News

Afacerea din România a lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina. Câți bani produce magnatul oțelului la București

Cel mai bogat om din Ucraina are interese financiare în România. Rinat Ahmetov, fostul șef al lui Mircea Lucescu la Sahtior Donețk și-a extins afacerile în țara noastră încă din 2014.
23.02.2022 | 10:30
Afacerea din Romania a lui Rinat Ahmetov cel mai bogat om din Ucraina Cati bani produce magnatul otelului la Bucuresti
Rinat Ahmetov, fostul șef al lui Mircea Lucescu, are o afacere în România / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Perspectiva războiului din Ucraina aduce instabilitate și pe plan economic pentru companiile-gigant din fostul spațiu sovietic. După ce luni, ”perlele” Rusiei: Gazprom, Rosneft sau Lukoil s-au prăbușit cu până la 20% la Bursa din Moscova, în doar câteva ore, specialiștii au devenit atenți și la companiile din Ucraina.

Rinat Leonidovych Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina deține în proporție de 100% grupul SCM Holdings, cu 300.000 de angajați în toată Europa și cu cifră de afaceri de zeci de miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Compania Metinvest și-a deschis filială la București în 2014

Cea mai mare companie din grupul SCM este Metinvest, prin care Ahmetov care cotrolează industria oțelului și cea a mineritului. Metinvest, cea mai mare societate cu capital privat din Ucraina, este prezentă în țări precum: Statele Unite, Italia, Marea Britanie, Bulgaria sau Elveția. În afacerea Metinvest, SCM Holdings este asociat cu Smart Group (23,75%), companie controlată de oligarhul rus Vadym Novynskyi și magnatul ucrainean Andrei Klyamko.

Firma miliardarului Ahmetov are însă și o filială în România, încă din anul 2014. Metinvest Carpathia SRL este o societate controlată de Metinvest BV (99,90%) – societate înregistrată în Olanda și Metinvest International SA (0,10%)  – înregistrată în Elveția.

ADVERTISEMENT

Firma românească îl are ca administrator pe ucraineanul Nazarii Khrystiuk, născut la Donețk iar beneficiarul final este Rinat Ahmetov.

Ahmetov, cifre modeste în România

Metinvest Carpathia SRL are ca obiect principal de activitate ”intermedieri în comerțul cu combustibili, minereuri, metale și produse chimice pentru industrie” și a avut o cifră de afaceri de 3,14 milioane lei în anul 2020.

ADVERTISEMENT

Societatea deținută de Ahmetov în România a avut declarat un profit net de 1,68 milioane lei, are datorii de 105.000 lei și un număr mediu de angajați de 6. Unul dintre proiectele importante la care firma românească a lui Ahmetov le-a avut în România a fost construcția podului peste râul Someș, din Satu Mare, acolo unde Metinvest a colaborat cu Metabet Pitești, metalul folosit fiind produs în proporție de 100% în Ucraina.

Din 2014 (anul înființării) și până în 2020 (ultimul bilanț declarat), firma lui Ahmetov a avut încasări totale de peste 15 milioane lei, o cifră modestă față de cele 9.358 miliarde dolari pe care compania-mamă le produce la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

Rinat Ahmetov ar fi părăsit, de urgență, Ucraina

Rinat Ahmetov este cel mai bogat om din Ucraina, conform Forbes, cu o avere evaluată în 2021 la 7,6 miliarde dolari (locul 327 în lume). El este și patronul echipei de fotbal Sahtior Donețk, unde a lucrat și antrenorul român Mircea Lucescu, care i-a și devenit prieten bun.

În urmă cu câteva zile, publicația Ukrainska Pravda a anunțat că Rinat Ahtemtov, alături de mai mulți oligarhi ucraineni au părăsit țara de teama unui război cu Rusia, cu 20 de aeronave private care au decolat de pe aeroportul din Kiev.

Acuzat de președintele Ucrainei că ar sprijini un grup pro-rus

Una din destinațiile posibile ale magnatului din Ucraina este Riviera Franceză, acolo unde, în urmă cu 2 ani, și-a achiziționat un conac vechi de 190 de ani, în orașul Saint-Jean Cap-Ferrat. Ahmetov a plătit 200 de milioane de euro pentru Villa Les Cedres, considerată în acest moment cea mai scumpă casă din lume.

În noiembrie 2021, Rinat Ahmetov a fost acuzat de președintele Ucrainei, Vlodimir Zelinsky, că ar spijini un grup de ruși și ucraineni care plănuiau o lovitură de stat în Ucraina, pentru a-l îndepărta de la putere. Informațiile veneau în contextul creșterii tensiunilor între Kiev și Moscova și a raporturilor venite de la serviciile secrete americane și britanice care menționau că Vladimir Putin are în vedere o acțiune militară pentru a prelua controlul unei porțiuni mari din Ucraina și pentru a destabiliza țara, în scopul de a instala un guvern pro-rus.

ADVERTISEMENT
Tags: