News

Risc iminent de avalanșă în Masivul Retezat. Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Este pericol de avalanșă în Masivul Retezat, așa că salvamontiștii avertizează turiștii să nu se aventureze în zone necunoscute.
21.05.2021 | 21:19
Risc iminent de avalansa in Masivul Retezat Salvamontistii avertizeaza asupra riscurilor
ADVERTISEMENT

Temperaturile în creștere din ultimele zile au determinat deplasările unor fețe de zăpadă, motiv pentru care riscul de avalanță a crescut iminent, după cum anunță specialiștii de la Salvamont Hunedoara.

Pericol de avalanșă în Masivul Retezat

Zona afectată este cea din Masivul Retezat, unde sunt șanse foarte mari să aibă loc avalanșe, iar turiștii sunt sfătuiți să fie prudenți atunci când aleg un traseu anume pe care vor să circule în zilele următoare.

ADVERTISEMENT

Stratul consistent de zăpadă care a fost depus în Masivul Retezat, precum și temperaturile în creștere din ultimele zile pot duce la deplasarea unor straturi mari de nea, care sunt favorabile pentru crearea unor avalanșe.

„Datorită temperaturilor în creștere din ultimele zile și a stratului încă consistent de zăpadă, în zona Masivul Retezat s-au observat foarte multe plecări ale unor fețe de zăpadă, ce au format conuri de avalanșe consistente pe valcelele versanților expuși la soare”, a informat Serviciul Salvamont Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, salvamontiștii le recomandă turiștilor să fie foarte atenți atunci când au de gând să traverseze pantele înclinate, pentru că riscul este unul foarte mare, la fel ca șansele de a se produce o avalanșă, iar ei să fie surprinși de aceasta.

„Salvamontiştii hunedoreni recomandă prudenţă la traversarea sau accesarea pantelor înclinate din zona superioară a traseelor, deoarece există un risc iminent de avalanşă în această perioadă”, au precizat cei de la Salvamont Hunedoara.

ADVERTISEMENT

De asemenea, specialiști de la Salvamont Hunedoara au transmis că există foarte multă zăpadă, în ciuda faptului că suntem aproape la finalul lunii mai, ultima lună de primăvară.

În unele zone, există o zăpadă de consistență densă care este foarte dificil de traversat, așa că turiștii ar putea avea probleme dacă o întâlnesc pe drum.

ADVERTISEMENT

„În masiv există încă destulă zăpadă pe văi, iar zonele de creastă prezintă porţiuni dezgolite, ce alternează cu zăpada grea de consistenţă densă care este greu de străbătut”, mai arată Salvamont Hunedoara.

Cel mai bine ar fi ca înainte de a pleca la drum să anunți salvamontiștii și cabanierii, care te pot îndruma înspre cel mai sigur traseu sau chiar la o amânare al călătoriei, dacă riscul ar fi unul prea mare.

În acest fel vor, fi evitate accidentele sau întâmplările nedorite care se pot solda chiar cu vieți omenești.

„Cereţi sfatul salvamontiştilor şi al cabanierilor pentru orice demers în zona montană pentru preîntâmpinarea accidentelor sau a incidentelor nedorite”, mai arată informarea.

ADVERTISEMENT