News

Risc uriaș de infectare cu COVID-19 la metrou! Cât de uşor poate o persoană pozitivă să împrăştie virusul. Simulare video

26.05.2020 | 18:14
Risc urias de infectare cu COVID19 la metrou Cat de usor poate o persoana pozitiva sa imprastie virusul Simulare video
ADVERTISEMENT

O simulare făcută de britanici arată că metroul reprezintă o zonă de risc maxim privind infectarea cu noul coronavirus. Cercetătorii susțin că virusul COVID-19 se poate răspândi prin vorbire de la o persoană “pozitivă”. 

Risc uriaș de infectare cu COVID-19 la metrou! Cât de uşor poate o persoană pozitivă să împrăştie virusul. Simulare video

Într-o simulare a călătoriei cu metroul, produsă de firma de software MSC, o persoană infectată poate răspândi virusul la alți pasageri doar vorbind. Nu este nevoie de un strănut sau de tuse pentru a împrăștia COVID-19.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au descoperit că cineva care discută în metrou cu un prieten îi poate infecta și pe ceilalți. Modelul analizează picăturile răspândite de o persoană în spațiile închise și simularea vine într-un moment în care din ce în ce mai mulți oameni revin la muncă și folosesc mijloacele de transport în comun.

VEZI VIDEO SIMULAREA AICI

“Picăturile pot merge suficient de departe pentru a-ți afecta prietenul care stă în fața ta sau pe cineva care vorbește tine”

Dr. Julian Tang, expert în afecțiuni respiratorii de la Universitatea din Leicester, a declarat pentru BBC News că picăturile secretate prin vorbire nu ajung atât de departe ca și la un strănut sau tușit, dar este suficient de periculos să transmită virusul.

ADVERTISEMENT

“Picăturile pot merge suficient de departe pentru a-ți afecta prietenul care stă în fața ta sau pe cineva care vorbește tine. Când vorbești cu un coleg pe care nu îl atingi, cea mi mare parte a interacțiunii se face prin voce și respirație”, a spus doctorul.

Coronavirusul se transmite foarte ușor și pe suprafețe, iar acest lucru provoacă o problemă importantă în metrouri, în condițiile în care picăturile din conversații nu vor fi doar pe alți pasageri, ci și pe scaune, mânere și bare.

ADVERTISEMENT

Purtarea măștii, esențială pentru evitarea răspândirii

Cei de la MSC Software, care au creat simularea, susțin că masca este un accesoriu esențial pentru încetinirea răspândirii virusului mortal. Foarte multe picături sunt eliminate din gură și nas în decurs de un minut de vorbit, interval suficient pentru infectarea celor din jur.

Acest lucru poate fi atenuat prin purtarea măștii, care blochează majoritatea picăturilor frontale în timp ce oamenii vorbesc, respiră și chiar tușesc sau strănută. Specialiștii au stabilit deja că virusul poate rămâne pe suprafețe timp de câteva zile.

ADVERTISEMENT

În bucătăriile de la birou, spălarea vaselor după ce altcineva depistat pozitiv a spălat o cană, ar putea duce la infecție. Un studiu condus de cercetătorii canadieni arată că până și măștile de stofă pot bloca 99% dintre particulele infecțioase.

Spălarea mâinilor, evitarea atingerii feței și distanțarea fizică sunt celelalte părți vitale ale revenirii la muncă în condiții normale. Însă, purtarea măștilor în spațiile închise se poate dovedi o măsură esențială în evitarea răspândirii virusului.

ADVERTISEMENT