News

Riscă George Simion să fie dat afară din AUR? Ce spune Claudiu Târziu, copreședinte, despre înlăturarea Dianei Șoșoacă din partid

Copreședintele AUR, Claudiu Târziu, a vorbit despre posibila eliminare a lui George Simion din AUR, dar și despre cum a ajuns Diana Șoșoacă să fie dată afară.
13.02.2022 | 12:38
Risca George Simion sa fie dat afara din AUR Ce spune Claudiu Tarziu copresedinte despre inlaturarea Dianei Sosoaca din partid
ADVERTISEMENT

Invitat la emisiunea Insider Politic, copreședintele AUR, Claudiu Târziu, a discutat despre mai multe subiecte de interes actual.

Acesta a fost întrebat de Sebastian Zachmann de unde îl cunoaște pe Călin Georgescu, un personaj nelipsit de controverse în ultima vreme.

ADVERTISEMENT

”După căderea lui Ponta, în 2015, Călin Georgescu se visa premier și mi-a cerut sprijinul în calitate de activist civic. Nu avea soluții la niște probleme care și mie îmi păreau insurmontabile, dar el încerca să pară că are soluții”, a afirmat Claudiu Târziu. Acesta a mai spus că ”intermediarul” întâlnirii dintre cei doi a fost actorul Dan Puric.

Claudiu Târziu se poziționează cumva împotriva comportamentului public manifestat de Călin Georgescu, cel pe care AUR l-a propus în trecut ca prim-ministru. Totuși, copreședintele partidului nu s-a poziționat clar față de remarcile făcute de Georgescu referitoare la Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu. Acestea i-au adus un dosar penal președintelui de onoare al partidului.

ADVERTISEMENT

”Nu asta a fost problema principală, ci faptul că nu a știut să răspundă la o întrebare care viza istoria noastră recentă, o întrebare pe care putea să o respingă dacă nu era pregătit să răspundă. Cea cu privire la mareșalul Antonescu, care este sub incidența unei legi penale”, spune Claudiu Târziu. Acesta mai spune că, din punctul său de vedere, Georgescu nu ar mai putea fi premierul AUR.

Ce crede Claudiu Târziu despre Ion Antonescu și despre Holocaust

Zachmann a încercat să afle și opinia lui Târziu despre mareșalul Antonescu:  ”Nu pot să mă pronunț. Păi, cum pot să exprim ce simt eu, în condițiile în care legea îmi impune un calapod? Lega cenzurează opinia publică.  Ce știm foarte clar este că mareșalul Antonescu a condus statul cu o mână de fier între 1940 și 1944, și că în seama acțiunilor lui politice s-a pus uciderea unor categorii de persoane, în special evrei.”

ADVERTISEMENT

Referitor la clasificarea Holocaustului ca temă minoră, Claudiu Târziu a explicat că a fost vorba despre ”un comunicat pe care, dacă îl citim împreună vedem că nu spune ceea ce a afirmat presa că spune. Și eu și George și alți lideri am ieșit și am explicat ce voiam să spunem. Holocaustul este o lecție în cadrul istoriei și este învățată deja de 16 ani în România, în școli generale și la liceu. Și spun lecție cu ”L” mare. Nu e trecută cu vederea.”

”Mai spun încă o dată: nu consider că Holocaustul poate  fi cumva minimalizat, marginalizat sau trecut cu vederea ca subiect a istoriei. Este o tragedie îngrozitoare asupra căreia toți trebuie să fim conștienți, așa cum este și genocidul armean, sau genocidul comuniștilor împotriva anumitor clase sociale, chiar și în România, au murit milioane de oameni de pe urma unor totalitarisme și trebuie să le respingem categoric”, a mai explicat copreședintele AUR, care spune și ”condamn în mod ferm și definitiv orice tendință antisemită.”

ADVERTISEMENT

Acesta a fost întrebat de Zachmann și dacă se pune problema ca George Simion să fie exclus din AUR, în urma celor mai recente episoade care l-au avut ca protagonist pe acesta.

George Simion, dat afară din AUR? Claudiu Târziu explică scenariul

Claudiu Târziu, însă, a fost categoric și spune că ”nu se pune problema sa excluzi un președinte fondator și principalul vector de imagine al partidului”, afirmând în același timp că nici o excludere inversă nu se poate, anume ca Târziu însuși să fie dat afară din partid de către George Simion.

Pentru a întări ideea că cei doi nu ar avea ceva împotrivă unul față de celălalt, Târziu a afirmat că ”suntem frați, suntem frați de crez politic, nu o să vorbim niciodată în termenii sugerați de presă.” Acesta mai spune însă că ”minciuna s-a rostogolit” în presă fără ca el să mai poată face prea multe în privința asta.

Zachmann l-a întrebat însă și despre situația Dianei Șoșoacă. Ea a fost înlăturată din partid, astfel că moderatorul a dorit să afle care este diferența între excluderea senatoarei și posibila excludere a lui Simion.

De ce a fost Diana Șoșoacă eliminată din partid

”Diana Șoșoacă nu a fost niciodată în conducerea partidului, a fost un import recent, a venit în penultima zi de depunere a candidaturilor”, arată Târziu, care spune că senatoarea a ajuns pe listele aur printr-o înțelege cu Partidul Neamul Românesc.

Moderatorul a întrebat, însă, dacă nu cumva și Diana Șoșoacă era un vector pentru partid: ”Ce vector de imagine? Ea făcea imagine doar pentru sine și făcea o imagine proastă partidului – nu se compară nici limbajul, nici agresivitatea continuă, nici scandalurile în lanț pe care le făcea.”

În privința excluderii senatoarei din AUR, Târziu spune că ”nu a fost dată afară de către mine, dar bineînțeles că eu am propus excluderea, după ce a contestat autoritatea lui Sorin Lavric, iar biroul de conducere a decis, în integralitate, excluderea.”

ADVERTISEMENT