News

Risc insignifiant de tromboză la vaccinul AstraZeneca. Asigurările date de un specialist

13.03.2021 | 14:43
Risc insignifiant de tromboza la vaccinul AstraZeneca Asigurarile date de un specialist
ADVERTISEMENT

Răzvan Cherecheș, profesor la Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, a arătat că riscul de tromboză ca urmare a vaccinării cu serul produs de către AstraZeneca este insignifiant în raport cu riscul de tromboză în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19.

Precizările lui Cherecheș vin după ce mai multe țări europene au suspendat temporar administrarea vaccinului AstraZeneca în urma semnalelor că unele persoane vaccinate cu acest ser au avut ca reacție adversă tromboza, adică formarea de cheaguri de sânge în sistemul circulator.

ADVERTISEMENT

Invocând datele dintr-un studiu publicat în Statele Unite în ianuarie, Cherecheș a arătat din 5.000.000 de persoane infectate cu coronavirusul, 100.000 au făcut tromboze, ceea ce reprezintă 2%. În schimb, la vaccinul AstraZeneca doar 30 de cazuri de tromboză apărută în urma administrării.

Tromboza, mult mai frecventă la persoanele îmbolnăvite decât la cei vaccinați

Cred că putem să începem să ne liniștim cu toții”, a concluzionat Răzvan Cherecheș, în postarea pe Facebook în care a prezentat aceste date statistice.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, el a avertizat că alte studii au arătat că reacțiile adverse după rapel sunt mai frecvente și mai intense. Astfel, la persoanele vaccinate cu Pfizer, a apărut febră la 7% dintre, iar procentajul a crescut la 31% după a doua doză. La Moderna, procentele sunt de 1%, respectiv 17%.

Sunt șanse mai mari ca după rapel efectele să fie mai severe (…) Reacțiile adverse după rapel tind să fie mai severe la persoanele mai tinere de 55 de ani”, a precizat expertul în  sănătate publică.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, avantajele vaccinării încep să devină evidente. Un studiu realizat în Scoția pe circa 190.000 membri de familie a peste 140.000 de angajați din sistemul de sănătate, vaccinați încă din prima fază, a arătat că vaccinul reduce nu doar intensitatea simptomelor, ci și transmiterea virusului.

Au fost mult mai puține cazuri noi și spitalizări din familiile angajaților vaccinați din sănătate față de familiile angajaților nevaccinați. De asemenea, s-a observat că riscul pentru familii scade semnificativ după rapel, comparativ cu cei vaccinați doar cu prima doză”, a mai spus Cherecheș.

ADVERTISEMENT

Danemarca, Norvegia şi Islanda au suspendat temporar folosirea vaccinului anti-Covid-19 de la AstraZenenca, din cauza îngrijorărilor în legătură cu unii pacienţi care au făcut cheaguri de sânge după ce au fost vaccinaţi.

Ulterior, alte state, precum Austria, Italia sau România, au suspendat la rândul lor utilizarea unui lot cu suspiciuni, din precauție.

Joi, 11 martie, oficialii companiei AstraZeneca au anunțat că nu au găsit dovezi ale unui risc crescut de embolie pulmonară sau tromboză venoasă profundă, marcat de formarea cheagurilor de sânge, în cazurile a peste 10 milioane de persoane vaccinate.

ADVERTISEMENT
Tags: