News

Risc mai mare de infectare cu variola maimuței pentru anumiți români. Medicul Adrian Marinescu a confirmat

Directorul medical al Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș, Adrian Marinescu, a declarat că românii născuți înainte de 1979 sunt mai puțin expuși în fața riscului de infectare cu variola maimuței.
17.06.2022 | 17:50
Risc mai mare de infectare cu variola maimutei pentru anumiti romani Medicul Adrian Marinescu a confirmat
Românii născuți înainte de 1979 sunt mai puțin expuși în fața variolei maimuței. Foto: commons.wikimedia.org, facebook.com/Dr-Adrian-Marinescu – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Europa Liberă, reputatul medic infecționist a explicat că generațiile născute înainte de 1979 au fost vaccinate împotriva variolei. Astfel, în cazul acestei categorii, imunitatea durează chiar și zeci de ani.

Cine este mai expus în fața variolei maimuței

La polul opus, conaționalii născuți după anul 1979 sunt mai expuși în fața variolei maimuței din cauza lipsei vaccinării. Totuși, chiar și în acest context, Adrian Marinescu a subliniat că românii născuți după începutul anilor 1980 nu trebuie să se panicheze.

ADVERTISEMENT

Conform spuselor șefului Institutului Matei Balș, există un risc foarte mic cu privire la apariția unei epidemii de variola maimuței în Europa. Mai departe, Adrian Marinescu a explicat pe înțelesul tuturor de ce consideră că nu trebuie să existe motive de îngrijorare cu privire la apariția unei posibile epidemii de variola maimuței.

Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80, 85% din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta.

ADVERTISEMENT

Atenție la diferența dintre cele două variante de virus

Și altceva ce este foarte important… Prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, a declarat Marinescu pentru Europa Liberă. În continuare, medicul infecționist a dezvăluit că variola maimuței este provocată de două variante de virus.

Este varianta din Africa de Vest, care este mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii. Și a doua variantă este cea din Congo.

ADVERTISEMENT

Adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim despre o mortalitate mai mare, de 10%. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii“, a mai declarat directorul medical al Institutului Matei Balș.

Ulterior, Adrian Marinescu a subliniat cât de greu se trasmite variola maimuței: ”Din fericire, scenariul epidemiei e extrem de mic. Aș spune că e improbabilă această teorie, pentru că se transmite foarte greu.

ADVERTISEMENT

Și, așa cum s-a văzut peste tot în țările din Europa și nu numai, au fost cazuri izolate… A fost de fapt un contact direct cu un caz confirmat. Deci nu trebuie să luăm măsuri care să împiedice epidemia, că nu este cazul.

Putem să luăm măsuri legate de supraveghere, pentru că e clar că altfel de cazuri ar trebui supravegheate, pentru că s-ar putea la un moment dat să apară și o formă severă.

În ce caz se impune vaccinarea împotriva variolei

Trebuie făcută vaccinarea care are ca primă indicație la persoana de contact direct. Adică pot să am un caz confirmat și imediat aș putea face vaccinarea pentru persoanele care sunt în contact direct, mă refer în primul rând la partener. Și acest lucru este indicat nu numai în România”, a completat Adrian Marinescu.

Medicul infecționist s-a referit și la simptomele care ar trebui să convingă orice persoană să meargă de urgență la medic: ”În primele zile, înainte de a apărea erupția, e simptomatologie cu caracter general: febră și dureri în gât. Pot fi dureri musculare, stare generală proastă, ganglioni inflamați. E greu să îți dai seama.

În momentul în care ai deja erupție, ai erupție cu vezicule care seamănă la un moment dat cu varicela de vărsat de vânt. Dar un ochi avizat pune ușor diagnosticul.

Trebuie ca în momentul în care avem o erupție cu veziculele să ajungem la un medic, că e medicul de familie sau altcineva, care practic să confirme că e o suspiciune sau nu. Și de aici parte de confirmare dacă e cazul.”

 

ADVERTISEMENT