Sport

Robert Lewandowski, inamicul numărul 1 la Munchen. Cum s-a transformat Bayern – Barcelona în cel mai tensionat meci din Europa

Bayern Munchen - FC Barcelona, meciul vedetă al primei zile din etapa a 2-a în Champions League. Lewandowski e inamicul public pe stadionul unde a fost idol.
13.09.2022 | 00:55
Robert Lewandowski inamicul numarul 1 la Munchen Cum sa transformat Bayern  Barcelona in cel mai tensionat meci din Europa
Robert Lewandowski va fi în centrul atenției la Munchen, unde își înfruntă fosta echipă, pentru care a scris istorie. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

După umilințele din ultimele dueluri directe, FC Barcelona merge pe arena bavarezilor cu șanse reale la victorie. Ba chiar ca favorită în opinia multora. Și asta dintr-un singur motiv: Robert Lewandowski.

De unde a pornit scandalul dintre Robert Lewandowski și Bayern Munchen

344 de goluri vor fi date uitării marți, când Robert Lewandowski va păși pe gazon în fața a 70.000 de spectatori. Au fost trei luni care au dărâmat mitul pe care polonezul și l-a construit pe parcursul a opt ani plini de glorie.

ADVERTISEMENT

Pentru nemți, regulile sunt reguli. “Jucătorii trecuți de 31 de ani primesc propuneri de prelungire doar pentru un sezon. Niciodată pe perioadă mai lungă!”. Așa e la Bayern Munchen, iar Lewa nu a făcut excepție.

O situație care l-a deranjat teribil pe atacantul polonez, golgheterul all time al campioanei din Bundesliga. În special în contextul în care oficialii lui Bayern Munchen erau mai degrabă preocupați să negocieze pentru transferul lui Haaland de la Dortmund. Norvegianul a ajuns între timp la City.

ADVERTISEMENT

“Nu îmi doresc decât să plec de la Bayern Munchen. Loialitatea și respectul sunt cele mai importante aspecte pentru mine. Cel mai bine ar fi să găsim o soluție împreună. Ceva a murit în mine. Vreau să plec de la Bayern pentru mai multă satisfacție în viața mea. Nu iau altă ofertă în considerare în afară de cea de la Barcelona” (Robert Lewandowski – 6 iunie 2022)

“Nu înțeleg nimic din tot ceea ce face el. Tatăl meu m-a învățat că atunci când pleci este bine să nu închizi ușa în urma ta. Prin toate acțiunile lui, Lewandowski face exact asta. Își închide toate ușile. Este inacceptabil pentru un club ca Bayern Munchen (Hasan Salihamidzic – director sportiv Bayern Munchen – 31 iulie).

ADVERTISEMENT

Negocierile complicate dintre Bayern și Barcelona pentru transferul lui Lewa

Oficialii Barcelonei se așteptau ca negocierile pentru Lewa să meargă ușor, cu toate atuurile de partea lor. Declarațiile jucătorului, vârsta acestuia și, în special, situația contractuală. Doar un an de contract rămas la Bayern.

Doar că oficialii lui Bayern aveau cu totul alte idei. Ofertele venite de la Barcelona au fost rând pe rând respinse, iar lui Lewa i s-a transmis că va fi nevoit să mai petreacă un an la Munchen. După mai multe șicane și declarații belicoase s-a ajuns la un acord pe o sumă uriașă pentru un fotbalist care recent a împlinit 34 de ani: 45 de milioane de euro + variabile.

ADVERTISEMENT

“Bayern a cerut să primească toți banii într-o singură tranșă și nu acceptă rate pentru transferul lui Lewandowski. Asta pentru că oficialii lui Bayern Munchen sunt convinși că Barcelona va da faliment în următorii doi ani” (Raphael Honingstein, jurnalist The Athletic, 12 iulie 2022)

Ce a însemnat Robert Lewandowski pentru Bayern Munchen. Opt ani pentru istorie

  • Bundesliga: 238 de goluri în 252 de meciuri
  • Champions League: 69 de goluri în 78 de meciuri
  • Cupa Germaniei: 29 de goluri în 33 de meciuri
  • Supercupa Germaniei: 6 goluri în opt meciuri
  • Campionatul Mondial al Cluburilor: 2 goluri în 2 meciuri
  • Supercupa Europei – 1 gol în 1 meci.

