cele din urmă nu a găsit nicio breșă. Nepomniachtchi a găsit de fiecare dată răspunsurile corecte. A fost prima partidă încheiată din turneu, cu o remiză prin repetare de mutări.

ADVERTISEMENT
 • Dommaraju Gukesh – Bogdan Deac 1-0 

Bogdan Deac s-a descurcat excelent în deschidere și chiar obținuse un ușor avantaj după decizia de a sacrifica o calitate pentru un pion central. Doar că marea problemă a reprezentantului României a fost, din nou, ceasul. La fel ca în edițiile precedente, Deac a rămas cu foarte puțin timp încă de la finalul deschiderii. Sub presiunea timpului a comis apoi mai multe inexactități și i-a permis lui Gukesh să preia inițiativa. Indianul a profitat de șansele sale și a obținut victoria.

 • Giri, Anish – So, Wesley ½ – ½

Doi jucători recunoscuți pentru numărul mare de remize au terminat, așa cum era de așteptat, nedecis. Cu piesele albe, Anish a fost cel care a pus ceva presiune pe pionii dublați de pe coloana B a lui Wesley. Dar americanul s-a apărat cu precizie, iar partida s-a terminat cu repetarea mutărilor.

ADVERTISEMENT

Clasamentul după runda 1 la Suprbet Chess Classic

 • 1-2. Caruana Fabiano 1p
 • 1-2. Gukesh Dommaraju 1p
 • 3-8. Abdusattorov Nodirbek 0,5p
 • 3-8. Giri Anish 0,5p
 • 3-8. Nepomniachtchi Ian 0,5p
 • 3-8. Praggnanandhaa Rameshbabu 0,5p
 • 3-8. So Wesley 0,5p
 • 3-8. Vachier-Lagrave Maxime 0,5p
 • 9-10 Deac Bogdan  0
 • 9-10. Firouzja Alireza 0

Programul rundei a 2-a la Superbet Chess Classic 2024

Runda a II-a va începe joi, 27 iunie, la orele 15.00, la Grand Bucharest Hotel, și se va disputa între: ● Caruana, Fabiano – So, Wesley

ADVERTISEMENT
 • Deac, Bogdan-Daniel – Giri, Anish
 • Nepomniachtchi, Ian – Gukesh, Dommaraju
 • Praggnanandhaa, Rameshbabu – Vachier-Lagrave, Maxime
 • Firouzja, Alireza – Abdusattorov, Nodirbek

Biletele pentru urmărirea competiției Superbet Chess Classic, puse în vânzare

Prima mutare va fi făcută joi de către celebrul sportiv și ambasador Superbet Florin Răducioiu și de către  cunoscutul Mare Maestru român Florin Gheorghiu.

Iubitorii șahului pot rezerva bilete de AICI, pentru  urmărirea partidelor dintre cei 10 Mari Maeștri, direct în sala de competiție. Biletele au fost puse la vânzare  și sunt în număr limitat. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-și  asigure participarea pe pagina menționată anterior, în secțiunea “bilete pentru copii”. Toate fondurile  strânse în urma achiziționării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renașterea caiacului  românesc.

Premiile etapei din București ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de  dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de șah clasic și 175.000 dolari pentru fiecare etapă de  șah rapid și blitz. Totodată, ediția din 2024 va beneficia și de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari,  care vor fi acordate primilor clasați la finalul întregului turneu.

Fondul de premiere al actualei ediții este pus la dispoziție de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint  Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a  promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi co-organizator și partener al etapei din România.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi...
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea! Detaliul neştiut despre milionarul român
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Viața la bloc. Locurile pe care se ceartă toți vecinii. Cum să nu...
Viața la bloc. Locurile pe care se ceartă toți vecinii. Cum să nu ajungi la poliție
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”