News

Rezultatele testelor antigen făcute în farmacii vor fi recunoscute oficial de către autorități

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a emis un ordin prin care rezultatele testelor antigen realizate în farmacii sunt recunoscute oficial ca „rezultate certificate”.
22.06.2021 | 14:44
Rezultatele testelor antigen facute in farmacii vor fi recunoscute oficial de catre autoritati
Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a emis un ordin prin care rezultatele testelor antigen realizate in farmacii sunt recunoscute de către autorități
ADVERTISEMENT

Testele antigen făcute în farmaciile și în oficinele comunitare din mediul rural vor fi recunoscute ca „rezultate certificate” astfel încât cei care le fac să le poată utiliza pentru evenimentele sau spațiile publice în care accesul este condiționat fie de vaccinare, fie de rezultate negative la teste PCR sau antigen.

Până acum, testarea antigen realizată în farmacii nu era recunoscută astfel că persoanele diagnosticate pozitiv cu Covid-19 după un asemenea test trebuiau să meargă în clinici pentru o confirmare oficială a diagnosticului.

ADVERTISEMENT

Măsura a fost adoptată printr-un ordin semnat de către ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, publicat marți în Monitorul Oficial.

Testele antigen din farmacii trebuiau repetate

Testarea rapidă de tip antigen a fost autorizată în farmacii doar cu o lună în urmă, fără însă ca rezultatele acestor teste să fie considerate ca oficiale. Practic, la ele recurgeau persoanele care aveau suspiciuni că sunt infectate și doreau să obțină o confirmare. Însă chiar dacă rezultatul era pozitiv, acestea trebuiau să repete testarea într-o clinică pentru a-și putea lua concediu medical, chiar dacă și în clinici sunt folosite inclusiv teste antigen, pe lângă cele RT-PCR.

ADVERTISEMENT

Prin ordinul publicat astăzi, este modificat ordinul emis acum o lună fiind introdusă o prevedere unică prin care testele antigen din farmacii capătă aceeași valabilitate precum cele făcute în farmacii. „Buletinul prevăzut la alineatul 1 reprezină rezultatul certificat al unui test, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în ordin.

Buletinul menționat era prevăzut încă din ordinul din 20 mai: „În urma efectuării testării antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2, farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale emit un buletin de testare, semnat electronic, (…) pe care îl comunică persoanei testate.

ADVERTISEMENT

Inițial, autoritățile nu au permis efectuarea de teste în farmacii și nici măcar comercializarea lor, deși testele puteau fi achiziționate online fără opreliști. Astfel că testele achiziționate de pe internet au fost făcute la domiciliu, fără niciun un fel de supraveghere medicală și fără să se știe exact câți dintre cei al căror test a ieșit pozitiv nu au informat autoritățile.

Raportarea rezultatelor testelor antigen, obligatorie pentru farmacii

Ulterior, Ministerul Sănătății a decis să reglementeze utilizarea testelor rapide în afara spitalelor, iar prin ordinul din 22 mai au fost institute o serie de reguli prin care testele puteau fi folosite. Farmaciile trebuiau să facă cerere pentru obținerea unui aviz temporar pentru activitatea de testare și erau instituite unele condiții precum organizarea unei zone din farmacie, de cel puțin patru metri pătrați dedicată exclusiv acestei activități, precum și unul pentru depozitarea probelor recoltate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, fiecare farmacie trebuia să desemneze personalul pentru testare care trebuia instruit în prealabil privind procedura. „Înainte de efectuarea testării, pacientul va fi informat de către personalul implicat cu privire la scopul testării, prelucrarea datelor cu caracter personal, obligația de raportare a rezultatelor testării, informații privind interpretarea rezultatelor testării și respectiv informații cu privire la conduita obligatorie, în cazul unui rezultat pozitiv”, prevedea ordinul.

Buletinul de testare era comunicat autorităților sanitare, însă în cazul persoanelor depistate pozitiv era obligatorie, până acum, o retestare făcută în clinici.

Este de așteptat ca, în condițiile în care testele rapide antigen din farmacii sunt recunoscute oficial fără o retestare, să crească numărul de teste realizate zilnic, precum și ponderea testelor antigen în numărul total.

 

ADVERTISEMENT