News

Ride-sharingul permis și pentru mașinile cu maxim 9 locuri. Președintele Iohannis a promulgat legea

24.07.2020 | 16:47
Ridesharingul permis si pentru masinile cu maxim 9 locuri Presedintele Iohannis a promulgat legea
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care va permite ca activitățile de ride-sharing să fie efectuate și de către autoturisme cu nouă locuri, inclusiv locul șoferului. Legea modifică un articol din OUG 49/2019, informează News.ro.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto stipula că ride-sharingul poate fi efectuat cu autovehicule cu o capacitate maximă de cinci persoane, fiind inclus  și locul șoferului.

ADVERTISEMENT

Proiectul de modificare a OUG 49/2019 a fost inițiat de către un grup de parlamentari social-democrați și adoptat de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 30 iunie, iar pe 6 iulie a fost trimis la promulgare.

Autoturismele cu care se efectuează transport alternativ trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: a) au maximum 9 locuri, inclusiv locul conducătorului auto”,  prevede noua formă a ordonanței.

ADVERTISEMENT

Regulile care trebuie respectate în domeniul ride-sharing

OUG 49/2019  stabilea modalitatea de autorizare a platformelor digitale şi a operatorilor de transport alternativ, modalitatea de fiscalizare a veniturilor obţinute în urma acestor activităţi şi obligaţiile ce trebuie îndeplinite de platforme sau de conducătorii auto. Șoferii în sistem alternativ de transport trebuie să aibă atestat emis de Autoritatea Rutieră Română.

Mai mult de atât, aceștia sunt obligați să aibă minimum 21 de ani şi 2 ani vechime de conducător auto, dar și examen psihologic şi medical. Mai este nevoie să nu aibă suspendată exercitarea dreptului de a conduce în ultimul an pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive sau să nu fi fost implicată în accidente rutiere soldate, din culpa sa, cu decesul sau vătămarea gravă a uneia sau mai multor persoane.

ADVERTISEMENT

Autoturismul trebuie să aibă ITP-ul efectuat o dată la 6 luni, iar platforma digitală trebuie avizată tehnic anual de Ministerul Comunicaţiilor și la momentul cursei trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere