News

Meteorologii avertizează că există risc crescut de avalanșe. Ger năprasnic la munte: -19 grade Celsius

Meteorologii anunță șanse mari de avalanșe în mai toate zonele montane ale țării. Temperaturi de -19 grade la munte și șanse de a se depune strat nou de zăpadă.
21.01.2022 | 00:07
Meteorologii avertizeaza ca exista risc crescut de avalanse Ger naprasnic la munte 19 grade Celsius
ADVERTISEMENT

Meteorologii au transmis faptul că există un risc ridicat de avalanșe la munte. Avertizarea meteorologilor este valabilă până vineri la 20:00 începând din această seară.

Risc de avalanșe la munte. Care sunt zonele afectate

Vremea se va răci foarte mult și vor avea loc, de asemenea, ninsori viscolite e și formare noi de plăci de voi.  În cele mai multe masive muntoase din țară riscul de avalanșe este de trei din cinci, acesta fiind maximul.

ADVERTISEMENT

În munții Făgăraș, a nins în ultimele două zile și vântul intens a spulberat o parte din zăpadă și s-au format troiene însemnate.

În acest caz, riscul de avalanșe este însemnat din cauza „prezenței plăcilor de vânt ușor friabile la orice supraîncărcări, precum și a stratului nou de zăpadă pulver depus”.

ADVERTISEMENT

În schimb, în munții Făgăraș, stratul de zăpadă din ultimele zile este redus, dar a avut loc un vânt puternic care a spulberat ninsoarea și a format troiene.

Totuși, specialiștii avertizează că plăcile de vânt împreună cu cele vechi pot rupe cu ușurință și riscul de declanșare a avalanșlor este un însemnat.

ADVERTISEMENT

Ce alte zone mai au risc însemnat de avalanșă

Risc însemnat de avalanșe mai este și în Munții Rodnei, unde sunt anunțate noi zăpezi. De asemenea, și în Munții Parâng riscul este însemnat, având în vedere că ultimele zile s-au depus circa 15-20 cm de strat nou de zăpadă.

În Munții Țarcu-Godeanu riscul de avalanșe este însemnat, de 3.

Un risc moderat de a se produce avalanșe este în Munții Vlădeasa – Muntele Mare.

„Stratul de zăpadă proaspătă, depus în ultimele zile, are dimensiuni mai importante pe versanții vestici și nordici, unde depășește local 15-20 cm. Vântul puternic din zona de creastă a format plăci de vânt, iar o parte din zăpadă a fost transportată pe văi.

ADVERTISEMENT

Stratul mai nou depus nu prezintă o bună aderență cu stratul mai vechi, care este consolidat și înghețat.

La supraîncărcări mari se pot declanșa avalanșe pe pantele cele mai înclinate și pe văi, unde sunt prezente depozite din zăpada spulberată de la altitudini mai mari. Riscul de avalanşe va fi moderat”, au transmis meteorologii.

Începând din această seară, vremea va începe să se răcească considerabil, mai anunță meteorologii.

ADVERTISEMENT