Sport

Rezultatele etapei a 3-a la Superbet Chess Classic. Cum s-a descurcat Bogdan Deac în fața lui Wesley So

Au fost remize pe linie în etapa a 3-a la Superbet Chess Classic. Cu piesele negre, Bogdan Deac s-a descurcat excelent în fața lui Wesley So. Caruana și Gukesh conduc clasamentul.
29.06.2024 | 12:40
Rezultatele etapei a 3a la Superbet Chess Classic Cum sa descurcat Bogdan Deac in fata lui Wesley So
Rezultatele etapei a 3-a la Superbet Chess Classic. Cum s-a descurcat Bogdan Deac în fața lui Wesley So. Sursă foto: Grand Chess Tour
ADVERTISEMENT

Benny  Adegbuyi, kickboxer și Ambasador Superbet, este cel care a făcut, simbolic, prima mutare a rundei a 3-a de la Superbet Chess Classic. “Am jucat puțin șah, nu sunt un expert. Este un joc al minții, al strategiilor și m-ar ajuta foarte mult să îl practic atunci când sunt în cantonament”, a explicat Benny Adegbuyi. Doar că, a recunoscut el, preferă să joace table în timpul liber.

Cronica rundei a 3-a la Superbet Chess Classic 2024. Remize pe linie în cele 5 partide

 • Anish Giri – Ian Nepomniachtchi ½ – ½

Foarte buni prieteni, Anish Giri și Ian Nepomniachtchi au încheiat cu o remiză după 41 de mutări. A fost imposibil pentru Anish să îl surprindă pe Nepo în Deschiderea Catalană. De două ori challenger la titlul mondial, Nepomniachtchi nu a fost în niciun moment în pericol pe parcursul partidei. A fost, de altfel, primul joc încheiat din runda 3.

ADVERTISEMENT
 • Maxime Vachier-Lagrave – Alireza Firouzja ½ – ½

Derby-ul francezilor a fost aproape să aducă singurul rezultat decis al rundei. Alireza Firoujza a părut în primă fază excelent pregătit în Apărarea Berlin, dar treptat a început să facă pași greșiți. MVL a pierdut foarte mult timp în tentativa de a sparge defensiva conaționalului său, iar totul părea să dea roade. Doar că avantajul a fost apoi risipit de o greșeală comisă la mutarea 36. Firouzja a profitat și apoi a ținut fără emoții remiza.

 • Nodirbek Abdusattorov – Fabiano Caruana ½ – ½

O partidă încheiată cu remiză în ciuda faptului că ambii jucători au căutat victoria. Abdusattorov și-a asumat riscuri, ba chiar a ales rocada mare pentru o mai bună dinamică în poziție. Caruana a reacționat perfect și chiar a preluat ușor, ușor inițiativa. Uzbekul a simțit momentul unei decizii radicale. A sacrificat o calitate, iar apoi a blocat jocul datorită controlului său pe câmpurile albe.

ADVERTISEMENT
 • Dommaraju Gukesh – Rameshbabu Praggnanandhaa ½ – ½

Derby-ul indienilor a fost cea mai lungă partidă a zilei. Pragg a obținut avantaj de un pion în fața liderului competiției și a presat apoi și pe rocada lui Gukesh. Când totul părea că merge spre o remiză clară, Pragg reușește să câștige un pion și începe să pună presiune pe adversar. Încurcat de atacul lui Pragg pe rocada sa, Gukesh a propus un schimb de dame în condiții deloc favorabile. Pragg avea un final de pioni pe care îl putea câștiga, dar l-a gestionat greșit. Și astfel s-a terminat tot remiză.

 • Wesley So – Bogdan Deac ½ – ½

Cu piesele albe în fața unui adversar mai slab cotat, Wesley So a căutat adânc pentru a-și găsi resursele ofensive. A presat în permanență în fața lui Deac, dar s-a lovit de fiecare dată de precizia șahistului român. Wesley a evitat de două ori repetiția, în ultima clipă, în speranța că Deac va comite în cele din urmă o eroare. Nu s-a întâmplat asta, Deac a jucat perfect și a scos o remiză de prestigiu.

ADVERTISEMENT

Clasamentul după runda 3 la Superbet Chess Classic

 • 1-2 Fabiano Caruana – 2 puncte
 • 1-2. Dommaraju Gukesh – 2 puncte
 • 3-8. Alireza Firouzja – 1,5 puncte
 • 3-8. Anish Giri – 1,5 puncte
 • 3-8. Ian Nepomniachtchi – 1,5 puncte
 • 3-8. Rameshbabu Praggnanandhaa – 1,5 puncte
 • 3-8. Wesley So – 1,5 puncte
 • 3-8. Maxime Vachier-Lagrave – 1,5 puncte
 • 9-10. Nodirbek Abdusattorov – 1 punct
 • 9-10. Bogdan Deac – 1 punct

Programul rundei a 4-a la Superbet Chess Classic 2024

Runda a patra va începe sâmbătă, 29 iunie, la ora 15.00, la Grand Hotel Bucharest și se va disputa după cum urmează:

ADVERTISEMENT
 • Fabiano Caruana – Bogdan Deac
 • Ian Nepomniachtchi – Wesley So
 • Praggnanandhaa Rameshbabu – Anish Giri
 • Alireza Firouzja – Gukesh Dommaraju
 • Nodirbek Abdusattorov – Maxime Vachier-Lagrave

Prima mutare simbolică va fi făcută sâmbătă de celebrul Cătălin Moroșanu kickboxer și Ambasador Superbet, de CEO-ul Hidroelectrica Borbely Karoly și de fostul fotbalist, actualmente antrenor, Adrian Iencsi.

Biletele pentru urmărirea competiției, puse în vânzare

Superbet Chess Classic 2024 România pune în acest an la bătaie premii totale în valoare de 350.000 de dolari. Fondurile sunt asigurate de Fundația Superbet. Este a doua etapă din cadrul Grand Chess Tour, lansat de Garry Kasparov. De aici, circuitul va continua la Zagreb și apoi se mută în SUA, la Saint Louis. Prima etapă a fost la Varșovia. În 2023, FANATIK a realizat un interviu de colecție cu Garry Kasparov.

Cei care vor să asiste la partidele disputate de cei 10 șahiști de top pot achiziționa bilete AICI. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-și asigure participarea în secțiunea “bilete pentru copii”. Vârsta minimă de participare este de cinci ani, cu mențiunea că trebuie păstrată liniștea în sala de competiție. Toate fondurile strânse în urma achiziționării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renașterea caiacului românesc.

ADVERTISEMENT