News

Riscurile ascunse ale intervențiilor chirurgicale. Cum este afectat creierul pacienților. Categoriile cele mai vulnerabile

Intervențiile chirurgicale pot avea efecte secundare asupra creierului, în special la cei peste 65 de ani, dar și la cei foarte tineri. Specialiștii caută soluții pentru disfuncția cognitivă postoperatorie.
01.05.2022 | 11:13
Riscurile ascunse ale interventiilor chirurgicale Cum este afectat creierul pacientilor Categoriile cele mai vulnerabile
Cauza exactă a disfuncției cognitive postoperatorii nu este cunoscută încă Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Disfuncția cognitivă postoperatorie (POCD) este afecțiunea care descrie problemele cognitive asociate cu intervenția chirurgicală, care persistă mult timp după ce efectele anestezicelor au dispărut.

Riscurile ascunse pe termen lung ale intervențiilor chirurgicale

Faptul că operațiile pot avea consecințe ascunse asupra creierului este cunoscut de multă vreme. Încă din 1887, British Medical Journal a publicat o lucrare care descrie cazuri de delir după o intervenție chirurgicală cu anestezie.

ADVERTISEMENT

Un secol mai târziu, oamenii de știință din anii 1980 au început să analizeze cazuri de pacienți mai în vârstă care au prezentat un declin al memoriei și al concentrării după o intervenție chirurgicală cardiacă, dar abia recent acest lucru a devenit evident ca un factor de risc pentru toți pacienții peste 65 de ani care suferă o intervenție chirurgicală, mai ales atunci când sunt sub sedare profundă.

În ultimii 20 de ani, studiile au arătat că simptomele POCD pot afecta totul, de la memorie la atenție, judecată și percepție, iar cei cu afecțiuni preexistente de sănătate sunt deosebit de vulnerabili.

ADVERTISEMENT

Un sondaj în rândul pacienților care au trecut printr-o intervenție chirurgicală pentru repararea fracturilor de șold a constatat că cei care au dezvoltat POCD aveau o capacitate mai slabă de a funcționa social și de a desfășura activități normale, cum ar fi scrisul, gestionarea banilor sau amintirea listelor, cu un impact tangibil asupra vieții lor de zi cu zi.

În prezent, estimările sugerează că incidența generală a POCD la pacienții în vârstă poate fi de până la 50-80% la externare, 20-50% la șase săptămâni și 10-30% la șase luni după operație.

ADVERTISEMENT

POCD a atras atenția cercetătorilor în domeniul bolii Alzheimer

În ultimii ani, POCD a atras atenția cercetătorilor în domeniul bolii Alzheimer, intrigați să vadă dacă afecțiunea poate accelera declinul spre demență în unele cazuri.

Jenny Barnett, director executiv al Monument Therapeutics, un startup biotehnologic cu sediul în Cambridge, care dezvoltă noi terapii în neurologie, spune că persoanele care au deja deficiențe subiacente ale abilităților de memorie și atenție sunt deosebit de vulnerabile la POCD și trebuie să fie considerate la risc înainte de intervenții chirurgicale semnificative.

ADVERTISEMENT

„Mulți dintre noi au trecut prin experiența în care bunica și-a fracturat șoldul, a intrat în spital și apoi, când a ieșit, nu a mai fost la fel din punct de vedere cognitiv și nu a mai putut trăi independent”, spune Barnett, citată de The Guardian.

Cauza exactă a POCD rămâne un mister

Unii arată cu degetul către anestezice, anumite studii pe animale au descoperit că anestezicele prin inhalare, cea mai frecvent utilizată formă de anestezie generală, pot provoca degradarea sistemului colinergic din creier, care este implicat în învățare și memorie, dar ipoteza s-a dovedit greu de studiat la oameni.

În schimb, mulți oameni de știință evidențiază posibilitatea ca aceste simptome să apară din cauza reacției organismului la intervenția chirurgicală în sine.

Operațiile mari declanșează o furtună de inflamații ca răspuns la leziunile acute ale țesuturilor, inflamații care pot traversa bariera hematoencefalică.

Deoarece creierul conține cea mai mare densitate de receptori inflamatori din organism, este deosebit de vulnerabil la efectele inflamației, care pot afecta regiunile sensibile.

Unele scanări imagistice ale creierului au descoperit că hipocampul, o structură complexă și vulnerabilă care joacă un rol cheie în memorie, are un volum redus la pacienții cu POCD.

Specialiștii caută să identifice pacienții la risc

Toate aceste dovezi ar putea duce la schimbări în practica medicală. Au loc deja cercetări asupra modalităților de identificare a pacienților cu risc înainte de operații, în ideea de a utiliza, eventual, un anestezic regional și nu general.

