Interviu

„Rîdem tot timpul pentru că sîntem puternici”

Laurenţiu, senzaţia tututor este că Steaua este mai puternică faţă de sezonul trecut. Este corect?...
06.08.2013 | 16:40
Ridem tot timpul pentru ca sintem puternici
ADVERTISEMENT

Laurenţiu, senzaţia tututor este că Steaua este mai puternică faţă de sezonul trecut. Este corect?

– Da! Este un lucru normal, deoarece eu am spus de mai mult timp că dacă vom rămîne în formula din sezonul trecut vom fi mult mai puternici. Eram sigur că, dacă avem răbdare, jucătorii vor creşte de la meci la meci.

ADVERTISEMENT

Dar crezi că se poate şi mai mult din partea lor?

– Da! Mai este în continuare loc, deoarece noi vrem să ne batem de acum încolo în Europa cu echipele pe care le-am eliminat sezonul trecut. Fiţi siguri că dacă ne vom califica în grupele Ligii s-ar putea să întîlnim din nou pe Chelsea sau pe Ajax.

 

„Nu trebuie să ne mai gîndim la Rusescu”

 

Este prea mult dacă spunem că Steaua s-ar putea bate cu Real Madrid, Barcelona sau Manchester United?

ADVERTISEMENT

– Nu, asta este realitatea. Dacă vom ajunge în grupele Ligii Campionilor trebuie să ne batem cu granzii Europei. Dacă jucătorii mei vor fi sănătoşi o să vedeţi că o să facem meciuri de neuitat.

Se simte în jocul Stelei plecare lui Rusescu?

– Noi încercăm să-l facem uitat pe Rusescu. El a fost unul dintre cei mai importanţi jucători. Însă nu trebuie să ne mai gîndim la el. Probabil vor mai pleca jucători, nu este Raul primul şi ultimul.

ADVERTISEMENT

 

„Chiricheş rămîne pînă la calificarea în grupele Ligii”

 

Asta înseamnă că mai sînt şi alte oferte?

– Mai sînt oferte şi pentru alţi jucători. Chiricheş are o ofertă. Am vorbit cu el şi am hotărît să mergem mai departe cel puţin pînă la calificarea în grupele Ligii Campionilor. Dacă oferta se va concretiza pînă la final, atunci el deja are acordul patronului să plece.

Latovlevici a spus că se gîndeşte şi el să plece, el are o ofertă concretă?

– Este normal ca orice jucător să se gîndească să plece, să evolueze la un nivel mult mai înalt. Fotbaliştii de asta se antrenează şi de asta vor să joace în Liga Campionilor, însă Lato nu are nici o ofertă concretă. Doar pe adresa lui Chiricheş a venit o ofertă clară de transfer.

ADVERTISEMENT

 

„Jucătorii au vrut cu Rapid pe

 

Mihai Stoica a urat pe pagina sa de facebook succes Rapidului, iar în cele din urmă urările sale au fost sincere deoarece s-au şi îndeplinit…

ADVERTISEMENT

– Noi chiar am pregătit meciul cu Rapid din etapa a treia, deoarece cînd ne facem un plan luăm în considerare toţi termenii. Cum gazonul de pe Naţional Arena nu este prea bun, ne gîndisem să jucăm meciurile cu giuleştenii şi cu CFR Cluj în Ghencea, dar în cele din urmă nu se va mai întîmpla acest lucru.

Din ce motiv nu o să mai jucaţi în Ghencea jocul cu Rapid?

– Jucătorii mei sînt foarte bucuroşi cînd joacă pe Naţional Arena şi stadionul este plin meci de meci. Te simţi extraordinar cînd evoluezi partidă de partidă cu 30 de mii, 40 de mii de spectatori în tribune. În aceste condiţii, ei mi-au spus că ar fi bine să jucăm mai mereu pe acest stadion, iar împreună cu Mihai Stoica am hotărît să disputăm jocurile cu Rapid şi CFR Cluj acolo.

Dar totuşi gazonul de pe Naţional Arena nu este foarte bun.

– Asta este! Jucătorii au spus că se simt bine în acest loc, iar eu am fost în cele din urmă de acord cu propunerea lor.

Apropo de gazon, cum ţi s-a părut acesta la jocul cu Vardar?

– Eu nu vreau să vorbesc prea mult despre acest lucru, însă pînă la urmă consider că a fost ok, chiar dacă au fost cîteva faze în care jucătorii mei au avut unele probleme. Mă refer la ratarea lui Piovaccari care a alunecat şi a tras peste poartă din doi metri.

 

„Luăm titlul mai clar ca anul trecut!”

 

Ce ţi-a plăcut în jocurile cu Petrolul şi Vardar?

– Mie mi-a plăcut tot ce s-a întîmplat. Dar să impui acel ritm încă din primul minut, să stai cu fundaşii centrali la mijlocul terenului şi să nu dai şansa adversarului să se apropie de poarta ta sînt lucruri care te bucură. În ambele jocuri s-a văzut experienţa jucătorilor mei acumulată în cupele europene, unde noi am fost la 20 de minute să ne calificăm în faţa lui Chelsea.

N-ai uitat acest lucru, observ…

– Cum să uit, cînd eu mi-am dorit enorm să ne calificăm? Şi cred că nimeni nu poate să uite. Am avut destule şanse să ne calificăm.

Steaua va cîştiga şi viitorul campionat?

– Eu sînt sigur că Steaua va cîştiga titlul la fel cum a făcut-o şi anul trecut. Poate mai clar decît am făcut-o în sezonul trecut. Noi am crescut faţă de anul trecut. L-am adus pe Stanciu, un jucător tînăr foarte bun, Iancu a intrat deja în ritmul echipei, a venit Mihai Răduţ, Chipciu va intra şi el în programul echipei, deci stăm mult mai bine la mijlocul terenului.

 

„Tănase impune respect”

 

Tănase este într-o creştere evidentă. Ce s-a întîmplat cu el?

– Munceşte foarte mult şi acest lucru se vede. A crescut şi impune respect prin ceea ce face pe teren. Dacă va continua aşa, eu zic că la anul nu îl vom mai putea ţine. El şi-a prelungit şi contractul, deci e foarte liniştit.

Cu Mihai Costea ce s-a întîmplat?

– Noi nu l-am luat în lot cu Vardar pentru că avem nişte planuri. N-am considerat că el a jucat foarte, foarte bine în perioada de pregătire. E adevărat, a dat nişte goluri, dar pe noi nu ne interesează cine marchează. După meci, la hotel, în cantonament, nu a coborît la masă. Era supărat, dar nu ştiu pe cine. Pentru mine, el nu mai contează, este subiect închis! Cînd ai asemenea ieşiri, nu-ţi respecţi colegii. Au fost jucători care au jucat bine în pregătiri şi nu au jucat cu Vardar. Ce ar fi fost dacă toţi făceau ca Mihai?

 

„Secretul nostru este posesia, discuţiile, dar fără şedinţe lungi şi plictisitoare”

 

Deci trebuie să fie disciplinaţi ca să primească şanse?

– Exact. Sînt 42 de meciuri oficiale pînă în decembrie dacă te califici în grupele Ligii Campionilor, plus echipa naţională. Deci trebuie să ne gîndim foarte bine cum facem programul, cum dozăm efortul, pentru că vor fi momente în care vom pierde şi trebuie să fim pregătiţi să trecem peste ele.

Ce se întîmplă cu Răduţ?

– Mihai are nevoie de timp să intre în echipă. Mie îmi place mult de el. Am avut multe discuţii, pentru că e normal ca fiecare jucător care nu face parte din lot să fie supărat. Eu m-aş bucura ca toţi fotbaliştii care nu fac parte din lot să fie supăraţi. E normal. L-am văzut zîmbitor pe Mihai şi în scurt timp va intra în echipă. Pentru mine, Mihai Răduţ e un jucător foarte bun. Cînd va fi pregătit, sigur va exploda.

