News

Ritual bizar cu o păpușă de lut purtată într-un sicriu, filmat în Moldova. Motivul pentru care copiii o ”jelesc” timp de trei zile

Un ritual străvechi, cu o păpușă de lut care este purtată de copii într-un sicriu, a fost filmat într-un sat din Moldova.
03.06.2023 | 21:11
Ritual bizar cu o papusa de lut purtata intrun sicriu filmat in Moldova Motivul pentru care copiii o jelesc timp de trei zile
Ritualul cu păpușa de lut se mai practică în unele sate din Moldova / Foto: Ecaterina Hulea / Adevărul
ADVERTISEMENT

Caloianul este numele ritualului în care o păpușă de lut este dusă la râu de către copii, într-un sicriu în miniatură. Obiceiul este unul străvechi și se mai practică doar în unele sate din Moldova.

Ritualul cu păpușa din lut, un obicei păstrat în Moldova

Păpușa de lut care se află în centrul ritualului a fost modelată de copii și ținută apoi în casa unei fete sau a unui băiat. Apoi, figurina este așezată într-un sicriu miniatural, care, de asemenea, este păstrat, timp de trei zile, într-o casă. Cei mici vin aici zilnic pentru a o ”jeli”.

ADVERTISEMENT

”Iene, iene, caloiene, du-te acum în cer și cere/să vină ploițele/ ca să crească grânele”.

„A treia zi tămâiem păpușa din lut (caloianul) și o ducem lângă un pârâu, o apă curgătoare. Îi dăm drumul pe apă sau o îngropăm într-un lan de grâu. După aceea, ne întoarcem acasă și ținem pomana caloianului. Făceam ouă băute, scrob cum le numim noi”, a dezvăluit învățătoarea Ecaterina Hulea din satul Odaia Manolachi, județul Galați.

ADVERTISEMENT

Care este semnificația ritualului cu păpușa de lut

Aceasta a reprodus ritualul cu păpușa din lut, alături de elevii ei, care a fost filmat de reporterii de la  Adevărul. Ecaterina Hulea spune că obiceiul se practica în urmă cu mulți ani, în scopul de a invoca ploile și de a avea un an bogat.

„Pe vremea când eram copii, modelam o păpușă din lut care se numește caloian. Așa am procedat și acum. Din lut am construit o făptură cu chip de păpușă, un copil, apoi am ornat-o cu coji de ouă roșii, pe care le-am oprit și uscat în mod special de la Paști.

ADVERTISEMENT

Ritualul are loc la câteva săptămâni după Paști. Acest caloian se practică cu scopul de a invoca ploile, de a avea un an bogat, cu recolte și grâne bune”, a mai explicat Ecaterina Hulea, conform sursei citate.

Sufletele morților călătoresc pe pământ

Tot în satele din Moldova mai există obiceiul ”datului de pomană” a unor vase de lut sau de porțelan, umplute cu orez, și a unor căni împodobite cu flori. Această tradiție se ține de Sâmbăta Morților sau a Moșilor de Vară.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se spune că în Joia Mare, din Săptămâna Patimilor, iadul și raiul sunt deschise, motiv pentru care în această zi se pomenesc sufletele celor plecați. În această zi, sufletele părăsesc mormintele și călătoresc prin locurile pe care le-au îndrăgit până de Rusalii. Tocmai de aceea, în ajun de Rusalii, se face pomană pentru odihna sufletelor.

ADVERTISEMENT
Tags: