Dmitri Muratov, un ziarist cunoscut în Rusia și laureat în 2021 al Premiului Nobel pentru Pace, spune că există un real pericol al unui război nuclear declanșat de Putin, după ce acesta a ordonat o alertă maximă a forțelor de descurajare nucleară.
Dmitri Muratov a făcut avertizarea, joi, în cadrul unei videoconferințe din Parlamentul European, amintind și de declarația ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit căreia al treilea război mondial va fi unul nuclear.
”Acum, luarea în discuţie a unui război nuclear devine ceva obişnuit. Se vorbeşte despre asta la emisiuni, la posturile de televiziune. Iar acest lucru mi se pare extrem de îngrijorător”, a declarat Muratov, citat de BBC.
Jurnalistul a solicitat, de altfel, ”o încetare a focului necondiţionată”, în Ucraina, mărturisind că în parlamentul din Rusia s-a prezentat un film cu un posibil atac al Rusiei în SUA.
Muratov a amintit și de declarația liderului de la Kremlin atunci când a decis invazia în Ucraina, anume că țările care se vor implica în conflict, vor suporta consecințe nemaivăzute.
”Toate astea par un coşmar, dar nu exclud posibilitatea ca la un moment dat să se vadă tentaţi să apese butonul roşu”, a mai spus ziaristul.
Muratov a mai făcut o altă dezvăluire interesantă. Miercuri, l-a vizitat la spital pe fostul președinte rus, Mihail Gorbaciov. În vârstă de 91 de ani, Gorbaciov ”a respins categoric posibilitatea unui război nuclear. Totuşi, nu ştiu de cine vor asculta autorităţile noastre. Vor asculta numai de o singură persoană”, a mai afirmat jurnalistul.
Tot el mai susţine că majoritatea locuitorilor din Rusia sunt împotriva războiului declanșat de conducătorul lor în Ucraina.
”Vă rog, nu amestecaţi ruşii cu liderii lor, cu cei care au început această atrocitate. Au distrus viitorul copiilor noştri cu acest război”, a mai subliniat ziaristul rus.
Întrebat dacă Vladimir Putin ar putea avea în cercul apropiat persoane care i s-ar putea opune, jurnalistul a răspuns sceptic:
”Sunt în contact cu diverse persoane, inclusiv din cercurile elitelor, iar elitele sunt monolitice, sunt foarte consolidate (…) Cimentul care-i uneşte este că nu pot pleca, nu pot părăsi ţara. V
or trebui să trăiască în Rusia, şi în Rusia vor avea un preşedinte pentru restul istoriei, pentru eternitate. Aşadar, nu-şi pot exprima opiniile, dar le e frică. Este greu”, a mai punctat Muratov.