Recordurile lui Lewandowski la Bayern

  • golgheter în Bundesliga în 5 sezoane consecutive
  • al doilea marcator din istoria lui Bayern Munchen, după Gerd Muller
  • jucătorul care a înscris de cele mai multe ori în primele 100 de prezențe în Champions League: 80 de goluri. 77 pentru Messi, 64 pentru Ronaldo.
  • 41 de goluri a marcat în sezonul 2020-2021 de Bundesliga, record al competiției.
  • În sezonul 2019-2020, în care Bayern a câștigat toate trofeele puse în joc, polonezul a fost golgheter în toate competițiile
  • 19 goluri în deplasare a marcat Lewandowski în sezonul 2021-2022 din Bundesliga. Record al competiției.
  • A marcat 5 goluri în 8 minute și 59 de secunde și are și cel mai rapid hat-trick, 3 goluri în 4 minute.

Start fabulos al lui Lewandowski la Barcelona. 9 goluri în primele 6 meciuri pentru catalani

Peste tot unde a jucat, Robert Lewandowski s-a dovedit o adevărată mașinărie de goluri! Iar startul la FC Barcelona este pe măsură. În primele 6 meciuri jucate pentru catalani, Lewa a marcat de 9 ori și a dat două pase decisive.

Lewandowski are 6 goluri în primele sale 5 meciuri de Primera Division, asta deși nu înscrisese la debut, cu Rayo. În Champions League, polonezul a dat trei goluri cu Viktoria Plzen

FC Bayern – FC Barcelona, meciul contrastelor. Nemții vor mereu profit, Barca face surf pe tsunami-ul provocat de criza financiară

Bayern Munchen – FC Barcelona este un duel care pune în față două echipe cu abordări financiare total diferite. Nemții sunt extrem de atenți cu tot ce înseamnă obținerea de profit și predictibilitatea investițiilor. De partea cealaltă, catalanii sunt cel mai boem club din lume.

În momentul în care criza financiară părea că va lovi ca un tsunami, oficialii catalani au luat decizia cea mai neașteptată. Și-au luat placa de surf și a început distracția. În ultimele două perioade de transferuri s-au cheltuit aproximativ 250 de milioane de euro pe jucători.

Dar, spre deosebire de alți ani, mișcările par a fi extrem de inspirate. Iar Xavi are la dispoziție un lot stelar, prin care Barcelona are toate motivele să spere la multe trofee în acest sezon.

De la driblinbul pentru istorie al lui Messi în fața lui Boateng, la cea mai mare umilință suferită de catalani: 2-8!

Xavi speră cu siguranță că raportul de forțe se va schimba drastic după ce Lewandowski a întors armele. Bayern Munchen a câștigat ultimele 4 confruntări directe cu FC Barcelona, interval în care a înscris 17 goluri! 17!!! A primit doar 4.

Desigur, pentru istorie rămâne celebrul 8-2, corecție suferită de catalani pe propriul teren pe 14 august 2020. În plus, Bayern a contribuit decisiv la eliminarea Barcelonei încă din faza grupelor anul trecut. Cu două victorii clare, ambele cu 3-0.

Ultima victorie a Barcelonei cu Bayern a fost pe 6 mai 2015, anul în care catalanii au și câștigat ultimul trofeu Champions League. A fost un 3-0 pe Camp Nou, din care istoria va reține driblingul prin care Leo Messi l-a trimis pe Boateng direct între cele mai haioase memeuri din fotbal.

“Cred că Barcelona nu mai poate face față intensității din fotbalul de azi. Din punct de vedere tehnic au totul, la fel și tactic. Dar nu mai fac față la intensitatea jocului din prezent” (Thomas Muller, 8 decembrie 2021, după Bayern Munchen – FC Barcelona 3-0)

“Ce tragere la sorți frumoasă pentru fanii fotbalului. Mr. Lewan-goal-ski, ne vedem curând la Munchen. Să facem spectacol în sezonul de Champions League” (Thomas Muller, după tragerea la sorți a grupelor UCL)

“Barcelona este singurul club din lume care nu are niciun ban, dar poate cumpăra orice jucător își dorește” (Julian Nagelsmann, antrenor Bayern Munchen)

“Nu am plecat de la Bayern pentru că încercau să îl transfere pe Haaland. Pot să înțeleg asta. Am plecat pentru a-mi îndeplini un vis” (Robert Lewandowski)

“Nu aș vrea ca Barcelona să înfrunte Bayern în faza grupelor. Ar fi prea devreme și un sentiment ciudat pentru mine. Dorința mea la tragerea la sorți? Vă rog, fără bila cu Bayern!” (Robert Lewandowski înainte de tragerea la sorți pentru grupele UCL. Bayern și Barca au fost ambele repartizate în grupa C)

4… goluri a marcat Robert Lewandowski împotriva Barcelonei, în cele 5 meciuri disputate în tricoul lui Bayern. Bavarezii s-au impus de 4 ori și au pierdut o singură dată.

ADVERTISEMENT