News

Risc de recesiune la nivel global, avertizează Banca Mondială. Războiul Rusia-Ucraina, cauza situației

Banca Mondială face un avertisment îngrijorător pentru țările din întreaga lume. Există un risc de recesiune, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
10.06.2022 | 07:52
Risc de recesiune la nivel global avertizeaza Banca Mondiala Razboiul RusiaUcraina cauza situatiei
Banca Mondială avertizează că țările din întreaga lume sunt în risc de recesiune. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Războiul Rusia-Ucraina produce o serie de efecte negative pe tot Globul, printre care declinul economic. Banca Mondială avertizează țările din întreaga lume că se află în risc de recesiune.

Banca Mondială: Risc de recesiune din întreaga lume, din cauza războiului din Ucraina, dar și a pandemiei

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, intitulat ”Perspective econo­mice globale“, toate problemele pe care le cauzează războiul se îmbină cu cele provocate de pandemia de coronavirus, notează Mediafax.

ADVERTISEMENT

Deja există o serie de consecințe neplăcute, precum: blocajul lanţurilor internaţionale de aprovizionare sau scumpirile la multe produse.

”La puţin peste doi ani după ce COVID-19 a provocat cea mai profundă recesiune globală de după al Doilea Război Mondial, economia mondială este din nou în pericol.

ADVERTISEMENT

De data aceasta se confruntă cu o inflaţie ridicată şi o creştere lentă în acelaşi timp. Chiar dacă o recesiune globală este evitată, inflaţia mare ar putea persista timp de câţiva ani. Pe fondul războiului din Ucraina, al inflaţiei în creştere şi al ratelor dobânzilor în creştere, creşterea economică mondială este de aşteptat să scadă în 2022.

Acum este posibil să avem câţiva ani de inflaţie peste medie şi de creştere econo­mică sub medie, cu consecinţe potenţial destabilizatoare pentru econo­mi­ile cu venituri mici şi medii“, potrivit lui David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale.

ADVERTISEMENT

Urmează luni dificile din punct de vedere economic și nu numai

Prognoza economică pentru următoarele luni este o creștere de 2,9 %, față de 4,1% cât era prevăzut de experții financiari în ianuarie 2022.

”Creşterea preţurilor la energie şi alimente, împreună cu perturbările lanţurilor de aprovizionare şi comerciale declanşate de războiul din Ucraina şi adaptarea necesară ratelor dobânzilor care este în curs de desfăşurare reprezintă cele mai importante motive ale scăderii prognozei de creştere economică“, mai afirmă preşedintele Băncii Mondiale.

ADVERTISEMENT

Totodată, războiul din Ucraina duce la sporirea inse­curității alimentare, a sărăciei, a inflației și a vulnerabilității financiare, mai arată raportul citat.

”Prosperitatea pe termen lung va depinde de revenirea la o creştere mai rapidă şi de un mediu politic mai stabil. Există motive întemeiate să ne aşteptăm că, odată cu încetarea războiului din Ucraina, vor fi eforturi care vor veni inclusiv din partea Grupului Băncii Mondiale pentru a reconstrui economia ucraineană şi a relansa creşterea economică mondială.

Între timp, factorii de decizie de pretutindeni trebuie să lupte împotriva celorlalte crize care sunt în dezvoltare în lume: catastrofa preţurilor mai mari la alimente şi energie, ameninţarea inflaţiei mari prelungite, creşterea inegalităţii şi a instabilităţii, schimbările climatice şi surplusul de datorii în creştere, a mai precizat David Malpass.

ADVERTISEMENT