News

Riscul ca avioane civile să fie lovite de rachetele folosite în războiul din Ucraina, unul ridicat. Avertismentul Agenției Europene pentru Siguranța Aviatică

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviatică precizează, într-un comunicat, despre riscul ridicat ca avioane civile să fie lovite de rachetele folosite în războiul din Ucraina.
05.05.2022 | 16:53
Riscul ca avioane civile sa fie lovite de rachetele folosite in razboiul din Ucraina unul ridicat Avertismentul Agentiei Europene pentru Siguranta Aviatica
Există riscul ca avioane civile să fie lovite de rachetele folosite în războiul din Ucraina. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina ar putea duce la noi tragedii aviatice în ceea ce privește zborurile civile. Un avertisment de ultim moment al Agenției Europene pentru Siguranță Aviatică (EASA) a fost emis joi.

Există riscul ca avioane civile să fie lovite de rachetele folosite în războiul din Ucraina

Agenția UE de reglementare a avertizat joi, 5 mai, asupra creșterii riscurilor ca avioane de pasageri să fie lovite accidental în contextul războiului din Ucraina, dar și asupra riscurilor unor atacuri cibernetice, transmite Reuters.

ADVERTISEMENT

”După cum au arătat războaiele anterioare, identificarea greșită poate avea loc cu ușurință în arenele confuze ale războiului. Dezvoltarea acestui risc este comună tuturor combatanților”, a anunțat autoritatea de reglementare EASA, într-un document publicat online.

Conform EASA, riscul crește pe măsură ce apare probabilitatea de blocare a ajutoarelor electronice care pot fi implicate în navigație sau a instrumentelor de identificare din aceste avioane.

ADVERTISEMENT

”Dacă adăugăm probabilitatea de blocare a ajutoarelor electronice care pot fi implicate în navigație sau a instrumentelor de identificare, atunci este ușor de observat riscul ca aeronavele nevinovate să devină ținte ale rachetelor sau armelor radar”, se mai arată în comunicatul instituției din cadrul UE.

Anunțul de joi al EASA vine în contextul în care, recent, Ucraina a acuzat Rusia că ar fi pus la cale un atentat terorist.

ADVERTISEMENT

Kievul a spus că rușii ar fi intenționat să doboare un avion de pasageri pe teritoriul Rusiei sau Belarus, utilizând un sistem defensiv aerian Stinger. Serviciul secret de informații ucrainean a mai precizat că a reușit să neutralizeze acțiunea de sabotaj.

Ucraina, clasificată drept zonă de conflict de către Agenția Europeană pentru Siguranță Aviatică

Încă de pe 24 februarie, din prima zi a războiului, Agenția Europeană de Siguranţă a Aviaţiei a anunţat clasificarea Ucrainei drept zonă de conflict activ, în contextul în care spaţiul aerian şi infrastructurile acestei ţări sunt afectate de ostilităţi care presupun un risc pentru securitatea aviației civile.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat oficial, agenţia cu sediul în Germania a transmis companiilor aeriene că Ucraina a devenit o zonă de conflict activ şi că există riscul ”ca avioanele civile să fie vizate intenţionat sau să fie identificate greşit”.

ADVERTISEMENT