Avertisment sumbru din partea seismologilor, care spun că în România există riscul producerii unui tsunami. Care sunt cauzele care ar putea duce la apariția acestui fenomen?
Semnal de alarmă al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului transmis, marți, de Ziua Internațională de Conştientizare asupra Fenomenului Tsunamiului.
Chiar dacă în ultimul secol Asia a fost cea mai afectată de acest fenomen, specialiștii susțin Europa și România sunt expuse pericolului. Acest lucru ar putea fi posibil în contextul activității seismice din Marea Neagră.
Riscul ar putea crește, având în vedere efectele schimbărilor climatice din ultimii ani. Prin urmare, fenomenele extreme și-ar putea face apariția inclusiv pe teritoriul României.
Prevenirea și monitorizarea tsunami-urilor nu trebuie ignorată, INCDFP amintind că au existat 22 de fenomene de acest fel, conform documentelor istorice. Acestea au avut loc în urma unor seisme cu magnitudini de peste 6 grade.
„Deşi România nu este o ţară cu o istorie recentă de tsunami-uri devastatoare, este expusă acestui risc, din cauza activităţii seismice din Marea Neagră.
La 31 martie 1901, un cutremur de 7,2 Mw în zona Shabla a provocat un tsunami major, cu valuri de aproximatix 4 metri înălţime, care au distrus coasta de sud a Mangaliei şi satele din apropiere.
Prin intermediul Observatorului Seismologic Dobrogea din Eforie, centrul de monitorizare a tsunami-urilor pentru regiunea de coastă, INCDFP se implică activ în prevenirea şi monitorizarea tsunami-urilor”, a transmis INCDFP.
În ultimii o sută de ani, peste 260.000 de persoane din întreaga lume au murit în urma producerii tsunami-urilor. În România a fost implementat primul sistem de avertizare timpurie în caz de tsunami din Marea Neagră în 2013.
INCDFP amintește că sistemul a fost instalat în cadrul proiectului MARINEGEOHAZARDS, prin prisma colabărării dintre Institutul Naţional de Geologie şi Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Institutul de Oceanologie şi Institutul Geologic al Academiei Bulgare de Ştiinţe.