News

Riscă România să raționalizeze gazele și energia? Răspunsul ministrului Virgil Popescu

Există riscul ca România să raționalizeze gazele și energia în perioada următoare? Iată o întrebare la care ministrul Virgil Popescu a venit cu un răspuns destul de clar.
29.06.2022 | 00:03
Risca Romania sa rationalizeze gazele si energia Raspunsul ministrului Virgil Popescu
Care e riscul ca România să raționalizeze gazele și energia? Explicațiile ministrului Virgil Popescu. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luni seara, ministrul energiei, Virgil Popescu, a explicat ce riscă țara noastră dacă Rusia decide să oprească livrarea de gaze către Europa.

Care e riscul ca România să raționalizeze gazele și energia? Explicațiile ministrului Virgil Popescu

Criza cauzată de războiul din Ucraina, dar și cea meteorologică, produsă de seceta intensă, aduc măsuri radicale în mai multe țări europene.

ADVERTISEMENT

În zone din România, dar și în state din vestul și sudul Europei, s-a impus o raționalizare a consumului de apă.

În acest context extrem de complicat la nivel internațional, mulți se întreabă ce probleme vor mai urma pentru cetățeni.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă România riscă să ajungă să raționalizeze consumul de gaze şi energie electrică, ministrul Virgil Popescu a venit cu un răspuns destul de liniștitor.

”Nu cred că în România vom ajunge în aceasta situaţie. Producția internă a României de gaze naturale şi electricitate asigură fără probleme consumul casnic plus o mare parte din consumul industrial.

ADVERTISEMENT

Este adevărat că Germania este dependentă 100% de importurile din Federația Rusă.

La nivel european avem planuri de situaţii de urgenţă, planuri de criză pentru absolut orice situaţie. Evident România este mai puțin dependentă de gazul rusesc, şi avem un avantaj în sensul acesta.

Dar refuz să cred că vom ajunge să raționalizăm gazul pentru populație”, a spus ministrul energiei, la Sinteza Zilei de la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Seceta duce la raționalizarea apei în mai multe zone din țară

Seceta intensă creează mari probleme în România. În tot mai multe zone, apa se raționalizează.

Săptămâna trecută, mai multe zone din Moldova și Maramureș au impus astfel de măsuri extreme.

Acum, a venit și rândul regiunilor vestice. Astfel, din cauza lipsei de precipitații, autoritățile din Arad au lansat un apel către populaţie: să folosească apa cu responsabilitate.

Apa potabilă va fi raţionalizată, începând de miercuri, în localităţile Gurba, Şicula şi Chereluş.

Furnizarea va fi întreruptă în intervalul orar 09:00 – 12:00 şi 18:00- 21:00 ”pentru refacerea rezervei de apă, în condiţii de secetă accentuată”.

ADVERTISEMENT