Steaua pare să aibă ceva în plus acum, care sînt secretele voastre?

– Noi lucrăm foarte mult la antrenamente posesia, discutăm mult, nu facem şedinţe tactice lungi, plictisitoare. Ăsta este secretul. Acum, fiecare antrenor are felul lui, cum vorbeşte, cum se implică, ce le spune jucătorilor.

 

„Iordănescu? Vor fi mereu oameni din fotbal care nu ne vor recunoaşte meritele”

 

Dar de ce rîdeţi tot timpul?

– Pentru că sîntem puternici! Un jucător cînd e obosit e supărat, ia cartonaş. Am în minte o fază de la meciul cu Vardar cînd Chiricheş ia o minge de la 35 de metri, dă mingea printre picioare unui adversar, face o învăluire, iar apoi pierde mingea şi rîde. Dar apoi aleargă imediat înapoi. Deci Chiricheş îi făcea învăluire lui Pintilii pe partea dreaptă. E incredibil!

Şi cu toate astea Iordănescu nu s-a abţinut şi a spus că jucaţi frumos, dar că aveţi adversari slabi. Ce părere ai?

– Vor fi mereu oameni importanţi din fotbal care nu vor recunoaşte niciodată meritele unei echipe dacă nu sînt ei acolo. Am eliminat pe Ajax, au spus că au venit relaxaţi. Am bătut pe Chelsea, s-a zis că n-au jucat nimic. O să batem şi pe Barcelona dacă vom putea, dar sigur s-ar găsi şi atunci ceva, că a fost terenul îngheţat sau mai ştiu eu. E adevărat că şi adversarii au fost slabi, dar şi noi am fost buni.

 

Dilema Piovaccari

 

După aceste două meciuri pot fi ridicate nişte probleme. Prima ar fi legată de Nikolici şi Piovaccari. E o problemă la atacanţi?

– Cu Petrolul şi Vardar, Nikolici a jucat foarte bine. Îmi place mult mai mult decît anul trecut. Eu am vorbit mult cu el şi i-am zis să rămînă în faţa porţii, să nu mai coboare pe flancuri, pentru că el e atacant central. Niko e un jucător tînăr, care are foarte multe de învăţat. Îmi place mult atitudinea lui la antrenamente, sper să continue pe acest drum. Federico ne va ajuta foarte mult. Noi ne dorim un pivot, un jucător masiv, care să ţină mingea şi să facă faţă pentru jucătorii rapizi care vin din spate. Piovaccari are nevoie de timp.

Garantezi pentru el?

– Nu aşa se pune problema. Avem încredere în el. Doar răbdare…

 

„Unul ca Iancu va face automat diferenţa”

 

A doua problemă e legată de Iancu şi de Stanciu. Parcă nu s-au ridicat la nivelul echipei, ce părere ai?

– Nu sînt de acord. Sînt doi jucători tineri, care vor să facă performanţă într-o echipă puternică. Ok, nu au cum să iasă în evidenţă mai mult decît Chiricheş, care ia mingea dintr-un careu şi o duce în celălalt. Sau să le ia faţa lui Tănase, Latovlevici. Ambii sînt la prima perioadă de pregătire cu noi, pentru că Iancu s-a operat la menisc şi nu s-a pregătit cu noi în iarnă. Aceeaşi discuţie a fost şi cu Popa, care s-a văzut ce poate.

Deci ai încredere în ei?

– Da, pentru că va fi nevoie de jucători care au dorinţă. Gîndeşte-te că jucăm miercuri cu Barcelona şi apoi ne întoarcem şi jucăm la Năvodari sau la Botoşani, fără să vreau să jignesc pe cineva. Cînd o să intre unul ca Iancu şi o să aibă dorinţă, îţi dai seama că va face automat diferenţa.

