ADVERTISEMENT
News

Rezultatele finale ale alegerilor din Capitală, învăluite în mister. BEC amână decizia

Autor: Bogdan Solomon | 02.10.2020 | 22:23
Rezultatele finale ale alegerilor din Capitală, învăluite în mister. BEC amână decizia
BEC amână luarea unei decizii cu privire la rezultatele finale ale alegerilor din București. Sursa foto: Agerpres

Suspiciunile de fraudă care planează de câteva zile asupra alegerilor locale din București împiedică Biroul Electoral Central să anunțe rezultatele finale și să valideze mandatele primarilor care au ieșit învingători. Deși era așteptată în cursul acestei seri, decizia a suferit o nouă amânare, cel mai probabil până sâmbătă, ca urmare a unor chestiuni procedurale ce țin tot de speța de la Biroul Electoral Sector 1.

ADVERTISEMENT

În schimb, toate cererile de renumărare a voturilor au fost respinse, după ce biroul electoral al circumscripţiei electorale nr. 42 a Municipiului Bucureşti și-a declinat competenţa către BEC în vederea soluţionării contestaţiilor şi, implicit, a solicitărilor de renumărare venite din partea social-democraților Dan Tudorache și Daniel Florea, candidați în Sectoarele 1 și 5.

De altfel, BEC a emis o notă „privind luarea măsurii clasării cererilor de renumărare şi a sesizărilor primite de Biroul Electoral Central care vizează circumscripţiile electorale ale căror procese-verbale privind centralizarea rezultatelor votării au fost primite de Biroul Electoral Central în condiţiile art. 39 alin. (1) lit. g) din Legea 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare”.

ADVERTISEMENT

Rezultatele finale ale alegerilor din Capitală se lasă așteptate. BEC amână decizia

Având în vedere prevederile art. 95 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, care relgementează procedura de contestare a operaţiunilor de votare, de deschidere a urnelor, de numărare şi totalizare a voturilor, precum şi de înregistrare a rezultatului votării în procesele-verbale,

văzând procedura de întocmire, verificare şi predare-primire a proceselor-verbale privind rezultatele alegerilor prevăzută de Hotărârea BEC nr. 98/15/09/2020, observând că cererile de «renumărare» a voturilor din circumscripţiile electorale ale căror procese-verbale privind centralizarea rezultatelor votării au fost primite de BEC în condiţiile art. 39 alin. (1) lit. g) din Legea 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, au rămas fără obiect,

ADVERTISEMENT

în baza art. 9 alin. (1) şi art 19 lit. e) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor electorale constituite pentru alegerile locale din anul 2020, precum şi ale ordinului preşedintelui AEP 483/2020 privind desemnarea angajaţilor AEP care îşi desfăşoară activitatea în aparatul tehnic auxiliar al BEC, constituit la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, propunem următoarele:

  1. Clasarea de către preşedintele BEC, la propunerea şefului departamentului legislativ al AEP, a cererilor de «renumărare» şi a sesizărilor primite de BEC, care vizează circumscripţiile electorale ale căror procese-verbale privind centralizarea rezultatelor votării au fost primite de BEC în condiţiile art. 39 alin (1) lit. g) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. Referatele de clasare, cererile şi sesizările clasate vor fi menţionate de ordinea de zi la rubrica Lucrări clasate”, se arată în nota emisă vineri de Biroul Electoral Central.
ADVERTISEMENT

În cazul unei decizii nefavorabile, Dan Tudorache își va căuta dreptate în instanță

Mihai Drăgan, avocatul fostului primar al Sectorului 1, Dan Tudorache, a anunţat că acesta se va adresa instanțelor civile de îndată ce căile de atac la birourile electorale vor fi epuizate.

Se va contesta orice act nelegal în instanţa de contencios administrativ şi se va cere şi suspendarea acelor acte nelegale. Eventuala suspendare ar însemna că orice procedură se opreşte la stadiul la care este atunci, nu se merge mai departe. De exemplu, dacă un primar nu a fost învestit, nici nu va fi”, a explicat apărătorul candidatului PSD.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!