News

Riscul de cheaguri după vaccinul Johnson & Johnson de 40 de ori mai mic decât cel de deces din cauza COVID. Cum funcționează serul

14.05.2021 | 17:31
Riscul de cheaguri dupa vaccinul Johnson  Johnson de 40 de ori mai mic decat cel de deces din cauza COVID Cum functioneaza serul
Riscul de cheaguri după vaccinul Johnson & Johnson de 40 de ori mai mic decât cel de deces din cauza COVID Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Riscul de a muri din cauza COVID-19 este de 40 de ori mai mare decât riscul de a dezvolta o boală de coagulare a sângelui după administrarea vaccinului Johnson & Johnson.

Riscul de cheaguri după vaccinul Johnson & Johnson de 40 de ori mai mic decât cel de deces din cauza COVID. Cum funcționează serul

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au anunțat miercuri că au primit rapoarte despre 28 de persoane care au dezvoltat un sindrom rar de coagulare a sângelui din cele 8,7 milioane de persoane cărora li s-a administrat vaccinul Janssen (divizia pentru vaccinuri a Johnson & Johnson) împotriva noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Trei dintre ei au murit din cauza acestei afecțiuni, cunoscută sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS).

Cu toate acestea, în aceeași perioadă de timp, 2 martie – 7 mai, mai mult de 2,2 milioane de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 și peste 43.000 au murit, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.

ADVERTISEMENT

Șansele ca o persoană vaccinată cu vaccinul Johnson & Johnson să dezvolte TTS sunt mai mici de una din 300.000, potrivit datelor CDC.

Dar în ultimele două luni, aproximativ unul din 7.600 de americani a murit de COVID-19.

CDC a declarat că TTS este în mod plauzibil legat de vaccinul produs de Johnson & Johnson, dar a spus că beneficiile vaccinului depășesc totuși riscurile.

ADVERTISEMENT

Toate cazurile au fost observate la persoane cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani. „Majoritatea acestor cazuri de TTS apar la grupul de vârstă 30-49 de ani”, a declarat dr. Tom Shimabukuro de la CDC într-o ședință a Comitetului consultativ al CDC privind practicile de imunizare.

În timp ce majoritatea cazurilor au fost în rândul femeilor, șase cazuri au fost raportate la bărbați, a spus Shimabukuro. El a mai precizat că 19 persoane au dezvoltat un tip de cheag de sânge cerebral numit tromboză a sinusului venos cerebral sau CVST, în timp ce altele prezentau diferite tipuri de cheaguri de sânge.

ADVERTISEMENT

CDC a alertat medicii și pacienții cu privire la posibilitatea apariției acestei complicații, astfel încât să poată fi recunoscută și tratată prompt și corect.

“Nu au existat cazuri cu tulburare de coagulare cunoscută sau documentată”, a spus Shimabukuro. Acest lucru indică faptul că este dificil de prezis cine ar putea dezvolta afecțiunea.

„Este important să recunoaștem TTS precoce și să inițiem un tratament adecvat”, a adăugat el. „TTS este o afecțiune rară, gravă din punct de vedere clinic și care pune viața în pericol”.

TTS a fost, de asemenea, legată de vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului, care nu este autorizat pentru utilizare în SUA, dar care este utilizat pe scară largă în Marea Britanie și Europa.

Germania elimină limita de vârstă pentru administrarea vaccinului Johnson & Johnson

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a anunțat luni că țara sa pune la dispoziția tuturor adulților vaccinul Johnson & Johnson, renunțând la limitarea administrării serului doar celor de 60 de ani și peste.

La fel ca și în cazul vaccinului AstraZeneca, Germania a limitat utilizarea vaccinului Johnson & Johnson după ce au fost raportate mai multe cazuri de cheaguri de sânge în rândul beneficiarilor mai tineri ai vaccinului.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a decis că cheagurile de sânge ar trebui să fie listate ca un efect secundar rar al vaccinurilor Johnson & Johnson și AstraZeneca, dar că beneficiile continuă să depășească riscurile.

EMA a lăsat la latitudinea fiecărei națiuni europene modul în care administrează aceste seruri.

Germania a ridicat o restricție similară cu privire la vaccinul AstraZeneca săptămâna trecută.

Cum funcționează vaccinul Johnson & Johnson?

Serul este clasificat ca un vaccin cu vector viral. Această formă de vaccin folosește un virus diferit, inactivat, pentru a furniza instrucțiunile genetice pentru fabricarea proteinei spike a virusului SARS-CoV-2, care declanșează răspunsul imun al organismului pentru a produce anticorpi.

Vaccinul nu conține virusul SARS-CoV-2 și nu poate provoca COVID-19.

Vaccinul Johnson & Johnson are o rată de eficacitate de 66%. Deși este este mai mică decât ratele de eficacitate ale vaccinurilor Pfizer sau Moderna, trebuie remarcat faptul că studiile clinice ale vaccinului Johnson & Johnson au avut loc în contexte diferite – la nivel global în regiunile în care variantele au fost mai răspândite și în SUA în timpul unui perioadă de creștere semnificativă a cazurilor de COVID-19.

Vaccinul are o eficiență de 85% eficient în prevenirea formelor severe de COVID-19, inclusiv spitalizarea și decesul.

Reacții adverse frecvente

Potrivit prospectului vaccinului de pe site-ul Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), posibilele efecte secundare includ:

  • durere de cap
  • febră
  • oboseală
  • dureri musculare
  • greaţă
  • durere, iritație, roșeață și umflături la locul injectării

Alergii și anafilaxie

Ca și în cazul altor vaccinuri împotriva COVID-19, vaccinul Johnson & Johnson prezintă un risc redus, dar potențial, de a provoca o reacție alergică.

O reacție alergică non-severă poate include simptome precum urticarie, umflături, erupții cutanate și probleme respiratorii.

Un răspuns mai sever, anafilaxic, este mult mai rar. Potrivit FDA, o reacție severă poate fi caracterizată prin:

  • respirație dificilă
  • bătăi rapide ale inimii
  • umflarea feței și a gâtului
  • ameţeală
  • eczemă

Un ingredient care a ridicat îngrijorări deosebite cu privire la răspunsul alergic este polisorbatul 80, o substanță chimică legată structural de polietilen glicol (PEG), găsită în vaccinurile ARNm Pfizer și Moderna, ambele provocând îngrijorări similare.

În timp ce cunoștințele despre mecanismele acestei alergii sunt limitate, alergiile PEG și polisorbat sunt extrem de rare. Pentru vaccinul Pfizer, o analiză asupra unui pacient care a experimentat anafilaxie legată de PEG a arătat că au avut în trecut reacții alergice la produsele care conțin PEG.

O evaluare a alergiilor la vaccin cu teste cutanate PEG și polisorbat a concluzionat că utilitatea testării cutanate în prezicerea răspunsurilor alergice potențiale rămâne neclară.

CDC recomandă ca oricine care are o alergie cunoscută la oricare dintre ingredientele vaccinului, inclusiv polisorbat 80, să solicite sfatul unui profesionist din domeniul sănătății înainte de a primi vaccinul COVID-19.

Persoanele care au avut o reacție alergică severă la oricare dintre ingredientele vaccinului nu ar trebui să primească acest ser.

ADVERTISEMENT