 

„CFR va fi un pericol, poate primul, dar Steaua e favorita”

 

Pentru tine cine e rivala în noul sezon, CFR Cluj?

– Da. La ce au realizat în această vară, au adus jucători foarte buni pe care îi cunoaştem şi noi, a venit Rednic, un antrenor cu experienţă, are două campionate cîştigate. Dar mai sînt şi celelalte echipe: Astra, Pandurii, Petrolul. Şi ele vor vrea să ne încurce. Eu spun că astea sînt cele cinci echipe care vor încerca să cîştige de la început tot ce vor întîlni. Dar principala candidată la titlu este Steaua! CFR va fi un pericol, poate primul. Oricum, eu sînt sigur că, la fel ca în fiecare an, va apărea o echipă surpriză.

Dar ce crezi că va face diferenţa?

– Noi încercăm să cîştigăm toate meciurile, pentru că anul trecut nu am lăsat nici un punct în meciurile cu echipele considerate mici. Celelalte formaţii s-au încurcat, dar noi nu le-am dat nici o şansă. Acolo cred că s-a făcut diferenţa. Sper să reuşim acelaşi lucru şi în acest sezon.

 

„Patronul e superfericit! Nu credea că o să ajungem la nivelul ăsta”

 

Cum va fi meciul cu Ceahlăul? Te cunoaşte Miriuţă ca antrenor?

– Ei vor fi foarte bine pregătiţi, dar dacă noi vom juca precum în primele două meciuri ale sezonului le va fi foarte greu. Cred că va fi dificil pentru noi, tratăm meciul serios. Miriuţă e un antrenor tînăr care vrea rezultate. În plus, e ambiţia fiecărei echipe cînd joacă împotriva Stelei. Eu sper ca jucătorii să înţeleagă că nu e un meci simplu. Este foarte important să începem cu trei puncte!

Cu patronul ai vorbit?

– Da, am vorbit cu el chiar după meciul cu Vardar şi era supărat pentru că nu l-au lăsat să vadă meciul. E păcat că nu se poate bucura de această echipă, deoarece el are cel mai mare merit în construirea ei. Mi se pare absurd că nu a putut să vadă şi el ce se întîmplă cu munca lui.

Era fericit că Steaua joacă bine?

– Evident, era superfericit. Mi-a zis că a vorbit cu foarte mulţi oameni şi că nu a crezut vreodată că Steaua va ajunge la nivelul ăsta. Dar bucuria cea mai mare va fi cînd ne vom califica în grupele Ligii Campionilor.

 

Am bătut 3-0>”

 

E adevărat că după meciul cu Vardar băieţii erau supăraţi că s-a terminat doar 3-0?

– Toţi erau supăraţi. M-am uitat la feţele lor, la Meme, la toţi ceilalţi, erau toţi nervoşi, crispaţi. I-am întrebat: .

Dincolo de toate, impresionantă e atmosfera şi din teren, şi de pe bancă. Există vreo explicaţie?

– Uite, înaintea meciului cu Vardar am stat foarte multe ore şi am căutat, am urmărit destule jocuri de-ale noastre. Le-am spus că sînt foarte mîndru şi că mă uit la meciurile lor şi că învăţ fotbal. Că foarte mulţi antrenori stau pe multe site-uri, să vadă, eu le-am spus că trebuie să mă uit doar la ei.

 

 

„Chipciu se pregăteşte în fiecare zi la stadion, are un program special, dar luni i se va scoate ghipsul şi cred că în trei săptămîni o să înceapă antrenamentele normale” (Laurenţiu Reghecampf, antrenor Steaua)

 

„Avem o ambiţie în plus să cîştigăm toate meciurile ca să le putem dedica victoriile lui Gigi Becali, familiei lui, pentru că cele trei fete ale sale sînt înnebunite după Steaua” (Laurenţiu Reghecampf, antrenor Steaua)