Sport

River Plate-Boca Juniors, finala de război a Copei Libertadores. Incidentele din ultimele săptămîni au făcut înconjurul lumii

09.12.2018 | 18:51
River PlateBoca Juniors finala de razboi a Copei Libertadores Incidentele din ultimele saptamini au facut inconjurul lumii

River Plate – Boca Juniors ar fi trebuit să fie o finală în dublă manşă a Copei Libertadores. E drept, o premieră în istoria Champions League a Americii de Sud, dar având în spate un CV deloc liniştitor al unei rivalităţi cum probabil nu mai există în lume între cele două grupări din Buenos Aires. Evident, un eveniment care a virusat creirele şi aşa destul de bolnave ale multora dintre susţinătorii celor două cluburi şi fiecare tabără, în loc să se pregătească de o coregrafie sportivă de înaltă ţinută, a pus la punct un adevărat plan de război.

Din această finală s-au dus totuşi primele 90 de minute, jucate pe stadionul Bocăi, după ce primul semnal că nu va fi o finală ca toate celelalte de până acum, ci o confruntare pe viaţă şi pe moarte, la propriu, a fost potopul care s-a abătut asupra Bombonerei, arena galben-albaştrilor şi care a amânat jocul. Când s-a putut juca şi cei care au avut dreptul la cuvânt au fost doar jucătorii, a ieşit un spectacol de clasă, dar fără învingător, 2-2.

River Plate – Boca Juniors, finala de război a Copei Libertadores în jurnalul de front al ultimelor două săptămâni

Cum în Copa Libertadores nu se aplică regula golurilor marcate în deplasare pentru stabilirea învingătoarei în caz de egalitate după cele două manşe, acest 2-2 nu înseamnă altceva decât amânarea verdictului până la partida retur, pentru că se va intra în prelungiri şi dacă va fi 0-0. Numai că în momentul de faţă s-au depăşit de mult şi prelungirile prelungirilor, nu pentru că ambele echipe sunt atât de bune încât nu se pot detaşa, ci pentru că fotbalul a lăsat locul unui război adevărat între cohortele de ultraşi de ambele părţi.

Partida retur trebuia să aibă loc sâmbătă, 24 noiembrie, pe El Monumental, stadionul lui River Plate. Însă un grup de descreieraţi din tabăra celor supranumiţi Milionarii au produs un adevărat tsunami. În loc să aştepte jocul favoriţilor şi eventualul lor succes, ultraşii lui River au atacat autocarul Bocăi, care mergea la stadion, cu pietre. Trei jucători au fost răniţi şi au mers la spital pentru a primi ajutor medical, iar situaţia a scăpat complet de sub control după ce poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene.

Carlos Tevez, acuze dure la adresa FIFA şi CONMEBOL

Cum în Argentina războiul la curtea regelui fotbal nu reprezintă o noutate, s-a pus iniţial problema ca meciul să fie amânat doar cu o oră. Carlos Tevez, vedeta Bocăi, a pus paie pe foc, după ce a acuzat FIFA şi CONMBEBOL că face presiuni ca meciul să se joace. Nu a fost însă posibil, pentru că fotbaliştii de la Boca erau cu adevărat în stare de şoc.

Finala a fost amânată cu 24 de ore. Însă preşedintele CONMEBOL. Alejandro Dominguez, a făcut anunţul care a dus pentru prima dată în istoria Copei Libertadores meciul în afara graniţelor ţării. Jucătorii de la Boca Juniors nu şi-au revenit complet după gravele incidente, iar Pablo Perez are o serioasă leziune oculară.

Cel mai mare risc din istoria Madridului

Nici măcar scoaterea finalei în afara Americii de Sud nu a potolit spiritele. Odată pornit uraganul în capitala Argentinei cu greu s-a mai găsit un loc unde să se respire cu adevărat Buenos Aires. Fanii ambelor echipe au acuzat FIFA şi CONMEBOL că au ucis fotbalul lor, ca şi când ei nu purtau nici o povară pe umeri. Deşi mutată la mii de kilometri finala a continuat însă acasă, în Argentina, să păstreze aerul de război. Ameninţări cu moartea la adresa şefilor celor două cluburi, dispute pe străzi au pigmentat tabloul unui fotbal confiscat de huligani.

River Plate - Boca Juniors. Finala retur se joacă la Madrid pe stadionul lui Real, Santiago Bernabeu
River Plate – Boca Juniors. Finala retur se joacă la Madrid

Iniţial s-a vorbit de Qatar ca fiind locul returului finalei Copei Libertadores, dar în cele din urmă s-a ales Madridul. Santiago Bernabeu, ca o predare de ştafetă de la câştigătoarea ultimelor trei ediţii în Champions League, Real Madrid. Spaniolii şi-au asumat organizarea finalei, dar stau ca pe ghimpi. Cel mai mare risc din istoria Madridului – consideră ei, pentru că ultraşii cei mai violenţi de la River şi Boca au promis să fie la meci. Deja în barurile din Madrid au avut loc incidente între facţiunile de ultraşi.

Spovedania unui dur din gruparea Barra Brava

River Plate a fost amendată cu 400.000 de dolari pentru incidentele provocate de fanii săi. Din noianul de exaltaţi care au atacat autocarul Bocăi în acea seară s-a găsit un acar Păun care să suporte toate spesele. Se numeşte Matias Firpo şi a recunoscut imediat totul, spunând că îi pare rău de ce a făcut şi că nu s-a mai putut controla. Nu contează faptul că face parte din gruparea cea mai periculoasă a lui River, Barra Brava, omul vrea să pară un personaj pozitiv căruia i s-a aşezat brusc o ceaţă pe creier şi în faţa ochilor.

Finala retur a Copei Libertadores va avea loc duminică, 9 decembrie, la două săptămâni de când ar fi trebuit să se joace pe El Monumental. Locuitorii Madridului sunt şocaţi de ceea ce au văzut în zilele dinaintea partidei şi, mai ales, în ziua meciului. Au senzaţia că a început războiul şi cei mai mulţi au ales varianta sigură de a sta în case până trece pericolul. Acum nu mai rămâne decât să se joace, în sfârşit, fotbal, dar ce va fi după ce sa va şti învingătoarea, atât în capitala Spaniei, cât şi în Argentina nimeni nu poate spune. Doar că în aer miroase în continuare, şi cu putere, a praf de puşcă.