Sport

Rezultatele rundei a 7-a la Superbet Chess Classic 2024. Fabiano Caruana rămâne lider cu două zile rămase de concurs

Au fost remize pe linie în runda 7 la Superbet Chess Classic, rezultate care îl păstrează lider pe Fabiano Caruana. Și trei jucători la doar 0,5 puncte de american, hotărâți să dea lovitura în ultimele runde.
04.07.2024 | 16:38
Rezultatele rundei a 7a la Superbet Chess Classic 2024 Fabiano Caruana ramane lider cu doua zile ramase de concurs
Rezultatele rundei a 7-a la Superbet Chess Classic 2024. Fabiano Caruana rămâne lider cu două zile rămase de concurs. Sursă foto: Grand Chess Tour
ADVERTISEMENT

Alireza Firouzja, Rameshbabu Praggnanandhaa și Dommaraju Gukesh sunt cei trei șahiști aflați la doar 0,5 puncte în spatele lui Fabiano Caruana. În vreme ce Ian Nepomniachtchi și Maxime Vachier-Lagrave, cu remize pe linie până acum și la un punct în spatele liderului, mai speră și ei că pot da lovitura în ultimele două runde.

Cristian Georghiță, Directorul executiv al Fundației Superbet, a fost cel care a făcut, simbolic, prima mutare a rundei a șaptea. O zi care a început de la ora 15:00 și a adus cinci remize.

ADVERTISEMENT

Cronica rundei a 7-a la Superbet Chess Classic 2024

  • Fabiano Caruana – Dommaraju Gukesh ½ – ½

Fabiano a ales Partida Italiană, din care a rezultat o poziție foarte bogată. Cu un rege relativ expus, Gukesh a fost în mare pericol. Totuși, Caruana nu a găsit cea mai bună continuare și i-a dat indianului șansa să obțină remiza cu o serie de șahuri.

  • Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave  ½ – ½

Giri Anish a jucat în premieră la acest turneu Deschiderea engleză. A rezultat o poziție destul de închisă, în care mai degrabă MVL părea să dețină controlul. Totuși, francezul a ales să nu riște și s-a mulțumit cu jumătate de punct.

ADVERTISEMENT
  • Wesley So – Nodirbek Abdusattorov  ½ – ½

Wesley părea să bifeze primul succes în competiție, dar a ratat incredibil victoria dintr-o poziție clară. Cu un pion pe linia 7, la doar un câmp de transformare, americanul s-a încurcat în planurile sale. I-a dat în cele din urmă șansa lui Abdusattorov să elimine pionul, chiar și cu prețul sacrificării unui turn. Doar că uzbekul calculase deja că va avea repetiția prin șah la finalul acelei variante.

  • Bogdan Deac – Alireza Firouzja  ½ – ½

Niciunul dintre jucători nu a vrut să forțeze, astfel că remiza a sosit fără prea mari evenimente. Deac și Firouzja aveau să își strângă mâinile și să împartă punctul după 45 de mutări.

ADVERTISEMENT
  • Nepomniachtchi, Ian – Praggnanandhaa, Rameshbabu  ½ – ½

Cel mai spectaculos meci al rundei, dar și cel care s-a încheiat cel mai repede. Pragg a lansat un atac interesant pe coloana F și, după infiltrarea unui cal la F2 avea deja idei pentru un spectaculos mat sufocat. Nepo a ales jocul pe contre și a plecat la rândul său în atac. Partida s-a terminat prin reptarea mutărilor. Pragg putea să scape de șahuri, dar asta l-ar fi dus într-o poziție în care Nepo își apăra matul și putea chiar să preia inițiativa.

Clasamentul după runda VII la Superbet Chess Classic 2024

1. Fabiano Caruana – 4,5 puncte
2-4. Rameshbabu Praggnanandhaa – 4 puncte
2-4. Dommaraju Gukesh – 4 puncte
2-4. Alireza Firouzja – 4 puncte
5-6. Ian Nepomniachtchi – 3,5 puncte
5-6. Maxime Vachier-Lagrave – 3,5 puncte
7-9. Wesley So – 3 puncte
7-9. Nodirbek Abdusattorov – 3 puncte
7-9 Anish Giri – 3 puncte
10. Bogdan Deac – 2,5 puncte

ADVERTISEMENT

Programul rundei a 8-a la Superbet Chess Classic 2024

Penultima rundă va începe joi, 4 iulie, la ora 15.00, la Grand Hotel Bucharest. Competiția este live și pe Prima Sport de la 15.30 și poate fi urmărită și online pe Facebook și YouTube Superchess.ro. Iată programul penultimei runde.

  • Fabiano Caruana – Praggnanandhaa Rameshbabu
  • Alireza Firouzja – Ian Nepomniachtchi
  • Nodirbek Abdusattorov – Bogdan Deac
  • Vachier-Lagrave – Wesley So
  • Gukesh Dommaraju – Anish Giri

Superbet Chess Classic, premii record oferite de Fundația Superbet: 350.000 de dolari!

Superbet Chess Classic este etapa a doua din cadrul Grand Chess Tour, circuit lansat de legendarul Garry Kasparov, de șase ori campion mondial. Prima etapă a avut loc la Varșovia și a fost câștigată de Magnus Carlsen. Următoarea etapă va avea loc la Zagreb, iar în luna august circuitul merge la Saint Louis, SUA, pentru alte două etape.

Cei care doresc să vadă partidele din sală ultima rundă, la Grand Hotel, își pot achizționa bilete AICI. Partidele încep de la ora 14:00 și, în cazul în care este necesar, s-ar putea disputa și un tie-break pentru stabilirea învingătorului. Toate fondurile încasate din vânzarea de bilete sunt donate către programul REKARKO, pentru renașterea caiacului românesc.

ADVERTISEMENT