News

Riscul de miocardită la copii după vaccinul anti-Covid. Valeriu Gheorghiță: “Patru cazuri la un milion”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat care este riscul de miocardită la copii după vaccinul anti-Covid. Potrivit acestuia, ar fi vorba despre patru cazuri la un milion
15.01.2022 | 11:04
Riscul de miocardita la copii dupa vaccinul antiCovid Valeriu Gheorghita Patru cazuri la un milion
ADVERTISEMENT

Riscul de miocardită la copiii cu vârsta între 5 și 11 ani este unul extrem de mic, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Medicul a precizat că în patru cazuri la un milion s-ar putea întâmpla acest lucru.

Riscul de miocardită la copii după vaccinul anti-Covid. Valeriu Gheorghiță: “Patru cazuri la un milion”

Șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a făcut un anunț cu privire la imunizarea copiilor.

ADVERTISEMENT

Medicul a vorbit despre riscul de miocardită în urma vaccinării împotriva coronavirusului.

Părinții nu ar trebui își facă griji, deoarece, potrivit acestuia, statisticile arată că riscul de inflamație a miocardului este unul foarte mic.

În Statele Unite ale Americii, de exemplu, au fost raportate doar 12 astfel de cazuri din peste opt milioane de doze administrate. Cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate mai ales după a doua doză de vaccin.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, rata de raportare la băieți, a precizat Valeriu Gheorghiță, este de patru cazuri la un milion.

Medicul a menționat, în schimb, faptul că riscul de miocardită este mai mare în cazul copiilor care s-au infectat cu COVID-19. Conform acestuia, la aceaași grupă de vârstă, a fost raportat un caz la 1.600 de infectări.

ADVERTISEMENT

“Deci cam aceasta este diferența. Iar în toate cazurile raportate, evoluția a fost simplă, ușoară, cu o internare de câteva zile, cu recuperare completă în toate aceste situații”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Începe vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani

Din data de 26 ianuarie, vor putea fi imunizați și copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Aceștia vor primi două doze de vaccin, la un interval de 21 de zile diferență. Fiecare doză are zece micrograme, mai precis o treime din cât primesc cei cu vârsta de peste 12 ani.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță a transmis că vor avea prioritate micuții care au afecțiuni cronice sau cardiovasculare, obezitate, precum și alte boli care cresc riscul de deces în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2.

“Uitându-ne la copiii care au fost spitalizați cu forme moderate sau severe de boală, principalii factori de risc pe care acești copii i-au avut au fost obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul, bolile renale, iar obezitatea este legată direct de riscul de diabet.

Mai mult, după COVID, există se pare un risc de două ori mai mare de a face diabet zaharat de tip I, acel diabet insulino-dependent”, a mai precizat medicul.

ADVERTISEMENT