News

Risc de fraudă în mediul online. Oamenii sunt păcăliți că au fost admiși în programele de granturi

20.01.2021 | 16:43
Risc de frauda in mediul online Oamenii sunt pacaliti ca au fost admisi in programele de granturi
ADVERTISEMENT

Românii sunt expuși unui risc de fraudă în mediul online. Oamenii sunt păcăliți că au fost admiși în programele de granturi, după care li se fac anumite propuneri comerciale.

Avertizarea este făcută chiar de ministrul Economiei, Claudiu Năsui. Acesta a distribuit un mesaj pe contul de Facebook prin care anunță că astfel de mesaje sunt trimise de pe un cont de e-mail fals.

ADVERTISEMENT

Claudiu Năsui anunță că singurul mod în care ministerul comunică cu solicitanții de granturi este platforma special dedicată acestora, făcută de Serviciul de Telecomunicații Speciale. El a adăugat că oamenilor nu le se va cere alegerea partenerilor de afaceri.

Risc de fraudă în mediul online. Oamenii sunt păcăliți că au fost admiși în programele de granturi

„Atenție: Risc de fraudă! Ieri am aflat că cineva cu adresa de e-mail contact@anunturi-monitorul-oficial.ro trimite solicitanților de granturi vestea că au fost admiși. După care, evident, le fac diverse propuneri comerciale”, anunță Claudiu Năsui.

ADVERTISEMENT

Ministrul a adăugat că „acest mesaj este o minciună. Acea adresă nu aparține ministerului sau vreunei instituții sau agenții de stat. Singurul mod de comunicare al ministerului cu cei care solicită granturi este prin platforma de granturi făcută de STS”.

„Ministerul nu vă va recomanda niciodată să alegeți servicii comerciale de la anumite firme. Alegerea partenerilor dumneavoastră de afaceri este strict a dumneavoastră”, a completat reprezentantul Guvernului.

ADVERTISEMENT

O întrebare logică care se ridică după acest anunț este modul în care cei ce trimit aceste mesaje au accesat informațiile oamenilor care au solicitat granturi. Nu au fost făcute precizări în acest sens.

Nu este prima dată când ministrul Economiei vorbește despre modul în care românii sunt păcăliți. Acesta i-a sfătuit pe oameni cum ar trebui să procedeze și în cazul escrocheriilor pensiunilor de la Sinaia. În acel moment, zeci de oameni au plătit avans pentru cazarea de Anul Nou la locații care nu existau.

ADVERTISEMENT

La momentul respectiv, Năsui a explicat că se va face o campanie pentru a informa oamenii cum să evite astfel de situații.  „Toate lucrurile astea se vor rezolva, vom face și o campanie ca oamenii să înțeleagă, să se uite cine este firma din spate, dacă e o firmă de apartament, dacă are un istoric. Trebuie să verificăm și apoi să plătim. Partea asta de verificare trebuie să existe. Și nu doar în turism. Și când vă cumpărați un laptop sau un telefon. Puteți să plătiți un avans la o firmă fantomă și să vă treziți fără ei și atunci Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor trebuie să acționeze și va acționa”, a explicat el, potrivit Digi 24.

ADVERTISEMENT