ADVERTISEMENT
News

Risc de avalanșe în Făgăraș! Zăpadă de 80 de cm și avertisment al salvamontiștilor

Autor: Alexandru Năstase | 29.12.2020 | 15:15
Risc de avalanșe în Făgăraș! Zăpadă de 80 de cm și avertisment al salvamontiștilor
Riscul de avalanșă este unul deosebit de mare. Sursa foto - hepta.ro

Risc de avalanșe în Făgăraș după ce grosimea stratului de zăpadă a ajuns să depășească 80 de centimetri în zona înaltă a Masivului. În acest moment, toate traseele montane din zona de creastă sunt închise. 

ADVERTISEMENT

Salvamont Argeș a transmis că stratul de zăpadă măsurat la staţia meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2.000 Transfăgărăşan, este de 83 centimetri.

Drept pentru care riscul de avalanşă este de gradul 3, unul considerat însemnat la altitudini de peste 1.800 metri şi 2, adică moderat sub această altitudine, pe o scală 1-5.

ADVERTISEMENT

Risc de avalanșe în Făgăraș!

De remarcat că traseele montane din judeţul Argeş care acced către creasta Făgăraşului, dar şi traseul de creastă al Făgăraşului, Iezerului, Pietrei Craiului şi Leaotei sunt şi vor rămâne închise până la sfârşitul iernii.

Mai mult de atât, conform salvamontiștilor, potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca majoritatea semnelor de marcaj, abordarea fiind strict alpină.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Salvamont Argeș au transmis că pe versanţi sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în strat proaspăt de peste 30 de centimetri, peste stratul deja existent, îngheţat.

În acest moment există risc de alunecare şi condiţii de formare a unor avalanşe însemnate cantitativ. De asemenea, viscolul a format troiene de 100 – 150 de centimetri de zăpadă fără coeziune.

ADVERTISEMENT

“Prognoza meteo pentru următoarele zile este în încălzire, ceea ce va duce cel puţin la menţinerea gradului de risc.

La începutul noului an vremea se va încălzi, astfel că se aşteaptă apariţia avalanşelor de dimensiuni mari în special pe pantele cu orientare estică, deja încărcaţi cu plăci de vânt, iar după căderea întunericului, pe versanţii nordici.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie neglijat faptul că în anii trecuţi s-au produs avalanşe cu victime decedate în munţii din ţara noastră, astfel că nu trebuie subestimate sub nicio formă avertismentele serviciilor Salvamont”, avertizează salvamontiștii.

Aceștia îi sfătuiesc pe cei care vor petrece următoarele zile în munţii Argeşului să nu încerce să urce pe traseele închise, dar şi să ceară informaţii fie de la salvatorii montani din zonă, fie de la Dispeceratul Naţional Salvamont.

ADVERTISEMENT

Cine se încumetă să plece pe mici trasee trebuie să-și estimeze timpul necesar efectuării excursiei în partea joasă a masivelor montane, în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia.

În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet), trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii încărcate.

Dacă ne raportăm strict la excursiile făcute cu autoturismul atunci trebuie să știți că este indicat ca turiștii să aibă încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar şi o lanternă, pentru situaţiile în care aţi putea fi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.

De asemenea, trebuie evitată cu desăvârşire parcarea sau chiar şi numai oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zăpadă, deoarece se semnalează des curgeri de zăpadă care ajung până pe carosabil

 

 

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!