News

Ritual bizar cu o păpușă de lut purtată într-un sicriu, filmat în Moldova. Motivul pentru care copiii o ”jelesc” timp de trei zile

Un ritual străvechi, cu o păpușă de lut care este purtată de copii într-un sicriu, a fost filmat într-un sat din Moldova.
03.06.2023 | 21:11
Ritual bizar cu o papusa de lut purtata intrun sicriu filmat in Moldova Motivul pentru care copiii o jelesc timp de trei zile
Ritualul cu păpușa de lut se mai practică în unele sate din Moldova / Foto: Ecaterina Hulea / Adevărul
ADVERTISEMENT

Caloianul este numele ritualului în care o păpușă de lut este dusă la râu de către copii, într-un sicriu în miniatură. Obiceiul este unul străvechi și se mai practică doar în unele sate din Moldova.

Ritualul cu păpușa din lut, un obicei păstrat în Moldova

Păpușa de lut care se află în centrul ritualului a fost modelată de copii și ținută apoi în casa unei fete sau a unui băiat. Apoi, figurina este așezată într-un sicriu miniatural, care, de asemenea, este păstrat, timp de trei zile, într-o casă. Cei mici vin aici zilnic pentru a o ”jeli”.

ADVERTISEMENT

”Iene, iene, caloiene, du-te acum în cer și cere/să vină ploițele/ ca să crească grânele”.

„A treia zi tămâiem păpușa din lut (caloianul) și o ducem lângă un pârâu, o apă curgătoare. Îi dăm drumul pe apă sau o îngropăm într-un lan de grâu. După aceea, ne întoarcem acasă și ținem pomana caloianului. Făceam ouă băute, scrob cum le numim noi”, a dezvăluit învățătoarea Ecaterina Hulea din satul Odaia Manolachi, județul Galați.

ADVERTISEMENT

Care este semnificația ritualului cu păpușa de lut

Aceasta a reprodus ritualul cu păpușa din lut, alături de elevii ei, care a fost filmat de reporterii de la  Adevărul. Ecaterina Hulea spune că obiceiul se practica în urmă cu mulți ani, în scopul de a invoca ploile și de a avea un an bogat.

„Pe vremea când eram copii, modelam o păpușă din lut care se numește caloian. Așa am procedat și acum. Din lut am construit o făptură cu chip de păpușă, un copil, apoi am ornat-o cu coji de ouă roșii, pe care le-am oprit și uscat în mod special de la Paști.

ADVERTISEMENT

Ritualul are loc la câteva săptămâni după Paști. Acest caloian se practică cu scopul de a invoca ploile, de a avea un an bogat, cu recolte și grâne bune”, a mai explicat Ecaterina Hulea, conform sursei citate.

Sufletele morților călătoresc pe pământ

Tot în satele din Moldova mai există obiceiul ”datului de pomană” a unor vase de lut sau de porțelan, umplute cu orez, și a unor căni împodobite cu flori. Această tradiție se ține de Sâmbăta Morților sau a Moșilor de Vară.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se spune că în Joia Mare, din Săptămâna Patimilor, iadul și raiul sunt deschise, motiv pentru care în această zi se pomenesc sufletele celor plecați. În această zi, sufletele părăsesc mormintele și călătoresc prin locurile pe care le-au îndrăgit până de Rusalii. Tocmai de aceea, în ajun de Rusalii, se face pomană pentru odihna sufletelor.

ADVERTISEMENT
Tags:
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi...
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea! Detaliul neştiut despre milionarul român
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”