News

Ro-Alert pentru județele Galați și Tulcea, după bombardamentele rusești. MApN: Posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian

Locuitorii județeleor Galați și Tulcea au fost avertizați prin Ro-Alert privind o posibilă violare a spațiului aerian, în timpul bombardamentelor rusești de vineri noaptea.
30.09.2023 | 09:44
RoAlert pentru judetele Galati si Tulcea dupa bombardamentele rusesti MApN Posibila patrundere neautorizata in spatiul aerian
Poliția de Frontieră și armata caută resturile unei drone/ Foto: Inquam Photos - Ovidiu Micsik
ADVERTISEMENT

În noaptea de vineri spre sâmbătă, armata rusă a bombardat din nou obiective ucrainene de la Dunăre, radarele MApN indicând o posibilă violare a spațiului aerian românesc, motiv pentru care locuitorii din județele Galați și Tulcea au fost avertizați prin Ro-Alert.

În urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, Ministerul Apărării Naționale a alertat forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat, începând cu ora 22.38, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Galați”, se spune într-un comunicat al MApN.

ADVERTISEMENT

Se pare că obiectul care a intrat în spațiul aerian al țării noastre se îndrepta către orașul Galați, motiv pentru care angajații Ministerului Apărării și Ministerului de Interne caută la această oră acel obiect care ar putea să fi căzut pe teritoriul național.

Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați. Ca urmare, forțe ale ISU, Poliției și Poliției de Frontieră au fost redirecționate către zonele din proximitatea municipiului Galați unde a fost înregistrat semnalul radar respectiv. Până la acest moment, nu au fost identificate obiecte căzute din spațiul aerian pe teritoriul național”, precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Măsurile de alertare au fost valabile până la ora 01.41, când s-a dispus încetarea lor în ambele județe. Pe de altă parte, operațiunile de căutare ale resturilor unei drone ce putea să fi căzut pe teritoriul României vor continua și în cursul acestei zile.

Alerte constante pentru locuitorii de la Dunăre

Locuitorii din Galați și Tulcea trăiesc de mai multă vreme cu temerea că drone rusești ar putea să explodeze pe teritoriul românesc, mai ales după ce au fost găsite până acum resturi de la două asemenea vehicule aeriene în localități din Delta Dunării. Bombardamentele rusești vizează în principal porturile ucrainene de la Dunăre, folosite pentru exportul cerealelor.

ADVERTISEMENT

Un atac cu drone a avut loc în noaptea de luni spre marți, în zona localității Orlovka, iar unele drone au căzut în apropiere de o ambarcațiune cu români care pleca spre Isaccea. Garda de Coastă a transmis că traficul a fost închis temporar prin PTF Isaccea, în urma acestui atac al rușilor.

Autoritățile române iau în calcul posibilitatea ca unele drone să cadă pe teritoriul României și s-au mai folosit de Ro-Alert pentru a cere populației să se pună la adăpost în timpul bombardamentelor. Astfel, locuitorii din Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni au primit pe 12 mai mesaje Ro-Alert prin care aflau că există șansa să cadă din cer anumite obiecte.

ADVERTISEMENT

Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori”, transmitea ISU Tulcea. Un mesaj similar a fost transmis și pe 17 septembrie

ADVERTISEMENT