Dar nu numai pacienții mai în vârstă și mai fragili sunt cei mai expuși riscului de POCD. Același lucru se poate spune despre cei foarte tineri, într-un mod semnificativ diferit.

David Warner, medic anestezist pediatru la Clinica Mayo din Minnesota, a încercat să înțeleagă cauzele posibile ale unei game largi de probleme de comportament la copii.

A început să se întrebe dacă operația și anestezia ar putea afecta creierul fragil al copiilor mici.

POCD la copii

În 2018, Warner a decis să-și pună teoriile la încercare. El a efectuat un studiu pe 1.000 de copii din Minnesota și a comparat trei grupuri: copii care nu fuseseră expuși la anestezie înainte de vârsta de trei ani, copii care au avut o singură expunere și copii care au avut expuneri multiple.

„Practic, am descoperit că pacienții care au avut expuneri multiple la anestezie au avut probleme cu abilitățile motorii fine și raportări crescute de probleme de comportament”, spune el.

Alte cercetări au găsit, de asemenea, o asociere între expunerile multiple la anestezice înainte de vârsta de trei ani și deficitele cognitive, de memorie, de înțelegere auditivă și de limbaj.

Studii ulterioare au găsit corelații între expunerile multiple la anestezice și copiii cărora li s-a dat mai târziu un diagnostic de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Dar până acum a fost greu pentru oamenii de știință să dovedească o relație cauzală directă între anestezice și afectarea creierului în curs de dezvoltare.

Dr. Warner continuă cercetările legate de efectul anesteziei asupra creierului copiilor

În 2019, un studiu din The Lancet a subliniat că ar putea exista explicații alternative. Copiii care necesită operații multiple la o vârstă fragedă ar putea fi deja predispuși la probleme de neurodezvoltare din cauza leziunilor sau bolilor de care suferă, iar dozele de anestezice pot fi doar întâmplătoare.

Mai târziu în acest an, dr. Warner va efectua scanări imagistice ale creierului pe aceiași copii pentru a vedea dacă modificările structurale ale creierului legate de anestezie pot fi legate de apariția problemelor comportamentale.

„Avem câteva dovezi preliminare că există ceva diferit într-o anumită parte a creierului la copiii care au avut expuneri multiple la anestezic”, spune el. „Aceasta este doar privirea noastră inițială asupra asta, dar bănuiesc că va fi ceva acolo.”

Brain Health Initiative caută soluții la problema POCD

În 2015, Societatea Americană a Anesteziștilor a lansat Brain Health Initiative pentru a atrage mai multă atenție cu privire la problema disfuncțiilor cognitive după intervenția chirurgicală.

Warner consideră că creșterea gradului de conștientizare a acestor riscuri înseamnă că medicii vor fi din ce în ce mai atenți la utilizarea anestezicelor la copiii mici atunci când efectuează proceduri non-chirurgicale, cum ar fi radioterapia sau endoscopia.

El spune că este clar că trebuie să se concentreze mai mult pe îngrijirea pe termen lung a copiilor care au avut mai multe anestezii în primele etape ale vieții.

Creierul copiilor mici este foarte maleabil, sau „plastic”, după cum le place neurologilor să spună, iar Warner sugerează să li se ofere acestor copii vulnerabili activități specifice de îmbogățire cognitivă pentru a-i stimula, ca protecție împotriva deficiențelor cognitive.

La celălalt capăt al spectrului de vârstă, se acordă o atenție din ce în ce mai mare modalităților fie de a pregăti pacienții mai în vârstă pentru intervenții chirurgicale pentru a-i face mai rezistenți cognitiv, fie de a trata POCD ulterior.

Program de „preabilitare” pentru pacienții vârstnici

La începutul anilor 1990, chirurgul danez Henrik Kehlet a creat un program cunoscut sub numele de ERAS (recuperare îmbunătățită după operație) pentru a studia modalități de maximizare a recuperării postoperatorii.

Unele dintre cele mai recente cercetări sugerează că un program de „preabilitare” constând din exerciții musculare simple, suplimente nutriționale și educație pentru a stimula mintea pe o perioadă de șase până la opt săptămâni înainte de operațiile mari poate avea un efect protector.

Monument Therapeutics a reformulat un medicament antiinflamator generic, astfel încât să poată accesa creierul și, potențial, să atenueze o parte din inflamația creierului care ar putea apărea după operație.

Se pregătește să lanseze un studiu, inițial pe voluntari sănătoși, iar dacă acesta se va dovedi de succes, va căuta să vizeze pacienții cu POCD în următorii ani.

ADVERTISEMENT
Tags: