News

Risc mare de avalanșă în Munții Făgăraș. Avertismentul emis de meteorologi

Ninsorile însemnate din ultima perioadă înregistrate în zonele înalte cauzează probleme. Meteorologii anunță că în Munții Făgăraș riscul de producere a avalanșelor este mare: 4 pe o scară în care 5 e maxim.
24.01.2022 | 23:57
Risc mare de avalansa in Muntii Fagaras Avertismentul emis de meteorologi
ADVERTISEMENT

Riscul de producere a avalanșelor a fost ridicat la gradul 4 din 5 în Munții Făgăraș, la altitudini peste 1.800 m, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Această alertă a intrat în vigoarea luni, 24 ianuarie, ora 20.00, și este valabilă până marți, 25 ianuarie, ora 20.00.

ADVERTISEMENT

Meteorologii au emis alerte de avalanșă. Risc mare în Munții Făgăraș

Meteorologii anunță că, la peste 1800 metri s-au înregistrat ninsori însemnate cantitativ, ce au depus pe versanții nordici local 30-50 cm și izolat mai mult (la Bâlea-Lac s-au cumulat 70 l/mp în 3 zile).

”În partea superioară a stratului întâlnim un strat de pulver, ce depășește pe alocuri 50 cm. Pe fondul vântului intens din apropierea crestelor, o mare parte din zăpadă a fost spulberată și depusă pe văi și în zonele adăpostite. Îndeosebi pe versanții sudici și estici, sunt formate plăci recente de vânt”, anunță meteorologii.

ADVERTISEMENT

Sub stratul de zăpadă pulver se întâlnește stratul vechi, îngheţat și stabilizat. Astfel, ”riscul declanșării avalanșelor este mare (4), declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari pe versanții nordici, fiind posibilă chiar și printr-o slabă supraîncărcare a stratului, care să angreneze stratul recent de pulver”.

Meteorologii au emis alerte de avalanșă. Risc mare în Munții Făgăraș. Sursa foto: meteoromania.ro

Autoritățile informează că și la sub 1.800 de m. s-au înregistrat cantități importante de zăpadă, unde s-au depus local 15-25 cm de pulver. Stratul este mai consistent la peste 1500 m altitudine.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe văile sudice și în zonele adăpostite, se întâlnește zăpadă spulberată de la altitudini mai mari. Aici, contactul cu stratul mai vechi, înghețat și stabilizat, este redusă.

Riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici și doar izolat medii la peste 1500 m este moderat (2) și poate apărea la supraîncărcări mari, pe pantele cu depozite mai consistente de zăpadă de la peste 1500 m altitudine.

ADVERTISEMENT

Risc de avalanșă însemnat în Munții Bucegi

Și turiștii care sunt în aceste zile în Munții Bucegi trebuie să știe că există riscuri însemnate de avalanșă din cauza ultimelor zile cu ninsori abundente.

Conform ANM, ”în partea superioară a stratului de zăpadă întâlnim un strat recent de pulver ce depășește pe alocuri 20-25 cm, atât peste cât și sub 1800 m, îndeosebi pe versanții nordici.

Acest strat de pulver este depus peste stratul vechi, consolidat și înghețat. La peste 1800 m, vântul puternic a creat unele plăci de vânt pe versanții sudici și estici, plăci care se pot rupe cu ușurință în condiții de supraîncărcări”.

Prin urmare, până marți, 25 ianuarie, ora 20.00, riscul de declanșare a avalanșelor va fi însemnat în zonă, de gradul 3, fiind prezent în special în zonele cu plăci de vânt și pe văi sau pe pantele înclinate unde s-au format depozite recente sub acțiunea vântului.

ADVERTISEMENT
Tags: