News

Riscă românii să primească facturi mai mari la gaze, după ce UE a interzis importul de petrol rusesc? Ce spune ministrul energiei

Virgil Popescu, ministrul energiei, a vorbit despre solicitarea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a nu se mai importa petrol rusesc. Vor fi afectate facturile la gaze ale românilor?
04.05.2022 | 15:41
Risca romanii sa primeasca facturi mai mari la gaze dupa ce UE a interzis importul de petrol rusesc Ce spune ministrul energiei
Ce spune ministrul energiei despre decizia UE de a interzice importul de petrol rusesc. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Virgil Popescu a spus dacă România îşi permite să renunțe la importul de petrol rusesc, așa cum a solicitat președinta Comisiei Europene țărilor din UE, dar și ce se va întâmpla cu facturile la gaze ale românilor, în urma unei astfel de măsuri.

Își permite România să renunțe la importul de petrol rusesc, așa cum vrea UE? Ce spune ministrul energiei despre viitoarele facturi la gaze

Ministrul energiei a dat asigurări că țara noastră poate renunțe la petrolul din Rusia, iar că odată cu acest pas românii nu vor primi facturi mai mare la gaze. El a amintit și că există, în prezent, o ordonanţă de urgenţă pentru plafonarea prețurilor.

ADVERTISEMENT

”Sigur că da. Se discută de foarte mult timp despre acest lucru. Noi am discutat cu rafinăriile despre această posibilitate. Aţi văzut că cei de la OMV Petrom iau în calcul achiziţionarea de petrol din alte surse.

E vorba de produsele petroliere, benzină şi motorină. România e solidară, e stat membru. Aţi văzut decizia Comisiei Europene. Nu se pune problema să ne ia neperegătiţi.

ADVERTISEMENT

Preţul gazului pentru români, aţi observat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgneţă în urmă cu o lună şi jumătate, preţul este la un preţ fix de 150 lei pe MW”, a declarat Virgil Popescu, miercuri, 4 mai, într-o conferință de presă.

Virgil Popescu: ”România produce mai mult gaz decât consumă”

Ministrul a mai spus că România, în momentul de față, produce mai mult gaz decât consumă, dar și că noi am început procedurile de renunțare la dependența de gazul livrat de ruși încă de anul trecut.

ADVERTISEMENT

”Deci nu vedem să se reflecte în facturile românilor. În acest moment, România produce mai mult gaz decât consumă, deci nu avem nicio ameninţare pe termen scurt.

Noi lucrăm la reducerea dependenţei de gazul Rusiei din luna noiembrie a anului trecut. Deci lăsaţi-ne să finalizăm”, a mai spus Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT

UE, al șaselea pachet de sancțiuni pentru Rusia

Toate aceste afirmații ale ministrului au loc după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis miercuri ca țările UE să interzică importul de petrol din Rusia în următoarele 6 luni. De asemenea, ea a solicitat și renunțarea la toate produsele petroliere ruse rafinate până la finalul lui 2022.

Noul anunț al liderului Comisiei Europene face parte dintr-o altă serie de sancțiuni împotriva Kremlinului, printre care eliminarea din SWIFT a Sberbank şi a altor două bănci cu renume din Moscova.

ADVERTISEMENT